Végre itt a nyár!

Indul az igazi szezon fesztiválokkal, sok-sok szabadtéri programmal, de még marad az online kultúra is, hogy a fotelből vagy gumimatracodon lebegve habzsolhasd a színházat, a zenét, a filmeket és a kiállításokat.

Vegán Gasztro Fesztivál és Piac

Miamor Rómaim, június 18-20., 11:00-21:00

Akár növényi étrendet követsz, akár nem itt biztosan találni fogsz olyan programot, ami Neked való! Koncertekkel, kiállítókkal, workshopokkal és izgalmas programokkal készülnek Nektek! Változatos vegán ételeket próbálhattok ki, ugyanis minden itt található food truck vegán kínálattal fog megjelenni!


Hommage à Széchényi Ferenc Összművészeti Fesztivál

Magyar Nemzeti Múzeum, június 18-19., 10:00-21:00

A Magyar Nemzeti Múzeum alapításának dátumaként 1802. november 25-ét tartjuk számon. A fesztivál célja, hogy megidézze a múzeum alapításának idejét, az alapító, Széchényi Ferenc életét. Széchényi Ferenc korának virágzó kulturális életét, a korszak zenei világát és az akkor megalakuló nyilvános múzeumok szellemiségét a Nemzeti Múzeumban őrzött ritka műkincsek idézik meg, s így rajtuk keresztül több művészeti ág is szerephez jut az esemény alkalmával.

III. Budakörnyéki Sörfesztivál

Erkel Ferenc Művelődési Központ, Dunakeszi, június 18-20., 14:30-01:00

Az önkormányzati társulás idén is elhozza Budakeszire a legfinomabb gasztrokulturális különlegességeket és söröket, melyek mellé színes kulturális programok társulnak.

Nyitott műtermek az FKSE-ben

Fiatal Képzőművészek Stúdiója - Stúdió Galéria, június 18., 16:00

Az FKSE elsősorban a progresszív művészeti törekvéseknek bemutatkozási lehetőséget biztosító Stúdió Galériáról ismert. Kevesebben tudják, hogy székhelyén négy műterem is található, amelyben az egyesület fiatal alkotói dolgoznak.

Szeláví! Fesztivál

Pilisborosjenő, június 18-20.

A slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében induló rendezvény idén először várja a látogatókat, méghozzá a levendulavirágzás idején. A fesztiválterület épp a Kevélyhegyi Levendulamező szomszédságában található és csodás rálátást kínál a településre, annak természeti értékeire. A festői látképen és a pompás levegőn túl azonban sokkal több mindent tartogat ez a hétvége a piknikezni vágyóknak. Zene, irodalom, tánc és gyermekprogramok, gasztronómia és iparművészeti vásár - ezek mind összetevői lesznek a legelső Szeláví! fesztiválnak.

Fabiny Tibor: Isten maszkjai

Evangélikus Országos Múzeum, június 18., 17:00

Fabiny Tibor irodalomtörténész Luther életművére reflektáló esszéit és - exkurzusként - igehirdetéseit tartalmazza a kötet, amelyet Horváth Orsolya filozófus és Reuss András teológus mutat be.

Middlemist Red lemezbemutató // Flanger Kids - MONYO Land Grand Opening

MONYO Land, június 18., 17:00

A Middlemist Red üstökösként robbant be a 2010-es évek közepén a hazai koncert-életbe: amikor a világ már kezdett lemondani a karcos hangzásra épülő, titokzatos-kúl-szexi gitárzenéről, előállt négy húszéves művészpalánta szinte a semmiből, tökéletes dalokkal. Gyarmati Fanny és Szczuka Panka elektronikus zenei duója számait egy hálószobában születnek, céljuk nem a hibátlan hangzás elérése, hanem a pillanat megragadása, a legkülönbözőbb zenei ötletek megvalósítása minimális felszereléssel. 

A főváros ékszerdoboza - séta a Várkert Bazárban

Várkert Bazár, június 18., 18:00

A túra során megismerheti a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotásának, az Ybl Miklós által több, mint 200 éve tervezett Várkert Bazárnak múltját és jelenét, a Testőrpalotától a Neoreneszánsz kerten át a Déli palotákig. Az idegenvezetés során az épület azon részei is bejárhatók, amelyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók!

Los Orangutanes

Arena Garden, június 18., 18:00

A Los Orangutanes zenekar 2017 óta táncoltatja a magyar cumbia rajongókat. Annak ellenére, hogy Dél-Amerika legnépszerűbb stílusa a cumbia, ez a műfaj méltatlanul kis figyelmet kapott eddig a mifelénk. Ezen szeretne változtatni a Los Orangutanes, melyet kipróbált, veterán zenészek hívtak életre. A Lo Mejor De La Cumbia egy tisztelgés a műfaj legnagyobb úttörői elött. Összesen 12 klasszikus cumbia dalból ősszegyűrt egyveleg, amely betekintést nyújt a cumiba széles spektrumába. A hanganyag mellett 30 percnyi animált videó is készül a lemezhez.

Rövidzárlat

Online, június 18., 18:00

Elgondolkodtál már azon, hogy mitől olyan okos, naprakész és figyelmes a telefonod? Minden lépésed megjegyzi, a kedvedre szóló oldalakkal bombáz, és még azt is megpróbálja kitalálni, amire még nem is gondoltál. De vajon mi, pontosabban ki van a kijelző mögött? Egy különleges eszköz révén most végre beleshetünk a tűzfal mögé, ahol a Süti Akadémia frissen végzett diákjai, a Smart Kommandó éppen bevetésére készül. Megfigyelési területük a Faludi család, akik természetesen a nap nagy részét online töltik, ráadásul egyikük, Erik, a tizenkét éves fiú nem egészen megszokott módon...

Müpa Home – Wagner: A walkür

Online, június 18., 18:00

A walkür a tavasz, a szerelem, az egymásra találás, a felismert közös múlt tragikusan szép operája. Akárcsak A Rajna kincsében, itt is vétkeznek, sőt főbenjáró bűnt követnek el: tabut sértenek a testvérek, amikor szerelemben egyesülnek. De furcsa módon nem ítéljük el őket, sőt velük érzünk: minden rokonszenvünk és részvétünk az övék, és szívünkbe markol a fájdalom, amikor a Hundinggal vívott döntő párviadalban Siegmundnak meg kell halnia.

Csak a macska tudja

Toldi Mozi, június 18., 18:30

Szerelem egy életen át… vagy mégsem? Masaru és Yukiko 44 éve házasok; ez idő alatt három gyermeket neveltek fel Tokióban. Ám ahogy a fiatalok kirepülnek, s a pár kettesben marad, férje mintha egyre távolodna Yukikótól. Hiába gondoskodik a férfiról, főz és mos rá, semmi hálát nem kap viszonzásul. Ebből fakadó elfojtott érzései akkor törnek igazán a felszínre, mikor az asszony hőn szeretett macskája eltűnik otthonról, s Masaru egyáltalán nem érti meg felesége szomorúságát.

Crossover Uránia - Babcsán Project

Uránia Nemzeti Filmszínház, június 18., 19:00

Organikus és vibráló zeneiségüket a magyar és balkáni népzenék dinamizmusa, ritmikai összetettsége és akusztikus hangzásvilága határozza meg. A zenekar szervesen épülő zenei folyamatai nagy érzelmi íveket járnak be, a bensőségességtől a kirobbanó életörömig, megszólalásukat feszes és koncentrált együttjáték jellemzi. Ezúttal, koncertjükön neves zenész barátaikkal kiegészülve lépnek színpadra, minden eddiginél dúsabb és izgalmasabb műsoruk minden bizonnyal magával ragadja majd a hallgatóságot.

Meszecsinka duó

PIKNIK Manufaktúra Nagymaros, június 18., 19:00

"Egy emberekkel teli bárban voltam, és észrevettem, hogy figyel valaki. Mikor a tekintetünk összeért, akkor jöttem rá, hogy ez egy nem szokványos álom." Bizony, valahogy így... A Meszecsinka duó (Oláh Annamari - ének, cajon, Biljarszki Emil - gitár, billentyű) mindannyiunk nagy örömére újra a Piknikben zengeti meg a falakat.

Szinergia

Nemzeti Táncszínház, június 18., 19:00

Az előadás igazi táncművészeti csemege, amiben több meghívott alkotó művét is láthatja a nagyérdemű. Különféle stílusok jelennek meg a színpadon, sokszínű világ tárul elénk - együtt mégis különösen erős hatást adnak. Különböző képekbe, világokba, mozgásrendszerekbe kerülünk bele, egyikből lépünk át a másikba, mindegyik mű különálló egység, mindegyik más és mégis hasonló: a tánc szépségén, élvezetén át szólnak hozzánk. Zachár Lóránd, Radoslav Piovarci és Nemes Zsófia munkáit állítjuk színpadra.

Freak Fusion & Flying Bodies: cirQular – sétacirkusz

Trafó, június 18., 19:00

Kiindulópont a Trafó. Innen egyénileg járható be a produkció útvonala a jegy mellé kapott térkép segítségével. Kérik, legyen nálad kamerával rendelkező és QR-kód leolvasására alkalmas okoseszköz (telefon vagy táblagép) - ez a feltétele annak, hogy követni tudd az eseményeket, illetve megnézhesd a produkciót.

Amit akartok (Vízkereszt)

Szkéné Színház, június 18., 19:00

Szerelmesek és cselszövők kergetik egymást utcákon, kertek alatt, a zenétől átitatott illír éjszakában. Az élet derűs. Az illír elit jól elvan. A részegesek részegeskednek, az udvari bolond énekel, az udvarmester rendet tart, az udvarhölgy mesterkedik. Szól a zene.

Magyar Rhapsody Projekt

Klebelsberg Kultúrkúria, június 18., 20:00

Bársony Bálint Artisjus - Fonogram díjas szaxofonművész által vezetett zenekar nagy magyar klasszikus zeneszerzők műveit és népdal gyűjtéseit dolgozza fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban.

A Glonet bemutatja: Pankastic!

Budapest Jazz Club, június 18., 20:30

A Pankastic! létrejöttekor a zenekar szeme előtt egy igényes és új popzenei stílus megalkotása lebegett: régi standardek és örökzöldek átültetése akusztikus hangszerekkel a francia manouche swing világába, megfűszerezve mindezt a cimbalom egyedi hangszínével. Elképzelésükből megszületett egy sajátos, új műfaj: a django-pop.