10 dolog, amit nem tudtál Judy Garlandról

A Renée Zellweger főszereplésével készült, többszörös Oscar-jelölt új zenés életrajzi film, a Judy főhőséről, illetve fordulatos, de nem mindig vidám életéről szedtünk össze érdekességeket.

Judy Garland, vagyis születési nevén Frances Ethel Gumm már egészen fiatalon fellépett, 30 hónapos volt, amikor először színpadra állt még 1924-ben, hogy elénekeljen egy karácsonyi dalt. Hamarosan két nővérével Gumm Sisters néven rendszeresen turnézott, és anyjuk akarata szerint még éjszakai mulatóhelyeken is felléptek. Az egyik mulatótulajdonos tanácsára változtatták meg a trió nevét a hangzatosabb Garland Sistersre, majd a kis Frances is felvette a Garland nevet és egyik kedvenc dala után a Judy keresztnevet. Gyerekkora színi- és táncórák, próbák, fellépések és szigorú szabályok mentén zajlott, és anyja volt az, aki élénkítő tablettákkal kezdte el tömni.

Judy Garland különös módon a meleg közösség kedvence, sőt, ikonja volt, bár ő maga csakis a férfiakhoz vonzódott. Számos életrajzíró megegyezik abban, hogy Judy édesapjának több fiatal férfival is viszonya volt – erre a róla készült, Judy című életrajzi filmben is céloznak -, majd öt férjéből kettőről is hasonló derült ki. Garland második férje, Vincente Minnelli rendező már házasságuk előtt nyíltan felvállalta másságát, majd karrierje érdekében visszakozott, legalábbis egy időre, a harmadik férj, Mark Herron színész pedig biszexuális volt. A jelek szerint Garlandot maga a szexuális orientáció nem zavarta, az viszont igen, ha megcsalták.

A korai években még nagyobb volt Hollywoodban a nemek közötti egyenlőtlenség. Garland mindössze heti 500 dollárt keresett az Óz, a csodák csodája (1939) forgatása alatt, és persze, ez a pénz akkor sokkal többet ért, de csak összeghasonlításként, a viszonylag ismeretlen Ray Bolger heti 3000 dollárt kapott, és még csak nem is volt főszereplő; ő játszotta a madárijesztőt. Igaz, neki végig hülye ruhában kellett lennie.

Garland kényelmes ruhát kapott a filmhez, viszont az MGM illetékesei ragaszkodtak hozzá, hogy gumi fogvédőt hordjon, mert nem tartották tökéletesnek a fogsorát. Ha ez nem lett volna elég, mivel az orrával is elégedetlenek voltak, abba kis apró, de rendkívül kényelmetlen kiegyenesítő lemezt tettek fel, amitől a hangja is némileg megváltozott.

Az ekkor 16 éves Garlanddal az Óz, a csodák csodája forgatásán úgy bántak, mint egy utolsó cseléddel. Az egyik felvétel közben, amikor Dorotynak meg kéne pofoznia a gyáva Oroszlánt, Judyra rájött a nevetés, és nem tudta abbahagyni, mire a rendező, Victor Fleming félrevonta a kislányt, és felképelte. Közben szigorú diétára kényszerítették, sokszor egyszerűen elvették tőle az ételt, ami leginkább csirkehúsleves volt. Judy napi étkezéseit és súlyát dokumentálták, rengeteg kávét itattak vele, négy óránként egy-egy étvágycsillapító tablettát kapott.

Dorothy szőke lett volna. Az eredeti elképzelések szerint Garland, aki nem is a stúdió első számú választása volt a szerepre - az Shirley Temple volt -, és aki vörös hajú, az Óz, a csodák csodáját szőkén kellett volna eljátszania, természetesen parókában. El is készült a paróka, csináltak vele pár próbafelvételt, amikből kiderült, hogy a színésznő így borzalmasan néz ki, ezért a forgatáson már barna lehetett.

Hollywoodba sok év kihagyás és még több botrány után Garland a Csillag születik feldolgozásával tért vissza, és az Oscar versenyben ő számított a legnagyobb esélyesnek az 1955-ös gálán a legjobb színésznő kategóriában. Csakhogy ekkor már várandós volt, és bármelyik percben megindulhatott a szülés, ő maga pedig kórházban volt. A szervezők úgy oldották meg a dilemmát, hogy egy egész stáb várakozott a szülőszoba előtt a bejelentés idején – a kisfia, Joseph Luft gond nélkül jött világra, a díjat azonban Grace Kelly kapta.

A színésznő egész életében nagyon babonás volt, és sok mindentől félt, leginkább a villámoktól, de repülni is utált. A balkezes színésznő szilárdan hitt abban, hogy jobban tud szöveget tanulni, ha a bal lábán nincsen cipő, így a stúdióban és odahaza is gyakran lehetett látni szövegkönyvvel a kezében és félig mezítláb.

Garlandot 1969. június 22-én találták holtan londoni otthonában, a halál oka gyógyszer túladagolás volt. A temetését New York államban tartották, és húszezer rajongója kísérte örök útjára. Ám nem a végső nyughelyére: utolsó, ötödik férje, Mickey Deans halála után a színésznő gyermekei, Liza, Lorna és Joseph kihantoltatta és a szerintük méltó sírhelyre, a Hollywood Forever Cemeterybe szállíttatták, és új temetést tartottak neki.

Meglepő fordulatként Judy Garland halála napján méretes tornádó söpört végig Kansas államon 1969-ben, és mindenki tudja, aki látta a filmet, hogy Dorothyt is egy tornádó kapta fel és sodorta el egészen Óz földjéig annak idején.