Végre itt a hétvége, megmutatjuk, hol tudod tartalmasan eltölteni!

Összeszedtünk egy csomó jó programot a hétvégére, jó időre és rossz időre.

Tudományok Fővárosa - ELTE Lágymányosi Campusa, szeptember 21. 10-22h

 

Harmadik alkalommal rendezik meg a Tudományok Fővárosát, az ország leginspirálóbb ingyenes tudományos rendezvényét szeptember 21-én az ELTE Lágymányosi Campuson. A rendezvényt felkeresők megfoghatják, kipróbálhatják az új technológiákat, robotokkal beszélgethetnek, drónokat „simogathatnak”, de megismerkedhetnek az AR és VR élménnyel is, portrét készíttethetnek egy robottal, naptávcsővel a Napba nézhetnek, megtekinthetik a jövő autóit, kipróbálhatnak egy szabadesés szimulátort, sőt, akár egy valódi űrruhát is és számtalan tudományos érdekességet szívhatnak magukba. Az interaktív kiállítással párhuzamosan ismeretterjesztő előadások is lesznek változatos témákban (például űrkutatás, robotika, gyógyszerkutatás stb), a Holdra szállás évfordulója alkalmából pedig az idei esemény kiegészül ezzel az izgalmas tematikával is.

 

15 évesek lettünk! - Szimpla Kert, szeptember 21. 10h

 

15 éve valami történt a VII. kerületi Kazinczy utcában. Azóta, ha azt mondjuk “romkocsma”, mindenkinek ez a dolog jut eszébe, pedig azóta se tudja senki, hogy mi is az. A Szimpla Kertet a változás iránti vágy, az unalomból, a megszokottból való kitörés vágya hozta létre, kezdettől fogva egy olyan hely kívánt lenni amiben mindenki otthon lehet, olyan érzéseket, emlékeket hív elő, olyan új élményekkel tud gazdagítani mindenkit amitől egy kicsit jobb budapestinek lenni.

Európai Hidak – Müpa, szeptember 18-27.


A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2013 óta minden évben megrendezi közös fesztiválját. Elsőként Csehország kultúrája került a középpontba, aztán Németországra, Ausztriára, Franciaországra és Spanyolországra fókuszált a sorozat. Legutóbb Lengyelország és a Baltikum szerzőinek műveiből állt össze a program, ezúttal pedig több művészeti ág és műfaj bölcsője, Olaszország mutatkozik be.

 

Ars Sacra Filmfesztivál – Tabán mozi, szeptember 15-22.


Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül negyedik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Filmfesztivált. A 100 beérkezett filmből négytagú zsűri választotta ki a vetítésre kerülő filmeket. Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró döntése alapján a filmrajongók 42 alkotással – egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti) – ismerkedhetnek meg az egész heti vetítéseken. Az előadások ingyenesek, nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 5-től.

 

Judafest Közösségi Fesztivál – Klauzál tér, szeptember 20-22.


Szeptemberben megújulva tér vissza az elmúlt évek egyik legnépszerűbb városi fesztiválja, a Judafest: az őszi ünnepek jegyében egy hétvégére a VII. kerület számos helyszíne telik meg művészi alkotásokkal, játékokkal, gasztronómiával, sétákkal és installációkkal a hazai zsidó közösség örömfesztjén. Az őszi zsidó Nagyünnepek jegyében megújulva tér vissza az elmúlt évek egyik legnépszerűbb városi fesztiválja, a Judafest. Szeptember 20-tól 22-ig, péntektől vasárnapig új arcát mutatja a történelmi zsidónegyed. A Judafest Közösségi Fesztivál keretein belül új, Klauzál téri centrummal, számos jól vagy eddig kevésbé ismert helyszín még több izgalmas programján vehetnek részt az érdeklődők, és lakhatják be néhány napra kicsit másképp a VII. kerületet.

 

CIRKO25 – Ami kimaradt fesztivál! - Cirko Gejzír, szeptember 20-29.


Szeptember 20. és 29. között a Cirko25 – Ami kimaradt fesztiválon olyan fontos filmeket láthat majd a közönség, amelyeket Magyarországon moziban még nem mutattak be.

 

Nemzetközi Street Food Fesztivál – Andrássy út, szeptember 21-22.


Soha nem volt még annyi food truck egy helyen az országban, mint az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon ígérkezik. Szeptember 21-én és 22-én közel 80 kocsi települ ki az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek. A nemzetközi gasztronómia mellett szerepet kapnak a hazai ízek, bemutatkoznak ugyanis a legújabb mangalicából készült fogások is. Emellett a rendezvényen átadják a Hungarian Street Food Awards díjat, többek között az ország legjobb street foodosának járó elismerést.

 

Színházak Éjszakája 2019 – Több helyszínen, szeptember 21-22.


“TE MIT VISZEL MAGADDAL?” Ez a mottója az idei Színházak Éjszakájának, amely során 34 teátrum várja izgalmas, csak ezen az estén látogatható programjaira a karszalaggal rendelkező nézőket. 2019-ben a Magyar Dráma Napján, vagyis szeptember 21-én, szombaton futhatsz majd versenyt az idővel, és gyűjtheted be minél több színház eseményén az élményeket. A mottó erre is utal: ezen a különleges éjszakán olyan kalandokban lesz részed, amiket sokáig magaddal vihetsz Budapest Színházi Főváros kínálatából. Ebben az évben is az a legfőbb cél, hogy a Színházak Éjszakája igazán közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát. A szlogen pedig a későbbiek folyamán, az ez évi design kapcsán szintén játékosságra csábít majd.

 

KAFF-nap az Urániában – Uránia Nemzeti Filmszínház, szeptember 21. 14h


Szeptember 21-én, szombaton a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobbjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A KAFF-napon szerzői animációkat is műsorra tűznek, amelyek között a fesztivál díjnyertes alkotásai is láthatók. A vetítésekre a jegyár egységesen 1000 Ft. Részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán olvasható.

 

World Press Photo - Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 19. - október 23.

A World Press Photo idén már a kiállítás helyszíne tekintetében is újdonságot jelent: a nemzetközi szempontból is kiemelkedő tárlat 2018-tól a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat. Az idei kiállítás 2018. szeptember 21-től október 23-ig tekinthető meg.

 

S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállítás - Papp László Budapest Sportaréna, szeptember 20-22.

Szeptemberben ismét egy grandiózus, egybefüggő bemutatóteremmé varázsolják a Budapest Arénát, ahol a legfrissebb enteriőr trendek, a hazai design színe-java, csodás bútorok, felületek és kiegészítők várnak! Légy Te is ott a S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon, ahol egyedi, dúsan díszített enteriőrök mutatnak be valós vagy elképzelt élettereket!

 

Tiszta szívvel festeni - Műcsarnok, szeptember 18. - november 17.

 

Kiállító művészek: Szotyory László, Kondor Attila, Konkoly Gyula, Lajta Gábor. A négy önálló életműből rendezett kiállítás-együttes összekötő gondolata a festészet. A négy kiállító művész – Szotyory László, Kondor Attila, Konkoly Gyula és Lajta Gábor – más-más életszakaszban, más elméleti háttérrel, de ugyanahhoz szeretnének elérni: tiszta szívvel festeni. A cím a művészi aktus önértékére utal, amikor egyedül a szellemi megismerés cselekvő öröme inspirálja az alkotói munkát. A szív eredetileg nem az érzelmek és a szentimentalizmus metaforája volt, hanem – a keleti és a nyugati hagyományos bölcseletben egyaránt – az ember halhatatlan centrumát jelentette, ami még a gondolkodást, az észbeli képességeket is megelőzte. Ebből a perspektívából nézve tiszta szívvel élni azt jelenti, hogy az akaratot, a gondolkodást, a megismerést és a cselekvést egyetlen harmonikus egészként vagyunk képesek megélni, gyakorolni. A tiszta szív egy ideálkép, amire különféle szellemi és művészi gyakorlatokkal és teljes életgyakorlattal lehet törekedni. A festészet, a művek megalkotása maga is életvezető praxisként működhet. Ekkor a művész azt festi, amit elképzel maga körül, ami foglalkoztatja, amit meg akar ismerni, végső soron azt, amit szeret; ekkor a festés örömet hoz.