Vasárnapozó

Bár újra tavasz lett, nem kizárt, hogy vannak, akik beltéri programokra vágynak. Nekik ajánluk a következő válogatást.

A Költészet napja

Online, április 11.  egész nap

A KMO Művelődési Központ és Könyvtár a Kávészünet zenekart kérte fel erre az alkalomra, hogy egy különleges zenés-irodalmi műsorral tisztelegjünk a magyar líra előtt.


A magyar költészet napja

Online, április 11., egész nap

Nyáry Krisztián és Jocó bácsi mellett vasi kötődésű személyiségek vendégeskednek az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ közösségi oldalain. A művészek, tudósok és zenészek mellett sportolók is megvillantják lírai hangjukat április 11-én, a magyar költészet napján.


Verstelefon a Magyar Költészet Napján

Online, április 11., egész nap

A költészetnapi verstelefon akciót immár második alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház, tavaly, a 2020-as esztendőben a bérlettel rendelkező nézőket örvendeztették meg a művészek szavalataikkal.


Kaposvári Roxínház: Színházi legendák II. rész - talkshow / Vendég:Lukáts Andor és Pogány Judit

Online, április 11., egész nap

A Színházi legendák beszélgetés-sorozatban ezúttal két olyan Kossuth-díjas színészt láthattok, akik mindketten Kaposváron születtek: Pogány Judit és Lukáts Andor. Közös bennük az is, hogy egyikük sem végezte el a Színművészeti Főiskolát, s mindketten a hetvenes évek elején kapcsolódtak a Csiky Gergely Színház munkájába. Végig mentek a szakmai ranglétrán, statisztából vezető színészek lettek, majd országos nevet szereztek, és ma színházi élet meghatározó tagjai.


Vuk

Online, április 11., 11:00

A Vaskakas Bábszínház grandiózus látványvilágú nagyszínpadi előadása Fekete István népszerű regénye alapján. Megható történet egy különleges kisróka felnőtté válásáról, aki a rögös utat bejárva a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.


Dance Details

Online, április 11., 11:00

Lakatos János, Nívó-díjas koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanárának Táncoló filmkockák című előadás-sorozatában számos felemelő és olykor megdöbbentő kulisszatitokkal találkozhattatok. „Lakijani” vasárnaponként a tánc és a táncos mozi felejthetetlen és meglepő történeteivel és kulisszatitkaival ezúttal az otthonainkba is „beköltözik” Dance Details című Facebook sorozatával.


Jeruzsálem madártávlatból -2021 online túra

Online, április 11., 13:45

A séta a jeruzsálemi óváros déli faláról indul, ahonnan lenéznek a város XIX-XX. században épült részére, például a híres Dávid király szálló épületére, amit az Exodus könyvből/filmből is ismerhetnek. Majd a Sion-hegyi Mária Elszenderülésének Templomára és az Olajfák hegyére nézhetnek, ugyaninnen.


Jövőre, Veled, Itt!

Online, április 11., 15:00

Adott egy nő. Adott egy férfi. Van gyerek -szám szerint hét. Adott egy hotelszoba. Adott a házasság köteléke is. Csak épp nem egymással. Szeretni azt, aki igazán soha nem lehet a mienk, mert családja van , és adott esetben a családját választja saját boldogsága helyett. Itt nézd meg!


Legyetek jók, ha tudtok

Online, április 11., 15:00

Az 1500-as évek Rómájában játszódó színdarab Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel, aki nem szabályok szerint éli meg a hitét, hanem puszta jósággal, és ezt tanítja a koldus gyerekeknek is. Ez azonban felingerli a sátánt, aki hatalmát látja veszélyben. Megindul a jó és a rossz küzdelme, melynek központjában Cirifischio, az éles eszű, melegszívű római utcagyerek áll. A Magyar Színház előadása.


Imi! Mondj egy verset!

Online, április 11., 15:00

A magyar költészet napján Csuja Imre Jászai Mari-díjas, kiváló művész előadását tekinthetite meg a Facebookon a jelzett időpontban. Elhangzik József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Radnóti Miklós, Arany János verseiből, valamint Babits Mihály Jónás könyve.


Jégvarázs

Online, április 11., 16:00

Élt egyszer Arendelle királyságában két hercegnő, Anna és Elza. Egyik este, miután a dadájuk ágyba parancsolta őket, a gonosz Jégboszorkány beosont a szobájukba, hogy átkot bocsásson a testvérekre és ármánnyal megszerezze a koronát a fiának, Hansnak. Szerencsére a gyönyörűséges Trolltündér ott termett, hogy megvédje a hercegnőket, ám Elzát így sem tudta megóvni a varázslattól. Klikkelj!


Jubileumi beszélgetések

Onile, április 11., 16:00

Ezerkilencszázkilencvennyolc december tizenhatodikán
Én kiléptem a Fő utcai lakásom ajtaján,
Mert akkor még ott laktam a bátyámmal együtt.
Az orrom előtt ment el a nyolcvanhatos busz,
A tizenkilences villamos meg nem járt éppen aznap.
Még csak délután három felé járhatott az idő
És azt hiszem, másnapos is voltam.
Szóval sok minden közrejátszhatott abban,
Hogy úgy döntöttem, inkább:
Elsétálok. Elsétálok.
Elsétálok. Elsétálok.
A Pintér Béla és Társulata előadása


Csalog Gábor Vasárnapok – Dialógusok (a) zenével: Az éjszaka zenéi

Online, április 11., 18:00

Az éjszakai zenék és zenélések hagyománya hosszú évszázadokra nyúlik vissza, ennek lenyomatát őrzi számos művészi „Nachtmusik” és „Serenata” a 18. századból. A Csalog Gábor előadásában hallható művekről a zongoraművész Fazekas Gergely zenetörténésszel beszélget a közvetítés során.


Kortárs Monódiák -Trió Passacaglia

Online, április 11., 18:00

Balogh Máté, Bujdosó Márton, Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Kurtág György, Soós András, Tornyai Péter művei. A koncertet élőben közvetítik a FUGA YouTube csatornáján, ahol a későbbiekben is vissza lehet nézni.


Vers (nem) csak nekünk – költészet napi versünnep az Örkény Színházban

Online, április 11., 19:00

K betűkkel szól keményen korunk: koronavírus, karantén, krízis; több mint egy éve vagyunk egy megszokhatatlan világban. Április 11-én mégis ünnepelni szeretnénk: nem csak József Attila és a szintén ekkor világra jövő Márai Sándor születésnapját, hanem a magyar költészet napját is és – újabb k betűkkel – kiváltképp kortárs költői kultúránkat. Négy költő lesz az est vendége az Örkény Színház pódiumán: Szabó T. Anna, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos és Závada Péter. 


Hadházi László bemutatja - Egy szónak is száz a vége

Online, április 11., 19:00

Hadházi László bemutatja: Egy szónak is száz a vége. Fellépnek: Hadházi László, Elek Péter, Fülöp Viktor, Musimbe Dávid Dennis.


Minden Arany - A költészet napja alkalmából

Online, április 11., 19:00

A költészetnapi műsort Arany János verseiből összeállította és előadja: Nagyváradi Erzsébet színésznő és Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Draskóczy Lídia hegedűművész közreműködésével.


Asztalizene

Online, április 11., 19:00

Térey János, költő a Nibelung-lakópark és a Kazamaták után ismét drámát írt, de ezúttal vértelen, békés színművet, frivol és szatirikus korrajzot, keserű hangulatjelentést a kétezres évek közepének Budapestjéről.


Hernádi pont

Online, április 11., 19:00

"Díva, bohóc, ember és színésznő. Ez mind, ami vagyok. És már egy jó ideje ez vagyok. Ilyenkor illik számot adni mi volt, mi lesz.
Tojok az illemre, a szabályokra. Az érdekel, ami egy kicsit más.
Mondatok, amiket már elmondtam, amiket nekem szántak vagy szánhattak volna.
Dalok, amiket nekem írtak vagy írhattak volna a szerzők, ha kicsit jobban odafigyelnek.
Ez az est rólam szól!"


Margaret Island X DRINKiQ streamkoncert + dalpremier

Online, április 11., 20:00

Április 11-én este nyolc órakor tartja tavaszindító élő streamkoncertjét a Margaret Island zenekar, ahol a ‘Ha elvesznél’ című új dalukat is bemutatják. A Diageo támogatásával megrendezett ingyenes koncertre a belépőt a DRINKiQ kvíz kitöltésével lehet megszerezni, melynek célja, hogy felhívja figyelmet a tudatos és felelősségteljes alkoholfogyasztás fontosságára, illetve eloszlassa az alkoholfogyasztással kapcsolatos tévhiteket.


Pilinszky 100

Online, április 11., 20:00

Idén ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, amelyhez méltó megemlékezésként Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska állított össze művészeti ágakat összefonó műsort. A huszadik század egyik legnagyobb hatású magyar költőjének verseiből így különleges környezetben és szokatlan műfaji keresztezések mentén élvezhetünk körültekintő válogatást.