Újabb komikust támadtak meg a színpadon

Chris Rock után (akit Will Smith ütött arcon az Oscar-gálán) ezúttal a megosztó standupost, Dave Chappelle-t öklelte fel egy fellépésén egy felfegyverzett férfi.

Az incidens a jelenleg is tartó Netflix Is a Joke Fest nevű nagyszabású rendezvényen történt, amely április 28. és május 8. között zajlik a Los Angeles-i Hollywood Bowlban, és az amerikai humor legjelentősebb alakjait vonultatja fel. A fesztiválon Chappelle ottani idő szerint május 3-án, kedd este lépett színpadra, ám

előadását megzavarta egy váratlanul a pódiumra rohanó férfi, aki teljes testével nekirontott a komikusnak.


A támadás miatt Chappelle a földre esett, de nem esett komolyabb bántódása. A támadót a biztonságiak azonnal lefogták – ebben az Uproxx értesülései szerint a standuposnak a kulisszák mögött tartózkodó barátai és ismerősei, köztük Jamie Foxx színész és a rapper, Busta Rhymes is segédkeztek. A komikust egyébként a jelek szerint annyira nem rázta meg az eset: közvetlenül megtámadása után már azzal viccelt, hogy az illető egy transznemű volt (Dave Chappelle megosztó transzvicceiről itt írtunk korábban részletesebben, itt pedig egy netflixes standupját ajánlottuk).


Habár a hivatalos vizsgálat még zajlik, annyit már most tudni, hogy a művész támadója egy Isaiah Lee nevű 23 éves férfi volt, akinél egy fegyvert is találtak (bár szerencsére nem tudta használni), így a Los Angeles-i rendőrség halálos fegyverrel megkísérelt testi sértés bűntette miatt indított eljárást ellene.

A szóban forgó eszköz nem igazi pisztoly, csupán egy másolat volt, viszont a rendőrségi jelentés szerint egy előhúzható késpenge is a részét képezte.

Lee maga egyébként megsérült lefogása során – egy videó is rendelkezésre áll arról, ahogy a mentősök elviszik, miközben a tömeg kifütyüli.


Ahogy arról rengetegszer írtunk, legutóbb az Oscar-gálán történt hasonló incidens, ahol az utóbb díjjal jutalmazott Will Smith ütötte arcon a színpadon díjátadóként fellépő Chris Rockot, aki a színész feleségének egy betegség miatt bekövetkezett megkopaszodásán élcelődött. A mostani eset után egyébként Rock is a pódiumon termett, és el is sütött egy vonatkozó viccet:

megkérdezte, hogy Chappelle támadója nem Will Smith volt-e.

Chappelle egy korábbi fellépésén. Forrás: Stacy Revere / Getty Images


Komolyra fordítva azonban a szót, az ügy az említett, komoly sérülés okozására képes fegyver miatt is rendkívül aggasztó, ezért a humorfesztivált szervező Netflix kiadott egy közleményt a kapcsán. „Mindent megteszünk a művészeink biztonsága érdekében, és

teljes mellszélességgel kiállunk a komikusok azon joga mellett, hogy anélkül adhassanak elő a színpadon, hogy erőszaktól kellene tartaniuk”

– írták. Mindezt a fesztiválon négy alkalommal műsort adó Dave Chappelle stábja azzal egészítette ki, hogy nem hagyják, hogy ez a dolog elhomályosítsa a történelmi pillanatot, miszerint a komikus Hollywood Bowl-os fellépéseire annyian voltak kíváncsiak (összesen 70 ezren), ami rekordnak számít a neves rendezvényhelyszín történetében.


(via Independent, Uproxx, IndieWire)