10 dolog, ami elkerülte a figyelmed a Végtelen háborúban!

Nem akarjuk eljátszani a nagy képregénygurut, de alaposan utánaolvastunk pár dolognak a Marvel moziverzum eddigi legnagyobb durranása kapcsán, ami még mindig fut a mozikban!

Mit visel a Kapitány?

A legnagyobb változáson  kétségkívül Amerika Kapitány ment át, mire a Bosszúállók: Végtelen háborúhoz értünk, aki, lévén, hogy illegalitásba kényszerült, már inkább csak Steve Rogers néven fut. És nem csak az tűnhetett fel a nézőknek, hogy Chris Evans férfias szakállat növesztett és a haja is hosszabb – és nincsen pajzsa -, hanem az új egyenruhája is. Merthogy egy sötétszürke, katonás mezben látjuk, amiről a képregényrajongók pontosan tudják, hogy azt az új személyiséget képviseli, akivé a Kapitány hazájából kiábrándulva válik, és akit a Nomádnak hívnak. Ám van még egy érdekessége annak a ruhának: a végső nagy csata során elszenvedett csapások hatására, ha nem is világosan, de egyértelműen látni alatta a képregények eredeti, pikkelyszerű páncélját, amit oly sokan kértek eddig számon a filmeken.

Azok a régi filmek!

Az új Pókember specialitása, hogy szorult helyzetekben régi filmklasszikusokból merít ihletet – ami kicsit furcsa, hiszen a Bosszúállók legfiatalabb tagjaként ő az, akinek ehhez a legkevesebb élménye van. Akárhogy is, Peter Parker a Polgárháborúban a Birodalom visszavág híres csatajelenetéből merített inspirációt a hatalmas Hangya megállításához. Itt viszont az Alien filmekhez nyúl vissza, amikor ő és Tony Stark Thanos csatlósával, Áspis Szájjal (Ebony Maw) kerül szembe. Eszébe jut ugyanis, hogyan bánt el Ripley A bolygó neve: Halálban a xenomorf anyakirálynővel – és persze A nyolcadik utas: a Halálban is az idegennel -, és lyukat ütnek az űrállomás falán, a vákuum pedig kiszippantja ellenfelüket. És ahogy Áspis összegömbölyödött, fagyott teste ellebeg az űrben, az egy az egyben idézi a másik „nagyon régi filmet”.

Flash!

Tony Stark szeret másokat piszkálni, mert nagy az arca, és ez persze most is előjön. Froclizza az elsőre nyilván valóban furcsa Doctor Strange-et, de leginkább Peter Quill, vagyis az Űrlord van a begyében, akivel kénytelen összefogni, de ez nem jelenti azt, hogy megállja a csipkelődést. Quillt például "Flash Gordonnak" nevezi. Ami szintén egy jó kis easter egg, hiszen a '80-as évek mára már jócskán elavult és nagyrészt elfelejtett hőse, Gordon – akinek filmjéhez a Queen csinálta a zenét, és az volt a legmenőbb az egészben - is akaratán kívül kerül a világűrbe, ahol egy gonosz despotát kell legyőznie, és soha többet nem térhet haza.

A Fehér Farkas

A Polgárháború végén Steve Rogers régi barátját, a sérült Bucky Barnest, vagyis a Tél Katonáját Wakandába viszi, hogy ott meggyógyítsák, és a Fekete Párduc legvégén látjuk is, amint már régi önmagaként jelenik meg. Ebből aztán sejteni lehetett, hogy a következő részben újra a jófiúk oldalán harcol majd. Ezt is teszi, és vigyázat, szpojlerveszély, de ő lesz az, aki elsőként elpusztul Thanos híres csettintése után, amikor a titán megszerzi az összes Végtelen Követ. És, mielőtt porrá hullana, fehérré válik – és, ha emlékszünk rá, az előző rész végén már kapott egy új nevet, amikor Fehér Farkasnak hívták. És ez a név sokat mond, mert a Fekete Párduc képregényekben T'Challának van egy fogadott, fehér bőrű testvére, akit így hívnak, és aki aztán Wakanda egyik legfőbb vezére lesz. Ha Bucky visszatér az élők közé, akkor lehet, hogy ez lesz a sorsa?

Tobias!

A rendező testvérpár, Joe Russo és Anthony Russo nagy szakmai sikerét Az ítélet: család című hibbant tévéfilmsorozattal aratta, amiből összesen 15 epizódot rendeztek, és nem felejtették el, honnan jöttek. A Polgárháborúban már láthattuk a reptéri összecsapás során a Bluth család híres lépcsős autóját, most pedig egy családtag is felbukkan, méghozzá a legidétlenebb tag, 'Dr. Tobias Fünke. Bizony, amikor a Galaxis őrzői visszatérnek a Tudástérbe. Ott az egyik kiállítási példány egy kék bőrű, bajszos, kopaszodó, szemüveges humanoid, meztelenül, leszámítva egy túl rövidre vágott farmer shortot. Ő az, összetéveszthetetlenül, és azért kék, mert mindig is a Blue Man Group társulat tagja akart lenni.

Szalaggyakorlat

Bár a társaihoz képest kevésbé sikeres  film rendkívül hű maradt az eredeti képregényekhez, nem sok idő maradt arra benne, hogy név szerint megismerjünk minden varázslatot, trükköt és mindent, ami Benedict Cumberbatch tarsolyában van, így maradtak látványosságok a következő filmben is, A Végtelen háborúban pedig Dr. Stephen Strange jelentős szerephez jut, és ő is megütközik Thanosszal. És a képregény rajongói elégedett kis sikolyt hallattak, mert ők tudják, miről van szó, amikor végre előkerült a doki egyik legkedveltebb harci eszköze, a Cyttorak Bíbor Béklyói, vagyis a bíborszínű szalagok, amikkel képes legerősebb ellenfeleit is legyőzni – és egy ideig az Őrült Titán is ellen is beválnak. Egy darabig.

Égnek áll a szőr!

A Marvel kedvenc falmászójának régi rajongói – már megbékéltek az újra és újra újrakasztingolt verzióval -, most két fontos fejleménynek is örülhettek. Az első az, hogy Peter Parker végre megkapta „pókérzékét”, vagyis szervezete még azelőtt reagál egy fontos eseményre, hogy ő maga tudna róla. Az iskolabuszban azt veszi észre, hogy a karján égnek áll a szőr, és innen érzi meg az ellenséges idegen űrhajó érkezését, még azelőtt, hogy megpillantaná azt. Erre már rég vártak a Pókembert kedvelők, ahogy arra is, hogy végre ő legyen a Vaspók. És kiderül, hogy a Pókember: Hazatérés végén látott felturbózott jelmez valóban a Vaspók páncélja, és ő a Végtelen háború nagy részében ebben akciózik, és még az ikonikussá vált extra csápokat is megkapta a hátára.

Morgan!

Amikor először találkozunk Tonyval a filmben, épp egy álmát vázolja fel Peppernek, amiben boldog házasok voltak, és volt egy Morgan nevű fiuk Pepper különc nagybátyjáról elnevezve. A Vasember képregényekben jártas rajongóknak ismerős lehetett a név, a rajzolt változatban ugyanis Morgan nem más, mint Stark Tony unokatestvére, apja testvérének fia, akit az irigysége bűnözői pályára taszított. A képregényekben belőle lesz a szupergonosz Ultimo, aki egy behemót gépezet segítségével tör hősünk életére és vagyonára.

Groot játéka

A Végtelen háborúban a már kissé nagyobbacska Groottal találkozhatunk, aki éppen tinikorszakát éli, és szinte soha nem vesz részt semmiben – kivéve, amikor elkészül Thor  új pörölye. Csak ül a sarokban és a videókonzolján játszik, és egyszer azt is láthatjuk, min. A játék neve Defender, és egy valóban létező dologról van szó, ráadásul idegen lények ellen kell harcolni benne, akik a Földről rabolnának el embereket. 1981-ban került a játékbarlangokba a nagy modell, a kézben hordozható verzió pedig egy évvel később jött ki. Bár nem lett belőle olyan klasszikus, mint a Space Invaders vagy az Asteroids, de akkoriban nagyon nagy szám volt, és erre sokan emlékeznek.

Cikizik a skótokat

Vannak a Végtelen háborúnak gyengédebb pillanatai is, például akkor, amikor kiderül, hogy Vízió és a Skarlát Boszorkány titokban viszonyt folytatnak egymással, és a randevút éppen valahol Edinburghban tartják. Aztán egy közeli bolt kirakatában megpillantják Thanos űrhajóját, amint az New York felett lebeg, és tudják, hogy vége a rövid boldogságnak. Mi pedig megpillanthatjuk a következő feliratot a háttérben: "KIRÁNTJUK A KEBABODAT." Aminek nincs sok értelme, ha nem ismerjük a skótokat, akik a garasosságuk mellett arról ismertek, hogy szeretnek mindent rántva fogyasztani. Azt is, amit nem illik, és azt is, amiket amúgy nem lehetne kirántani. Ki is nevetik érte őket, de ők továbbra is kirántanak mindent, talán még a kebabot is.

Forrás: screenrant.com