10 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Paul Ruddról

Nemcsak Hollywood legkedvesebb színésze, de az egyik legsármosabb is, mégsem alakult ki körülötte különösebb őrület. Paul Rudd az ötvenhez közeledve lett ironikus szuperhős, de addig sem csak romantikus vígjátékokban olvasztotta meg a nők szívét.

1. A családneve eredetileg Rudnitzky volt, a felmenői orosz zsidók voltak, akik Lengyelországon keresztül emigráltak Angliába. A Rudnitzky-t Paul Rudd nagyapja angolosította, és a szülei már ezzel a névvel vándoroltak tovább az Egyesült Államokba.

 

2. Amíg színészetet tanult, családi bulikon lépett fel DJ-ként és MC-ként, hogy pénzt keressen. Erről szerencsére fennmaradt egy apró részlet az utókornak.

 

3. Jennifer Anistonnal már ekkoriban összebarátkoztak, 21 éves koruk óta jóban vannak. Később együtt játszottak a Jóbarátokban, mikor Rudd Phoebe vőlegényeként csatlakozott a csapathoz. A Jóbarátok előtt már szerepeltek együtt a Vágyaim netovábbja című romantikus vígjátékban, és jóval később, 2011-ben a Hippi túra című romantikus vígjátékban alakítottak kiégett nagyvárosi párt. Egy rövid ideig jártak is a kilencvenes évek végén, amikor Paul Rudd éppen kecskeszakállat viselt. Ezután jött össze Aniston Brad Pittel.

 

4. 1991-ben, még mielőtt az első tévés munkáját megkapta volna, szerepelt egy ma már nagyon viccesnek tűnő Nintendo reklámban.



5. A Jóbarátok előtt már volt egy nagy dobása, a kilencvenes évek legendás tinivígjátékában, a Spinédzserek (Clueless) című filmben szerepelt Alicia Silverstone-nal. Paul Rudd eredetileg a menő Christian szerepére jelentkezett be, aki összejön a főszereplővel, de aztán kiderül róla, hogy meleg. Végül Paul Rudd Alicia Silverstone apjának munkatársát alakította, akit végig szívat a főszereplő, de aztán kiderül, hogy az isten is egymásnak teremtette őket. Erre a szerepre egyébként Jeremy Renner is pályázott, de Paul Rudd lett a befutó.



6. Még a pályája elejefelé megróbált bekerülni a Titanicba, de a szereplőválogatáson nem járt szerencsével, pedig az édesapja hobbitörténészként nagy rajongója volt az elsüllyedt hajó történetének, és mindent tudott róla.

 

7. 46 évesen lett belőle szuperhős, amikor főszerepet kapott A Hangya című akciófilmben, és később az Amerika Kapitányban is visszatért hangyaemberként. Idén egy új hangyás filmmel, A Hangya és a Darázzsal és a Bosszúállók: Végtelen háborúval ünnepli az ötvenedik születésnapját. A Hangya-filmek Stan Lee képregénye alapján készültek, és a forgatókönyv megírásában Paul Rudd is részt vett.

 

8. Paul Rudd nagy improvizátor és hűséges férj is egyben, utóbbi szerepben a filmekben is gyakran tűnik fel. 2003 óta él töretlenül házasságban, és Judd Apatow vígjátékaiban háromszor is ő játszotta a sokgyerekes, megbízható, de kicsit gyerekes családapát, utoljára a 40 és annyi című vígjátékban. A feleségét pedig mindkétszer Apatow felesége, Leslie Mann alakította, a gyerekeket pedig a két saját lányuk. A karakterek azért annyira életszerűek és szerethetően esetlenek, mert mindkettőjük házasságából sokat merítettek hozzájuk. Sokszor a színészek improvizációiból alakultak ki a jelenetek. Volt, hogy csak azt az utasítást kapták, hogy veszekedjenek.

 

9. Bár általában könnyed, komikus szerepekben látni, komoly színházi képzettsége van, már egyetemen színészetet tanult, aztán ösztöndíjjal Los Angeles-ben folytatta, és végül járt az Oxfordi Egyetem Drámaakadémiájára Angliában. A Globe színházban rendezett is darabot, és játszotta Hamletet Ben Kingsley rendezésében, de a Broadway-n is fellépett.

 

10. A filmjeiben gyakran játszik nagyon kedves férfiakat, és a színésztársai szerint a való életben is pont ilyen figura: rendes, gondoskodó és vicces. Egyszer az Entertainment Weekly megszavazta neki a bolygó legszerethetőbb filmsztárja címet.

 

 

Forrás: IMDb, Ranker