10 apró, de annál félelmetesebb részlet A nyolcadik utas: a Halálból

Jóval többször látod a xenomorph-ot, mint gondolnád.

Április 26-án van az Alien-nap. Bár nem ekkor mutatták be Ridley Scott 1979-es klasszikusát, de LV-426 a hold neve, amin először találkoznak a szereplők a xenomorph-okkal (illetve azok tojásaival). A dátum ebből jön: 426, vagyis 4. hó 26-a. Ünnepeljük az Alien-napot 10 dermesztő érdekességgel az első Alien-film, A nyolcadik utas: a Halál kapcsán.


1. Az arctámadó lény belseje romlott kagylóból készült

Mikor a tojásból kiugró kis lényt felboncolják, látható, hogy néz ki belülről. Ehhez mindenféle tengeri herkentyűt, osztrigát és kagylót használtak. Scott direkt régi, romlott kagylókat szerzett be a halkereskedőtől, hogy a szereplők undora még őszintébb legyen a bűztől.


2. A kultikus plakáton egy csirketojás látható

A nyolcadik utas: a Halál plakátján egy misztikus, zöld fényt és füstöt kibocsátó tojás látható, ami mára már teljesen összeforrt a franchise-al. A tojás valójában egy egyszerű csirketojás, amit megfestettek. 


3. Gyerekek látták meg először a gigantikus űrlényeket

Abban a jelenetben, mikor a legénység először látja meg a hatalmas űrlényeket (az angolban úgy hívják őket: Space Jockey), azt nem a színészek játszották el, hanem Ridley Scott a gyerekeit öltöztette be űrruhába, hogy még nagyobbnak tűnjenek a lények.


4. Ripley csáklyázó pisztolya a következő részben is látszik a zsilipbe akadva

A film végén, mikor kinyílik a légzsilip, a légnyomás kirántja a xenomorphot, ám az megkapaszkodik az ajtóban. Ripley erre kilövi a pisztolyból a csáklyát, a lény kirepül, a zsilip zárul, ám a pisztoly megakad a küszöbön, és a xenomorph az űrhajóhoz kötve lebeg. Aztán bemászik az egyik hajtóműbe, vesztére. Ezt a pisztolyt a második részben is látjuk, amikor A bolygó neve: Halál elején felvágják a zsilipet.


5. A tojások is állati eredetűek

Az Alien-tojások belsejét úgy készítették el, hogy a héját birkabéllel töltötték meg, amit aztán a tehén gyomrának bélésvel borítottak be.


6. Ripley eredetileg férfi lett volna

Bár eredetileg úgy volt, hogy Ripley hadnagyot egy férfi fogja játszani, végül Sigourney Weaverre esett a választás. A színésznő olyan tökéletes volt a szerepre, hogy a forgatókönyv egyetlen sorát sem írták át, mikor kiderült, hogy megváltozik a főszereplő neme.


7. Egy pillanatra látszik az xenomorph a láncok közt

Brett (Harry Dean Stanton) nem sokkal azután, hogy elindul megkeresni a macskát, a xenomorph áldozata lesz. Ám már a támadás előtt egy kicsivel is látjuk a lényt, ahogy a lógó láncok közt bujkál, csak mivel ekkor még nem tudjuk, hogy néz ki, simán beleolvad a környezetbe. A fenti képen jobbra lehet kivenni a körvonalait.


8. Jones-t, a cicát négy különböző macska alakítja

A cicák nem arról híresek, hogy könnyű lenne őket idomítani, a filmben is több, pontosan négy macskát láthatunk Jones szerepében. Minden feladatra volt egy cica: volt, aki fújt és sziszegett, volt akinek futni kellett, és volt, akinek az volt a feladata, hogy nyugodt maradjon, ha kézben tartják.


9. A robot vére ehető volt

A fehér anyag, ami akár a vér, kiömlött Ash-ből (Sir Ian Holm), valójában tej és joghurt keveréke volt, így a színészt nem érte semmi kár, amikor nyakig úszott benne. Sőt: pár színész és a stábtagok is fogyasztottak belőle.


10. Egy zenekar fényei

Ahhoz a jelenethez, amikor először látjuk a tojásokat a kékes LED-fényben, a The Who zenekar fénytechnikáját használták. Az együttes épp a szomszédban próbált, és Scott kölcsönkérte tőlük.

(via Ranker)