10 dolog, amit esetleg nem tudtál a Ne bántsátok a feketerigót!-ról

1962-ben ezen a napon, december 25-én mutatták be Harper Lee csodálatos regényének remek filmadaptációját. Lássunk róla néhány érdekességet!

1. Gregory Peck és a Scoutot játszó Mary Badham egy életre barátságot kötöttek, és mindig a filmbeli nevükön szólították egymást.

2. Az akkor 31 éves Robert Duvall alakítja Boo Radley-t, a szomszédban élő titokzatos férfit, akiktől a gyerekek félnek, de persze mindenáron meg akarják lesni. A színésznek néhány rövidke felbukkanás után ez volt az első igazi filmszerepe, bár nem szól egyetlen szót sem.

3. Az első forgatási napon a szerző, Harper Lee meglátogatta a stábot.. Miután rögzítettek egy jelenetet, amelyben Atticus hazatér az irodából, Lee elsírta magát. Az apjáról mintázta Atticus karakterét, és Pecket látva úgy érezte, mintha ő állna előtte, sőt, ugyanolyan kis pocakja volt. Peck ez utóbbira úgy reagált, hogy „ez nem pocak, hanem kiváló színjátszás!”

4. Számos jelenetet csak egyszer vettek fel, mert a gyerekszínészek elsőre sokkal spontánabbul játszottak, mint az ismétlések során.


5. Harper Lee apja, Amasa Lee ügyvéd volt, és 1923-ban védett egy fekete férfit – részben ez inspirálta a regényt. Gregory Peck a forgatás során megismerkedett, majd összebarátkozott az akkor 82 éves férfival, aki sajnos a film befejezése előtt meghalt. Harper Lee az apja óráját (aminek másolatát Atticus viseli a filmben) később a színésznek ajándékozta. Peck a következő évben Oscart nyert alakításáért, és az öreg Lee óráját viselte a ceremónián.

6. Robert Duvall nemcsak a haját festette szőkére Boo szerepének a kedvéért, hanem hat hétig nem ment ki a napra, hogy kellőképpen sápadtnak tűnjön.

7. Miután Walt Disney megnézte a filmet, kijelentette, hogy ő is ilyeneket szeretne forgatni. Abban az időben családi vígjátékok készültek a Disney-nél, és részben a Ne bántsátok a feketerigót! hatására született meg két évvel később a Mary Poppins.


8. Az Atticus fiát, Jem Finchet játszó Phillip Alford először nem akart elmenni a szereplőválogatásra, de anyja azt mondta neki, hogy fél napot ellóghat az iskolából. Naná, hogy ezek után menni akart!

9. Elmer Bernstein filmzenéjében a későbbi legendás filmzeneszerző, a fiatal John Williams játszik a zongorán.

10. Gregory Peck állítólag ezt a filmjét szerette mind közül a legjobban.