Vedd nyakadba a várost hétvégén!

És akkor ilyen szuper programokba fogsz botlani, mint amiket itt felsorolunk. Jó időtöltést szombat-vasárnapra!

Kultúrházak éjjel-nappal -  Országszerte, február 14-16.

 

Több száz kulturális központban és művelődési házban, köztük már nyolc határon túli településen is várják országszerte a legtöbb helyen ingyenes, változatos és értékes programokkal az érdeklődőket február 14. és 16. között a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy éve útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. A programsorozat jelmondata „Mindennap értéket adunk”, idén is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter zenész, színész, rendező.


Japán nap - Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, február 15. 14-18h

 

A Japán nap látogatása díjtalan (kivéve az esti színházi előadást). Tradicionális japán játékok, Aikido bemutató, játékos szumó bajnokság, kalligráfia workshop, hagyományos teaszertartás és kóstolás és még sok minden már várja az érdeklődőket.


Borjour Magnum 2020 - Millenáris, február 15. 15-21h

 

Az év legnagyobb beltéri borkóstolója! 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a 11. Borjour Magnumon, a Millenárison.

 


Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora - Szépművészeti Múzeum, február 16-ig

 

A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó, rendkívül erős hatását, valamint az ebből és emellett kibontakozott sokrétű, stilárisan és tematikailag egyaránt gazdag 17. század flamand festészetet. Fontos szempont az is, hogy a budapesti tárlat ráirányítsa a figyelmet a két régió – Dél-Németalföld és Magyarország – gazdag múltra visszatekintő kulturális kapcsolataira, mely folyamatok egyik kulcsfigurája Lipót Vilmos főherceg volt.


VIII.Budapesti Halfesztivál - ELTE Lágymányosi Campusa, február 15-16.

 

Fűtött sátrakkal, koncertekkel, hatalmas vidámparkkal, akváriumokkal, élményhorgászattal, óriásbográccsal, több száz fajta halétellel, és több ezer ülőhellyel várják az érdeklődőket. Idén a fesztivál kiemelt hala a ponty, melynek számos, különlegesen elkészített változatait kóstolhatják meg a látogatók.

 


A 8. LMBT Történeti Hónap - Több helyszínen, február 1-29.

 

Az LMBT Történeti Hónap a magyar és külföldi LMBT múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük. A rendezvénysorozat az LMBT emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT közösség építésében is.

 

BBU Föld Alatti Futás - Kőbányai pincerendszer, február 15. 7.30h - 20.30h

 

 

Az évek óta nagy sikert arató BBU Föld Alatti Futás idén február 15-én, a Valentin-napot követő szombaton rajtol el. A szervezők hisznek abban, hogy minden megérdemli az ünneplést, amit csak szeret az ember – akár a futás is, ami egyre több ember hobbija. Ennek jegyében hangulatos Valentin-napi meglepetésekre számíthatnak azok a sportbarátok, akik ellátogatnak a kőbányai pincerendszerben immár hagyományosan megrendezett eseményre. A program több versenyszámában Ötpróba-pontok is szerezhetők.

 

Sisi szívügyei – séta a Várkert Bazárban - Várkert Bazár, február 15-16.

 

 

Valentin-nap alkalmából Erzsébet királyné szíve legrejtettebb titkai nyomába eredünk: vajon kihez vagy mihez vonzódott szenvedélyesen a világ legszebb uralkodónője? A túra során megismerheti a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotását, az épület azon részei is bejárhatóak, amelyek a nagyközönség számára nem, vagy csak részben látogathatóak!

 

Kriptától a kupoláig - Épületséta - Magyar Nemzeti Galéria, február 15. 11h

 

 

Barangoljuk be a Magyar Nemzeti Galéria épületét!
A séták során megismerkedhettek a Habsburg nádori kriptával, a csodálatos panorámát kínáló kupolával és az épület további különleges részeivel.

 

Fantasy Expo - 2020 - Ferencvárosi Művelődési Központ, február 15. 10-19h

 

 

A Fantasy Expo csapatának az a célja, hogy létrehozzanak egy olyan eseményt, ahol a fantasy, scifi, anime, manga, képregény, cosplay, videojáték és társas kedvelők egy napra összegyűlhetnek találkozni és szórakozni.
A cél, egy szórakoztató “klasszikus con” érzést nyújtani a látogatóknak. Természetesen vannak állandó programok, mint a népszerű cosplayverseny, AMV bemutatók, vásár, társasjátékok és a gamer terem. A Workshop részlegen mindig lehet valamit barkácsolni vagy festeni, ami kortól függetlenül jó szórakozás lehet mindenkinek, a színpadon pedig kisebb koncertek, érdekes előadások, beszélgetések, bemutatók és játékok mennek reggeltől estig.

 

Ki mellett ébredtél? party - Mika Tivadar Mulató, február 15. 15h

 

Neked is Valentinnap-hangovered van? Eleged van a sok álságos nyáladzásból? Másnak ágyba hozta a szerelme a vajas-mézes pirítóst narilével, miközben téged ma reggel is csak a takaród ölelt át? Vagy az se? Gyere és sírj a vállunkon! A másik oldalon! Ereszd ki a bentragadt tavaszi nemződühöd, vigadj ezen az estén úgy, ahogy csak a magyar tud: sírva! A legnagyobb SZAKÍTÓS SZÁMOK az összetört szívek koronázatlan királyától, LoriPoP Dictatortól!

 

Gasztrohegy hétvégék 12. - Disznóságok - Kultkikötő - Badacsony, február 15-16.

 

 

Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

 

Waliczky Tamás: Képzelt kamerák és válogatott munkák - Ludwig Múzeum, február 13. - március 29.

 

 

A Ludwig Múzeum folytatja a gyakorlatát, és a Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítását a budapesti közönség számára is bemutatja. 2019-ben a nemzeti pavilonban Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása volt látható (kurátor: Szegedy-Maszák Zsuzsanna). A művész 23, digitális technikával tervezett, de analóg módon működő fantáziakamerája és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. A Velencében nagy sikerrel bemutatott anyag mellett a budapesti kiállításon a művész számítógépes, illetve médiaművészeti munkáiból összeállított retrospektív válogatás igyekszik képet adni a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb magyar képviselője több évtizedes munkásságáról.

címlapkép: pixabay.com