10 dolog, amit nem tudtál a Halálhajóról

1997. augusztus 15-én mutatták be, azaz hamarosan 25 éves lesz Paul W.S. Anderson űrhorrorja, a kilencvenes évek egyik kultikus darabja. A jeles esemény alkalmából a Variety készített interjút az alkotóval, amiből kiválogattuk nektek a legizgalmasabb részeket.

1. A stúdió fejesei attól féltek, hogy beszennyezi a Star Treket

A Halálhajót a Paramount gyártotta: ugyanaz a stúdió, amelynek az ikonikus Star Trek-sorozatot és -filmeket is köszönhetjük. A sokkal inkább családbarát sci-fihez képest pedig a vezetőséget egyenesen sokkolták Paul W.S. Anderson munkájának egyes részletei (például az öngyilkos vérfürdők, a széttrancsírozott űrhajósok belei vagy a kinyomott szemek), és mivel mind a Star Trek, mind a Halálhajó az űrben játszódik, attól tartottak, hogy a nézők fejében valamiképp összekeveredik a két világ, és a véres űrhorror utólag is beszennyezi az Űrszekerek-univerzumot.

2. A tesztvetítések nem sikerültek túl jól

Talán emiatt történt, hogy a Halálhajó bemutatását rendkívül intenzív tesztelési folyamat előzte meg, és a tesztvetítések után alaposan újravágatták a filmet az alkotókkal. Mivel a film finoman szólva sem zárul happy enddel, Anderson nem számított rá, hogy jól szerepel majd a tesztvetítéseken, de még ehhez képest is alaposan megnehezítette a dolgát, hogy

nagyon kevés idő állt a rendelkezésére, hogy változtasson a produkción.

3. A Titanic kicsit betett neki

Az alkotó nyilatkozata szerint normál esetben 14–15 hét áll a stáb rendelkezésére, hogy újravágják a filmjüket – a Halálhajó esetében azonban ez az időintervallum mindössze négy hétre csökkent. Történt ugyanis, hogy a szintén a Paramount által gyártott Titanic rendezője, James Cameron beközölte, hogy ő csak télre készül el a művével, ezért a stúdió naptárában keletkezett egy hatalmas űr nyár végén, ahova mindenképpen be akarták ütemezni Anderson munkáját. Az újravágási folyamat így, a premier előrébb hozatala miatt elég intenzívre sikerült.

4. A rendező a stúdióvezetők elől is ügyesen eltitkolta, milyen undorító jelenetek vannak a filmben

A nagyobb, fontosabb produkciók esetében az a szokásos eljárás, hogy a stúdió vezetői folyamatosan monitorozzák, mit forgatott le a stáb, de annyi idejük azért nincs, hogy minden elkészült anyagot megnézzenek, ezért rendszerint csak a fő stáb által forgatott felvételeket látják. A Halálhajó készültekor azonban az összes felkavaró, horrorisztikus jelenetet Angliában forgatták, méghozzá nem a fő csapat, hanem az úgynevezett „secont unit”, egy B stáb, akiknek a munkáit a fejesek nem tartották fontosnak végignézni – ezek az anyagok így később igazi sokkhatásként érték őket.

5. Kiállta az idő próbáját

Bemutatásakor a Halálhajó helytállt ugyan a mozipénztárakban, de nem igazán váltotta be a rendező hozzá fűzött reményeit. Saját bevallása szerint azonban a végeredmény az lett, amit meg akart valósítani, szóval ő a maga részéről abszolút elégedett volt a filmmel. Mivel nem állt a rendelkezésükre túl sok idő, hogy trailereket vágjanak, frappáns posztereket készítsenek és felépítsenek egy ügyes marketingkampányt, a nyitó hétvégén csak 9 és félmillió dollárt sikerült összekalapozniuk, az összbevétel pedig végül 26,7 millió körüli összeg lett. Paul W.S. Anderson viszont azt tapasztalta, hogy a Halálhajó azóta megtalálta a maga közönségét, és az évek során egyre több rajongóra tett szert.

6. Kurt Russell is megjósolta, hogy kultfilm lesz belőle

Következő filmjét, A katona című 1998-as akció/sci-fit Anderson Kurt Russell-lel forgatta, ezért megmutatta neki a Halálhajót.

„Paul, húsz év múlva ez lesz az a film, aminek a megrendezésére büszke leszel”

– mondta neki akkor a színész. „És igaza volt!” – ismerte be az interjúban a direktor.


7. A rendező gyűlöli a Halálhajó plakátját

A Paramount annak idején ezzel a poszterrel promotálta a filmet, ami miatt Anderson meglehetősen elkeseredett, hiszen kifejezetten semmitmondó – valószínűleg az 1-es pontban tárgyaltak miatt próbálták kicsit titkolni a film felkavaróbb részleteit. A rendező viszont úgy gondolja, ez is az elsietett premier miatt történt, mivel senkinek nem volt ideje arra, hogy megvalósítson egy olyan gyönyörűen kidolgozott plakátot, pontosabban plakátsorozatot, mint amilyen például A nyolcadik utas: a Halálnak volt. „Ha hozzávágsz egy tányért a vászonhoz, és random kiválasztasz valamit, még akkor is jobb képed lenne, mint amit erre a poszterre tettek” – háborgott 25 év után is az interjúban az alkotó.

8. A kevesebb néha több

A Halálhajót ma is sokan dicsérik időtálló vizuális trükkjeiért. Paul W.S. Anderson elmesélte, hogy mindezért Richard Yuricich vizuális effektes szakértőnek jár a köszönet, aki korábban olyan filmeken dolgozott, mint a 2001 – Űrodüsszeia vagy a Szárnyas fejvadász, és aki azt mondta a rendezőnek, hogy amit csak lehet, CGI nélkül, praktikus trükkökkel old meg. „»Ha meg lehet oldani reálisan, az mindig jobb, mint a vizuális effekt. Vagy ha már mindenképpen vizuális effekt kell, mindig legyen belefőzve valami igazi«, mondta nekem. Nagyszerű mentor volt, és azóta is mindig próbálom ehhez tartani magam” – árulta el a rendező az interjúban.

9. A kevesebb néha több – a színészeknél is

Az alkotó saját bevallása szerint ezen a téren sokat tanult a Halálhajó egyik főszereplőjétől, Laurence Fishburne-től is, aki mindig felírta magának a példánya egyes lapjaira, hogy „N.A.R.”,

ami a „no acting required”, azaz a „nem szükséges színészkedni” rövidítése volt.

„Olyankor folyamodott ehhez, amikor eleve intenzív szituációba helyeztem, és neki elég volt szimplán reagálnia, ahelyett, hogy teátrálisan eljátszotta volna, mi jelenhet meg éppen a zöld háttér előtt” – így Anderson.

Forrás: UIP-Duna Film


10. Paul W.S. Andersonnak azóta is hiányzik a horror műfaj

A Variety interjújában a rendező azt is bevallotta: nagyon sajnálja, hogy azóta sem tudott a Halálhajóhoz hasonló, tisztán a horror zsánerébe tartozó filmet készíteni, és inkább elkanyarodott az akció irányába. Tervei szerint azonban a közeljövőben mindenképpen visszatér valamilyen formában a pszichológiai mélységű horrorfilmhez – annak ellenére, hogy mostanában erre nem lesz lehetősége, hiszen hamarosan egy akciófantasyt kezd el forgatni: a George R.R. Martin elbeszélésén alapuló In the Lost Lands címűt, felesége, Milla Jovovich és Dave Bautista főszereplésével.


(via Variety)