10 dolog, amit nem tudtál a ma 50 éves Uma Thurmanről

Az egzotikus nevű, rendkívül színes családba született színésznő ma ünnepli kerek 50. születésnapját, mi pedig a tiszteletére összeszedtünk egy sor érdekességet róla. Igen, benne van Quentin Tarantino is!

Az 1970. április 29-én született Uma Thurman nem akármilyen családdal dicsekedhet. Édesapja, Robert Alexander Farrar Thurman az indo-tibeti buddhista tanszék professzora a Columbia Egyetemen, és ő volt az első nyugati férfi, aki „felszentelt” tibeti buddhista szerzetes lehetett. A család sokáig élt Indiában, ahol a dalai lámát is sokszor vendégül látták. Umát a fény és a szépség hindu istennőjéről nevezte el, középső nevét, a Karunát, a négy fő buddhista erény, az együttérzés után kapta. Apja munkája miatt a család rengeteget költözött, nagyon sok híres barátjuk volt, és mindenki nyitott volt a művészetek minden ágára, Uma három bátyja is hasonlóan egzotikus nevet kapott: nevük Ganden Thurman, Dechen Thurman és Mipam Thurman.

Uma édesanyja, Nena Thurman még cifrább történet. Birgitte Caroline von Schlebrügge néven látta meg a világot Mexikóvárosban, sokáig fotómodell volt, akit Stockholmban fedezett fel a híres divatfotós, Norman Parkinson. Brigitte előkelő családból származott, apai ágon porosz arisztokraták voltak a felmenői, anyai ágon pedig svéd főnemesek, apja iparmágnás volt, édesanyja maga is modellkedett fiatalkorában, Trelleborg kikötőjének dísze az Ölelés című meztelen szobor, ami az ő képmása. Nyilván kalandvágy is volt a nagyiban, mert az ő ötlete volt, hogy a család költözzön Mexikóba, és Nena már itt született, felnőve gyönyörű lány lett belőle, az előkelő társaság középpontja, aki két férjet fogyasztott el Mr. Thurman előtt – az egyik az LSD guru Timothy Leary volt, akit Salvador Dalí mutatott be neki. Később pszichiáter lett belőle, ma pedig magánklinikája van a hegyek között, amit menedéknek hív.

Mia Wallace szerepére nem ő volt az első választás, Quentin Tarantino olyan színésznőkre gondolt, mint Michelle Pfeiffer, Isabella Rossellini, Julia Louis-Dreyfus, Meg Ryan, Alfre Woodard, Halle Berry, Daryl Hannah, Rosanna Arquette, és Joan Cusack – közülük Michelle Pfeiffer volt az első számú. Végül Uma Thurman kapta meg, és világsztár lett. A Pulp Fiction első poszterén Uma Thurman látható, amint egy doboz Lucky Strike-ot szív. Csakhogy a Miramax elfelejtette megszerezni hozzá a jogokat, a dohánygyár perrel fenyegetőzött, ezért a forgalmazó bevonta a posztereket, a megmaradt példányok ma már természetesen több száz dolláros áron cserélnek gazdát.

Akárcsak megannyi kolléganője, ő is megannyi szerepet pályázott meg sikertelenül – vagy mondott nemet olyan filmekre, amik aztán nagyon sikeresek lettek. Esélyes volt például Boglárka szerepére A herceg menyasszonyában (1987), bekerült az utolsó körbe a Micsoda nő (1990) szereplőválogatásán – mi lett volna, ha nem Julia Roberts kapja meg a szerepet? -, és őt keresték még Eleanor Arroway szerepére a Kapcsolatban (1997), miután Jodie Foster nemet mondott – igaz, Foster később meg is gondolta magát. Ő lett volna a Felkoppintva (2007) főhősnője, de Katherine Heigl állítólag sokkal kevesebbet kért, és nemet mondott Eowyn szerepére A Gyűrűk Ura: A két toronyban (2002) – bár más források egyenesen Arwen szerepének visszamondásáról beszélnek.

A Kill Bill (2003) alapötlete Uma Thurmantől származik, akkor pattant ki a fejéből, mikor Tarantinóval a Ponyvaregényt forgatták, és egyik este kicsit többet ivott a kelleténél. A rendezővel is megosztotta ötletét, aki elkészített 30 oldalnyi forgatókönyvet a filmből. Évekkel később Uma Thurman megkérdezte Tarantinót, mikor készítik már el a filmet, aki megígérte, hogy Thurman születésnapjáig befejezi a forgatókönyv megírását. Teljesítette ígéretét, a film végén pedig ez olvasható: “Based on the character of “The Bride”, created by Q & U”. Q = Quentin Tarantino, U = Uma Thurman.

Összesen három filmben is szerepelt, amiben ilyen vagy olyan formában elhangzik az amúgy egyáltalán nem régi klingon mondás: „A bosszú jéghidegen tálalva a legjobb.” Az első természetesen a Kill Bill (2003), a második a Batman és Robin (1997), és csak azért nem emlékezünk rá, mert az egész filmet belengi a jótékony amnézia, a harmadik alkalom pedig pont az a film, ami Umát híressé tette. A Steven Frears rendezte Veszedelmes viszonyokban (1988) ugyan nem hangzik el szó szerint a mondás, viszont az irodalmi alapanyagként szolgáló mű, Choderlos de Laclos azonos című regénye büszkélkedhet a kifejezés feltalálásával. Vagyis régi francia mondásról van szó.

Quentin Tarantino a múzsájának tartja, de nem volt mindig harmonikus a viszonyuk, különösen a Kill Bill forgatásán. Majdnem meghalt ugyanis, amikor neki kellett vezetnie abban a jelenetben, amikor karaktere egy kék sportkocsival indul neki megölni Billt. Thurmannek a fülébe jutott, hogy a kocsi nem biztonságos, így azt kérte, hogy egy kaszkadőr vezessen, Tarantino viszont hallani sem akart erről. Thurmannek egy fákkal szegélyezett, homokos és kanyargós úton kellett vezetnie több mint 60 km/óra sebességgel, balesetet is szenvedett, ami után kórházba került. A nyaka és a térdei sérültek meg, agyrázkódást is szenvedett, a balesetnek a mai napig érzi a hatását, ráadásul rá akartak erőszakolni egy titoktartási nyilatkozatot, amit nem volt hajlandó aláírni. És nem ez volt az egyetlen atrocitás, ami a film forgatásán érte: a jelenetben, amikor Michael Madsen karaktere arcon köpi, igazából Tarantino köpte le, és amikor Gogo, a tini bérgyilkos fojtogatja a Menyasszonyt egy lánccal, azt is Tarantino csinálta a háttérben. 

Nincs szerencséje a díjakkal. Bár Oscarra jelölték a Ponyvaregényért, nem kapta meg a szobrot, ahogy négy Golden Globe jelöléséből egyiket sem tudta díjra váltani. A négy jelölésből egyet mellékszereplőként kapott Ponyvaregény - Pulp Fictionben (1994) nyújtott alakításáért, kettőt főszereplőként a Kill Billért (2003) és a Kill Bill 2.-ért (2004), egyszer pedig a tévéfilmes kategóriában nominálták a Pasifogó kísérletekért (2002), amelyben Juliette Lewis és Gena Rowlands voltak a partnerei.

Thurman négy Arany Málna-jelöléssel is “büszkélkedhet”. Három filmben, a Bosszúállókban (1998), a Batman és Robinban (1997), a hatalmas várakozásra hatalmas csalódást hozó Néha a csajok is úgy vannak vele (1993) című vígjátékban mutatott alakításáért a legrosszabb színésznő kategóriában jelölték, míg a Bosszúállók című produkcióban a legrosszabb páros kategóriában is elnyert egy nominálást Ralph Fiennes-szel közösen. Szerencséjére hozta a szokásos formáját, és egyik jelölését sem tudta díjra váltani.

Lesz vajon Kill Bill 3? Tarantino szerint igen, és tárgyalt is a folytatásról Uma Thurmannel, sőt, van egy remek ötlete is a harmadik részhez. „Nem akarom valami agyament kalanddal nevetségessé tenni a figurát. Ennél sokkal többet érdemel” – szögezte le az alkotó. „A Menyasszony sokat és keményen küzdött, és most van egy ötletem, ami még érdekes lehet. Most még nem tudom megcsinálni, még úgy legalább három évig mostantól. De abszolút terítéken van a dolog.” Tarantino azt is elmondta, hogy mindenképpen a Kill Bill 3. lesz a következő filmes projektje, de csak azután tud elkezdeni dolgozni rajta, hogy befejez egy színdarabot, továbbá annak az ötrészes tévésorozatnak a forgatását, amit még a Volt egyszer egy… Hollywood előtt írt meg.