Újra robban az Európa kemping?

Amikor először láttam az Európa kempinget a Hunnia Moziban, akkor néhány jelenetnél annyira röhögtem, hogy szó szerint majd leestem a székről. Kultuszfilm volt akkoriban, de manapság megnézve már nemigen estem le a székről, mégis megéri a M3-ra kapcsolni ma este. Miért nézzük vissza, ezt a teljesen kaotikus, infantilis és „amatőr” filmalkotást?

Azt hittem, hogy 20 év eltelte után sokkal többet fogok megérteni Szőkéék mozijából, hiszen minden normális műalkotással így van ez. Ehelyett azt vettem észre, hogy kevesebbet értek belőle, mint akkor. Erre tök egyszerű a magyarázat. A kilencvenes évek elején még nagyon közel volt a magyar filmgyártás nagy korszaka. Az előtte lévő évtizedekben rengeteg mozi- és tévéfilm készült, minden bokor alatt nőtt egy rendező, a filmvásznon nagy színészek szavaltak, és mindez tök normálisnak tűnt. Azaz unalmasnak... Ebbe a közegbe robbantak bele Szőkéék, ótvar kamerákkal, csapnivaló kép- és hangminőséggel, amatőr szereplőkkel, nulla forgatókönyvvel, állandó improvizációkkal és teljesen kaotikus „történetvezetéssel”. Egyértelmű volt minden lázadó szellemű ember számára, hogy emellé kell állni, hiszen nagy mozifilmet „bárki tud csinálni”, de ilyen ökörséget kis pénzből, műszaki háttér nélkül, csak kevesen.
Mostanra megfordult a helyzet. Nagy, drága magyar filmek, jó színészekkel nemigen készülnek, kamerája viszont szinte mindenkinek van, ha csak egy mobiltelefon formájában is. Vigyázzunk, hogy ne mai szemmel ítélkezzünk e film felett!
Az Európa kempingnek van valami homályos főszála – egy bombát kell megtalálni a kempingben -, de jobban járunk, ha úgy tekintjük, mintha nem lenne semmiféle főszál, és az egész film egymáshoz lazán kapcsolódó jelenetekből állna össze. Láthatjuk a nagyon fiatal Badár Sándort és Szőke Andrást, akik akkor még szinte ismeretlenek voltak. Láthatjuk az improvizáció alapú színészi játék megjelenését, ami ma már több rendezőnél bevett gyakorlat lett. És láthatunk egy rakás abszurd jelenetet, abszurd poénokkal, amit csak akkor fogunk élvezni, ha ellazulunk, és nem várunk semmi mondanivalót ettől a filmtől, egyszerűen csak átadjuk magunkat a kilencvenes évek naiv és otromba vadkeleti bájának.

Európa kemping, M3, szerda, 22:50