10 dolog, amit nem tudtál a Ragyogás folytatásáról, az Álom doktorról

Megdöbbentő, de igaz, létezik olyan macskafajta, hogy rongybaba, és majdnem Jeremy Renner lett a főszereplő, de akadnak itt más nyalánkságok is az új Stephen King feldolgozással kapcsolatban!

1. Igazi mesteremberek – mind az első résznek tekinthető Ragyogást készítő Stanley Kubrick, mind a folytatást, az Álom doktort jegyző Mike Flanagan sokoldalú filmes, és pont ugyanazokat a feladatokat vállalták filmjük elkészítésénél: mindketten maguk adaptálták a regényből a forgatókönyvet, maguk rendezték, majd maguk vágták a filmjüket.

2. King egyébként, ahogy az filmes körökben köztudott, sosem szerette a nehéz természetű Kubrick feldolgozását, és évekkel később már forgatókönyvíróként is közreműködött egy új adaptáció elkészítésében. Az 1997-es, 273 perces Ragyogás, amelyet Mick Garris rendezett, Steven Weber és Rebecca De Mornay főszereplésével készült, ugyan nem kapott rossz kritikákat, de a nyomába sem ért az első filmnek, King mégis azt tartja a sajátjának. Ebből lett a nagy vita, mert Flanagan Kubrick filmjét szerette volna folytatni, King pedig ezt, és csak nehezen győzték meg arról, hogy mindenki az 1980-as verziót ismeri és szereti.

3. Stephen King az Álom doktor alapötletét egy könyvdedikáláson “szerezte” még 1998-ban, amikor valaki megkérdezte tőle, szerinte mi történt később a kis Dannyvel. És gyakran hasonló kérdés merült fel Kingben korábban is, ám ő nem a kisgyerek sorsán mélázott el, és sokszor játszott el a gondolattal, mi történt volna Jack Torrance-szel, ha mondjuk eljár az Anonim Alkoholisták gyűléseire és összeszedi magát. A dedikálás után azonban az író már azon vette észre magát, hogy az jár a fejében, mennyi idős lehet Danny és mit csinálhat Wendy, az édesanyja, majd úgy döntött, könyvet ír a dologból.

4. Ügyeltek a részletekre. Miközben az Álom doktort forgatták, újra megalkották a Ragyogásban szereplő szálloda legfontosabb termét, a Colorado Lounge-ot, a lehető leghűbben adva vissza az eredeti díszletek részleteit és hangulatát. A munka több mint hat hétig tartott, eszméletlen sok pénzbe került, majd alig 12 órás felvétel után le is bontották, hogy a Szépkilátás Hotel egyik másik termét építsék meg a helyére.

5. Az Álom doktor egyes jeleneteiben a fények vészjóslóan pislákolnak, ám nem csak a hangulatot fokozzák és valami gonosz erő közeledtét jelzik, de üzenetük is van. Mármint konkrét üzenetük, mert a Morse-kód alapján pislákolnak, és ez alapján meg is fejthetők. Olyan dolgokat közölnek velünk, mint Stanley Kubrick születésnapjának dátuma, az előzetesben is oly gyakran szereplő “REDRUM”, vagyis MURDER, azaz gyilkosság szó, és a klasszikus idézet, “All work and no play”, azaz „Csak munka, semmi móka.”

6. Az Álom doktor főszerepét végül Ewan McGregor kapta, de erős versenyző volt Dan Stevens, Chris Evans, Matt Smith és Jeremy Renner is, sőt, voltak “önként jelentkezők” is, köztük John Cusack, de végül sok szempontból Stephen King szava döntött, aki McGregorra adta áldását. Neki pedig nem csak az eredeti mű szerzőjeként, de executive producerként is jókora beleszólása volt a produkcióba.

7. Az új film alkotói többféleképpen is igyekeztek leróni tiszteletüket a nagy előd előtt: elhívták például a Ragyogás kisfiú főhősét, a Danny Torrance-t alakító Danny Lloydot is szerepelni az Álom doktorban. A felnőtt Danny Torrance-t McGregor játssza, a ma már 47 éves Lloyd pedig el is hagyta a színészi pályát - igazából a Ragyogáson kívül csak egyetlen másik filmben szerepelt, szintén még gyerekként. Lloyd egy Kentucky-beli közösségi főiskola biológiaprofesszoraként dolgozik, ezenkívül négygyermekes családapa.

8. Lehet, hogy az Álom doktor legnépszerűbb karaktere az Azzie nevű macska lesz, aki Dan “munkatársa” a hospice-ban, ahol dolgozik. Azzie egy nálunk kevésbé ismert fajta, a Ragdoll, vagy rongybaba típus, amit a perzsa és a burmai macskák keresztezéséből tenyésztették ki még az 1960-as években Amerikában. Azzie-t összesen négy macska alakította, és főleg a nap végén lehetett velük dolgozni, amikor már kicsit fáradtabbak voltak, és néha órákba telt csak azt lefilmezni, hogy átmennek a szobán.

9. Az iroda, amiben a felnőtt Danny kisegítői állásinterjúja zajlik az Álom doktorban, pontosan az a szoba, amiben apja, Jack Torrance gondnoki állásinterjúja zajlott a Ragyogásban (1980). Tessék megfigyelni, minden egyezik a falak festésétől kezdve a kis amerikai zászlóig az interjút levezető személy jobb oldalán.

10. Mike Flanagan a rosszfiúk – és rosszlányok, vagyis az Igaz Kötés szövetség tagjait nem csak próbákkal és szövegolvasással készítette fel a szerepükre. Egy ismert mozgásoktatót - movement coach -, Terry Notary-t bízott meg azzal a feladattal, hogy kidolgozza a járásukat és általában a testbeszédüket, hogy ezáltal még vészjóslóbbak és még kevésbé evilágiak legyenek.