Válogatás péntekre

Csak január 28-ra közel kétszáz programot találsz oldalunkon, ezekből mutatunk néhányat.

Hurrá, Kacabajka!

Klebelsberg Kultúrkúria, január 28., 09:00, 10:30

Kacabajka nem csak nevében vidám, de természetében is. Már az is furcsa, hogy ő maga egy elhagyatott cirkuszi lakókocsi. Természetesen társaságra vágyik, ahogy mindenki. A társaság megnyerése érdekében megtesz mindent, még varázsol is, hiszen régi lakóitól mindent megtanult. Hogy sikerül e neki, az a mesénkből kiderül.

A Vörös falak foglyai

Cinema City Mammut (2-es terem), január 28., 13:00

2019-ben hatalmas tüntetéshullám söpört végig Hongkongon a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. A műszaki egyetem diákjai a szabadságért és a demokráciáért harcolnak. A rendőrség tárgyalási módszere agresszív és kiszámíthatatlan, a megafonon bekiabált fenyegetéseket és alkukat politikai üzenetű dalok tarkítják. Egyre nő a bizonytalanság, a fiatalokon a félelem és kimerültség uralkodik el. Tartsanak ki bent, vagy nézzenek szembe a fegyveresekkel odakint?

Botanikai bolyongás | Szabó Krisztina dendrológus tárlatvezetése

Magyar Nemzeti Galéria, január 28., 16:00

Természeti inspiráció – a változatos és gyönyörködtető természet mint inspiráció Szinyei festményein. Növényi szintezettség a téli tájban, a domboldalakon, az egyszintű vegetáció a Bodrog környezetében vagy a mező pipacsaiban, mind egy-egy élőkép a nyugtató természetből, amely a hatása alá von bennünket.

Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor

Kassák Múzeum, január 28., 18:00

A kiállítás a magyar avantgárd két, kevésbé ismert alakja, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművén keresztül vizsgálja a művészet és társadalom kapcsolatát, az első világháború kitörésétől a harmincas évek végéig tartó időszakban. Olyan alkotókról van szó, akik a fikciót és a valóságot, az utópiát és a politikát, a művészetet és az életmódot átjárható területekként képzelték el.

Lumiѐre Filmklub: Corpus Christi

Európa Pont, január 28., 18:00

A film a karizmatikus huszonéves, Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézet erőszakos falai között talált rá Istenre. Pap szeretne lenni, de büntetett előélete miatt ez lehetetlennek tűnik. Jó magaviselete miatt egy messzi faluba küldik, hogy fűrésztelepen dolgozzon, ám úgy alakul, hogy véletlenül papnak nézik, és ő szívesen ugrik be a helyi plébános szerepébe.

A dzsungel könyve

Pesti Színház, január 28., 19:00

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról - vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Manon Lescaut

Erkel Színház, január 28., 19:00

Puccini képzeletét megragadta Manon Lescaut és des Grieux lovag szerelmi története, melyben a hősök egymásért szembeszállnak a társadalmi elvárásokkal és az elfogadott erkölcsi törvényekkel, hiszen a komponista saját életében is hasonlóan szenvedélyes történet zajlott: Elvira Bonturihoz kötődő hatalmas érzelmeket megmozgató viszonya, mely az olasz törvények szigora miatt nem válhatott hivatalosan házassággá, töltötte be az életét.

Merlin

Eötvös10 Művelődési Ház, január 28., 19:00

Az 1981-ben megjelent mű - amelyben T. Dorst az Arthur-mondakört és Camelot lovagjainak legendáját eredeti szemszögből dolgozza fel - az eposzi dráma kiemelkedő teljesítménye. A sajátos dramaturgiára épülő szerkezet kilencvenhat, műfaji tekintetben rendkívül változatos jelenetből áll. A szerző a párbeszédes és a narratív részeket merészen ötvözi a W. Rowley, M. Twain, W. Eschenbach, P. Calderon, T. S. Eliot és F. Hölderlin műveiből “hommage-szerűen” idézett vendégszövegekkel.

Bonchidától Bonchidáig - lemezbemutató koncert

Fonó Budai Zeneház, január 28., 19:00

Bonchida és környéke zenéjéből válogatott Ocskay Rita egy lemezre valónyit, s megtoldotta az eddigi tudást a faluról és zenéjéről néhány érdekességgel - a lemez borítójául szolgáló könyvben. Népzenész barátai, kiknek mind közük van valami módon Bonchidához, szívesen csatlakoztak a vállalkozáshoz. A bonchidai felmenőkkel rendelkező Enyedi Ágnes és Tamás bensőséges történetei színesítik a zeneszámok közti réseket.

„Pincétől a padlásig”- villaséta Bajor Gizi egykori otthonában

Bajor Gizi Színészmúzeum, január 28., 19:00

A Nemzeti Színház egykori dívája, a körülrajongott színésznő az 1930-as évektől a XII. kerület akkor még csöndes és városszéli egyik utcájában egy kétszintes villában élt egy óriási kert közepén. Az épület ma is áll, a Bajor Gizi Színészmúzeum vette birtokba. Sétánk során a közel ezer négyzetméteres épület a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezzük föl: egykor menekülteket rejtő alagsorától a tetőteraszon megbúvó manzárdszobán át a kertig. Mindezt a közelgő éj leple alatt, sötétedés után.

Lenni vagy nem

Jurányi ház, január 28., 19:00

O. Horváth Sári Lenni vagy nem című drámája a gyermekvállalással kapcsolatban felmerülő problémák sokféleségével foglalkozik. Helyszín: a mai Magyarország. A szereplők társadalmi háttere, élethelyzete és életkora nagyon különböző. Van közöttük középkorú házaspár, gyermekvállalást fontolgató leszbikus pár, méhnyakrákkal küzdő, de gyermekre vágyó fiatal lány, és szexuális erőszak áldozatul esett nő. A különböző sorsú embereket a gyermekvállalás kérdése kapcsolja össze.

Sok szép kis jelen – éjszakai lélekjárás Dévényi Ádám dalaival

Rákoskerti Művelődési Ház, január 28., 19:00

Hegyi Norbert, Joós Tamás és Sándorfi Bence zenés irodalmi estje A magyar kultúra napja tiszteletére. Egy álomszerű, kicsapongó este története: a késő délutánból induló s hajnalig tartó éjszakajárás során a dalokon keresztül megpillantjuk, megéljük újra a sok szép kis jelent, a gyerekkort, apát, anyát, szerelmeket, földi és égi hatalmakat, jelentős és jelentéktelen, de mégis emlékezetes pillanatokat. S talán megtudunk valamit arról, hogy összeállnak-e a szilánkok valami lehetetlen, színes egésszé.

A fegyvertelen katona

Budapesti Távmozi, január 28., 19:00

A Hacksaw Ridge Desmond Doss [Andrew Garfield] szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.

Egy, kettő, három

Átrium, január 28., 19:30

Norrison bankigazgató a pihenésére készülődik, amikor a családjánál vendégeskedő lány - jónevű amerikai milliomosházaspár egyetlen gyermeke - vészhelyzetet jelent be: férjhez ment. Ami még rosszabb: a szülők megtudták, és útban vannak ide. Ami ennél is rosszabb: a férj egyáltalán nem gazdag. Sőt. Sőt. Sőt! De ami a legrosszabb: már a gyerek is úton van. Norrisonnak egyetlen órája van, hogy kifordítsa a sarkából a világot. Persze ennek ára van. Magas ára. De egy bank gépezete talán elég hozzá...

CZIFFRA 100 - Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje

Zeneakadémia, január 28., 19:30

A két világhírű művészt aligha kell bemutatni, rajongóik egyetlen hangról, egyetlen futamról is megismerik játékukat. A Cziffra György-emlékév egyik csúcseseményének legendái évtizedek óta zenélnek együtt, ihletői és kiegészítői egymásnak. Martha Argerich és Mischa Maisky esetében a szakmai és az emberi viszony elválaszthatatlan egymástól. Markáns, egyéni látásmódjuk, a virtuozitás és a romantikus gondolkodásmód minden egyes megszólaltatott hangjukban benne rejlik.

Pannon Filharmonikusok, vez.: Bogányi Gergely, km.: Elina Vähälä (hegedű)

Müpa, január 28., 19:30

A Pannon Filharmonikusok koncertje az új esztendő elején igazi 20. századi muzsikát kínál, amely mégsem avantgárd. A hangverseny címét is adó darab, a hegedűverseny A vörös hegedű című film zenéjéből merít, Corigliano műve méltán kedvelt, most a budapesti közönség is találkozhat vele élőben, Elina Vähälä finn hegedűművész szólójával.

Szent Efrém Férfikar - Doros Moscow

Magyar Zene Háza, január 28., 20:00

A Magyarországon és külföldön egyaránt méltán elismert Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg a Zene Házát. Az esemény egyben az Orientale Lumen 2022-es (immár tizenegyedik) sorozatának nyitóhangversenye is lesz. Mindkét társaság nagyszerű zenei élményeket ígér a közönségnek: az orosz énekegyüttes elnevezése görögül ajándékot jelent, a magyar férfikar névadóját pedig kortársai a Szentlélek hárfájaként is emlegették.

Terra Profonda

Lumen Kávézó, január 28., 20:30

Lo Buglio Vincenzo, palermói születésű énekes-dalszerző 2012-ben határozta el, hogy blues-ban és amerikai roots music-ban fogant szerzeményeihez különleges társakat keres. Kiss Krisztián népzenész, kísérleti zenész és Szabó Mátyás jazz-basszusgitáros személyében találta meg a tökéletes muzsikusokat.