10 dolog, amit nem tudtál a Tomb Raiderről

Mármint a játékról. És a filmekről. Az összesről, legyen a hősnő számítógépes grafika, Angelina Jolie vagy a szépséges, svéd Alicia Vikander.

Lara megszületik

Az első Tomb Raider videojáték 1996. október 30-án jelent meg a Core Design fejlesztőstúdió jóvoltából. Eredetileg férfi főhős állt a középpontban, a stúdió egyik alapítója, Jeremy Heath-Smith azonban úgy gondolta, hogy a régész-kalandor főhős egy icipicit emlékeztetné a játékosokat egy bizonyos Indiana Jones-ra. Az első verzióban hősnőnk még egzotikusabb nevet kapott, Laura Cruznak hívták, majd ezen is csiszoltak egy kicsit, és Lara Croft lett a főhős. Megjelenését szinte azonnal siker koronázta, a feszülő pólós, forrónadrágos, mindkét kezében pisztolyt tartó Lara hamar népszerű lett a PC-s játékosok körében.

Popikon lett belőle

Lara Croft nem csak a gamerek között lett hihetetlenül népszerű, hanem pillanatok alatt popkulturális jelenség, egy ikon, sőt, alternatív szexszimbólum lett belőle. Nem sokkal „születése” után szerepelt a The Face nevű, véleményformáló magazinban: a címlapján hozta le a kalandorcsajt, noha ott korábban csak hús-vér hírességeket szerepeltek. Ezt követően az akkor még elképesztően sikeres U2 PopMart elnevezésű koncertkörútján volt visszatérő karakter a kivetítővásznon, majd hamarosan elkezdte gyűjteni a saját Guinness világrekord bejegyzéseit, amik minden egyes új játékverzióval, képregénnyel, regénnyel, majd filmmel egyre csak nőttek.

Lara kerestetik

Az első filmes feldolgozásra, a Lara Croft: Tomb Raiderre meglepően nehezen találtak főhősnőt – vagy talán nem is olyan meglepően. Kevés olyan színésznő volt ugyanis, akinek megvolt a tehetsége, a külseje és a fizikai teherbírása – no és hírneve – ahhoz, hogy belebújhasson Miss Croft izzadt shortjába. Denise Richards, Charlize Theron, Uma Thurman, és Liv Tyler is nemet mondott a felkérésre, és majdnem ezt tette Angelina Jolie is, mert túl szexistának tartotta a figurát, és valószínűleg tisztában volt a szereppel járó fizikai kihívásokkal is. Végül azért mondott igent, mert vonzották a forgatás helyszínei, különösen Kambodzsa, amibe végül bele is szeretett. Mint tudjuk, első gyermekét, Maddoxot innen adoptálta, és jelentős összegeket adományozott jótékonysági célokra.

Az idomok

A videojátékban Lara Croft kosármérete 36DD - később kicsit lefaragtak túlságosan is gömbölyű idomaiból, de sokan így emlékeznek rá -, Angelina Jolie viszont 36C volt, amikor elvállalta a szerepet, és a fránya stúdió rábeszélte, hogy push up melltartót, vagy, ha az adott jelenet másként kívánta meg, „kitömött” pólót hordjon. Az így megnövelt méret „csak” 36D volt, hogy ne legyen teljesen aránytalan a növekedés, de a férfinézők is örüljenek.

A jogok lejárnak!

Miután a második élőszereplős film, a Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője (2003) nem produkálta a kívánt számokat, illetve Angelina Jolie is egyértelműen jelezte, hogy nem kívánja újra eljátszani a dögös régész/kalandor/betörő szerepét, a jogtulajdonos Paramount Pictures hagyta, hogy a videojáték megfilmesítési jogai lejárjanak. Némi gondolkodás után aztán a Metro-Goldwyn-Mayer lépett elő, hogy lecsapjon az árválkodó, de cseppet sem olcsó jogokra, és 2013 márciusában bejelentették, hogy készen állnak rebootolni az egész Lara Croft franchise-t. Első körben női rendezőt szerettek volna leszerződtetni, szóba került Kathryn Bigelow, Mimi Leder és Catherine Hardwicke neve is, hogy aztán a munkát egy norvég pasas, Roar Uthaug kapja meg.

Új Lara kerestetik

Ahogy az várható volt, az új Lara Croftot sem volt könnyű megtalálni. Pláne úgy, hogy Angelina Jolie egyrészt fizikailag tökéletes volt a szerepre, másrészt a közben elmúlt bő másfél évtized alatt megváltozott a hollywoodi nőideál is. Az első körben a favoritok Emilia Clarke, Saoirse Ronan és Cara Delevinge voltak, a nagy esélyesnek pedig Daisy Ridley számított, csakhogy ő kapott egy új ajánlatot, és elment új Csillagok háborúja filmeket készíteni. Ezután került képbe az egyébként aprócska termetű Alicia Vikander, aki aztán hét hónapon keresztül edzett, hogy elérje a megfelelő fizikumot.

 

Közös vonások

Alicia Vikander és Angelina Jolie között sok a közös vonás, azon túl is, hogy mindkettőnek barna a haja és a szeme, akárcsak Lara Croftnak, és mindkettőnek remekül áll a copf és a feszes felső. Mindketten Oscar-díjasok, ráadásul mindketten ugyanabban a kategóriában, a legjobb női mellékszereplőben nyertek, Jolie az Észvesztőért (1999), Vikander pedig A dán lányért (2015). Annyi különbség azért van, hogy Vikander gyakorlatilag főszereplő volt, valaki kiszámolta, és a film játékidejének 67 százalékában látható, de a stúdió ragaszkodott hozzá, hogy mellékszereplőként versenyeztessék, mert abban a mezőnyben sokkal nagyobb esélye volt – és be is jött a számításuk.

A dán kapcsolat

Alicia Vikander svéd, a befutását és nemzetközi sikerét azonban a dán filmiparnak köszönheti. Bár hazájában már kapott főszerepet is kisebb visszhangot kiváltó produkciókban, az áttörést a 2012-es dán Egy veszedelmes viszony hozta meg számára. Ahhoz a filmhez ugyanis nem találtak megfelelő dán női főszereplőt, és már azon gondolkodtak, hogy lefújják az egész forgatást. Végső kétségbeesésükben meghallgatást terveztek dánul nem is beszélő színésznőknek, és erre ment el Vikander, akibe rögtön beleszerettek, különösen úgy, hogy vállalta, hogy egy intenzív, két hónapos kurzuson megtanulja a nyelv alapjait. A film komoly nemzetközi karriert futott be, majd jött a már emlegetett A dán lány is, ahol ugyan angolul beszélt, de a filmet Dániában vették fel, és egy dán karaktert kellett életre keltenie.

De ki az a Walton Goggins?

A film negatív hőse egy bizonyos Mathias Vogel, aki Lara apja régi barátjának vallja magát, és Walton Goggins alakítja. De honnan is ismerős ez a pasas? Ezernyi filmből és sorozatból, de csak most kezdett főszerepeket kapni. Ő volt például az egyik gazember az Aljas nyolcasban, illetve ő a Kib*zgatóhelyettesek című, rendkívül szórakoztató HBO vígjátéksorozat egyik főszereplője, de dolgozott Antal Nimróddal is a Ragadozókban. Egyik legérdekesebb szerepét a Kemény motorosokban kapta, ahol egy Venus Van Damme nevű transznemű prostituált volt. Goggingsnak saját produkciós cége is van, amely révén már Oscar-díjat is szerzett, a The Accountant című kisfilmért.

Látjuk még!

Az csak valószínűsíthető, hogy a Tomb Raider készítői egy trilógiában gondolkodnak, és nyilván megvárják a nézettségi adatokat és a bevétel számait, mielőtt elköteleznék magukat a folytatás mellett. Ha jó a film, akkor miért is ne, de intő jel, hogy az első körben, az Alicia Vikandernél nagyságrendekkel nagyobb sztárnak számító Angelina Jolie-val is csak két részig jutottak. Az viszont biztos, hogy Lara Croftot pár hét múlva újra láthatjuk, hiszen megjelenik a Ready Player One-ban is. Mivel Steven Spielberg új filmje a videojátékok világban játszódik, logikus , hogy őt is lássuk – nem lesz nagy szerepe, csak megjelenik számítógépes grafikaként – sajnos nem Alicia Vikander alakításában.