Túl pajzánul sakkoztak - fura indokok a korhatárbesorolásnál

Szakadhat a végtag, fröcsöghet a vér, de ne beszéljenek csúnyán! A korhatárbesorolás olykor elég furcsa szempontok szerint működik.

Az R besorolás a "17 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott" filmeket jelenti, ami nálunk nagyjából a 16 karikásnak felel meg. Ezek a filmek pedig anyagilag általában rizikósabbak, mint az alacsonyabb besorolásúak, ezért már jó előre farigcsálnak azokból a jelenetekből, amelyek nem mennének át a rostán - bár amint tapasztalhatjuk, felemás ez a rendszer, ugyanis egy fedetlen női mell jobban tiltva vagyon, mint mondjuk egy karletépés. Olykor azonban az alkotóknak (sőt, senkinek) eszébe sem jutna, hogy milyen piszlicsáré dolgokat találnak kifogásolhatónak a korhatárbizottság döntnökei. 

 

Állj mellém!

Stephen King egyik legnagyobb erőssége, hogy úgy tud írni a felnőtté válásról, mint senki más.  Fantasztikusan ragadja meg azt a folyamatot, amikor a csodákkal teli gyerekkorból valami szörnyű esemény hatására a gyereknek egyszeriben fel kell nőnie. Noha King a saját gyerekkorának '50-es évekbeli nosztalgiájából merít, mégis, az összes olvasója magáénak érezheti, és amikor elérkezik az a pillanat - ugyanúgy fáj nekünk is. Ebben az elmúlásban van valami bánatos szépség, és ez az, amiben King felülmúlhatatlan.

Az Állj mellémben mutatja be ezt a legletisztultabban, ugyanis itt nincs szörny, mint az Azban, csak négy srác, akik elindulnak az erdőbe, hogy megnézzenek egy hullát. És miközben bandukolnak, dumálgatnak, táboroznak, sztorizgatnak, mind a barátságukban, mind önmagukban valami visszavonhatatlanul véget ér. Kamaszfiúkról van szó, akik nem úgy beszélnek maguk között, mint ahogy az illendő lenne - és ezért kapott Rob Reiner filmje R besorolást. A stúdió változtatni akart a szövegen, de az alkotók nem voltak rá hajlandók, úgy érezték, azzal meghamisítanák az egész történetet. Maradt hát a korhatár, mégis sikereres lett a film.

 

A Thomas Crown-ügy

Mennyire lehet pajzán egy sakkjátszma? Nagyon is. A klasszikus szélhámosfilm(!)  elhíresült sakkjelenete megizzaszthatta a bizottság tagjait, mert kirótták rá az R besorolást. És ugyan Steve McQueen és Faye Dunaway a szó legszorosabb értelmében tényleg csak sakkozik, tetőtől talpig ruhában, de olyan intenzív szexualitással, hogy a néző sunyi kis kukkolónak érezheti magát.

 

Scooby-Doo - A nagy csapat

A Rejtély Rt. első idióta szörnyes-rohangálós  élőszereplős kalandja eredetileg kevésbé lett volna gyerekbarát. Forgatás közben is sokat finomítottak James Gunn (A Galaxis őrzői) forgatókönyvén, de még az sem volt elegendő, hogy megússzák az R besorolást. A bizottság a következőkkel indokolta a döntést: a párbeszédekben túl sok "utalást találtak az orális szexre", illetve a női szereplők dekoltázsa túl látványos volt. A szövegeket kivágták, a dekoltázsokat CGI bevetésével kisebbre vették, és a film megúszta a magas korhatárt.

 

A király beszéde

A film egyik legviccesebb jelenete, amikor a közönség előtt félénk, dadogó VI. Györgyöt beszédtanára trágárkodásra ösztönzi, hogy felpaprikázza, és elfelejtse idegességét. Ez a remek rész érdemelte ki a film R besorolását. Miután a film kritikailag is sikert aratott (4 Oscart is nyert), a Weinsten Company újra moziba küldte, csakhogy ezúttal egy alacsonyabb korhatárú, cenzúrázott változatát... 

(Forrás: Grunge)