10 dolog, amit talán még te sem tudtál a születésnapos Chris Evansről

Ránézésre a ma 39 éves Amerika kapitány, avagy Chris Evans a tipikus egészséges, erőtől duzzadó átlagos amerikai srác, de azért róla is össze tudtunk szedni jó pár érdekességet.

Christopher Robert Evans 1981. június 13-án született Bostonban, és a közeli kicsiny, de tehetős Sudburyben nevelkedett – itt élt sokáig az autógyáros Henry Ford és a kosárlabdás Shaquille O'Neal is. Édesanyja, Lisa a Concord Youth Theater művészeti igazgatója volt – a kis Chris itt játszott a gyerektársulatban -, édesapja, Robert Evans pedig fogorvosként dolgozott, a színész neki köszönheti tökéletes fogsorát, fiatalon ugyanis fogszabályzót hordott. Két nővére van, Carly és Shanna, illetve egy öccse, Scott, a család pedig ír, német és olasz felmenőkkel rendelkezik.

Bár gyakran szerepelt az édesanyja vezette színház ifjúsági produkcióiban, ezt azért ne számoljuk bele hivatásos pályafutásába. Hogy karrierjét elindítsa, New Yorkba költözött, és beiratkozott a híres Lee Strasberg színitanodába, de már előtte is volt egy „országos” szerepe. A biodiverzitásról és azon keresztül a környezetvédelemről szóló 1997-es kisfilm, a Biodiversity: Wild About Life! egyik főszereplője volt, valamiért begipszelt és felkötött kézzel. Az első komoly szerep még évekig váratott magára: ez volt a Nemek harca című 1999-es minisorozat, az első főszerepet pedig a Már megint egy dilis amcsi film (2001) című vígjáték hozta meg.

Egy nagy szerelme volt: Sandra Bullock! Chris fiatalkorának kedvenc filmje a Féktelenül (1994) volt, és ott szeretett bele a színésznőbe és tulajdonképpen a színészetbe is. A W Magazine-nak adott interjújában részletesen elmesélte, milyen sokat fantáziált arról tiniként, hogy híres színész lesz és összejön Bullockkal, és sokak szerint ez meg is történt. Bár ő és Bullock nem játszottak közös filmben – viszont játszott együtt Keanu Reeves-zel Az utca királyaiban (2008) -, mégis megismerkedtek, és egy időben sokat mutatkoztak együtt, azt azonban tagadták, hogy össze is jöttek volna. Ami lehet, hogy tényleg igaz, lévén, hogy van köztük 17 év korkülönbség Evans javára. Akivel viszont Chris biztosan összejött, az Jessica Biel akivel 5 évig járt. Őt Christina Ricci, illetve Lily Collins, Minka Kelly és Jenny Slate követte.

Mielőtt együtt szerepeltek volna a Bosszúállókban, Evansnak több színésztársával is volt már közös filmje. Ő és Scarlett Johansson együtt játszottak a Halálbiztos vizsgában (2004) és az Egy bébiszitter naplójában (2007), Anthony Mackie-vel pedig A szerelem markában (2014) volt a közös filmjük. Evans 2011-ben együtt játszott Anna Farisszel a Számos pasas című vígjátékban, és mivel Faris pasija akkoriban Chris Pratt volt, Pratt szívességből beugrott egy apró szerepre – egy suttyót játszott -, a Vesztesek bosszújában (2010) pedig Zoe Saldana és Idris Elba voltak a partnerei. És majd elfelejtettük, a Scott Pilgrim a világ ellenben (2010) a későbbi Marvel kapitány, Brie Larson is vele játszott.

Evans számára rendkívül fontos a család, és ha kell, feltétel nélkül kiáll a családtagjaiért. Öccse a nála két évvel fiatalabb Scott, aki szintén színész – 33 szerep van a neve mellett, például az Egy boltkóros naplója vagy a tesója rendezte A szerelem útján, de egyik sem komoly – és történetesen meleg, Chris pedig számos alkalommal nyilvánosan állt ki mellette, ha erre szükség volt. A karantént is egy lakásban töltötték/töltik, és egymáson gyakorolták a hajvágás művészetét – nem sok sikerrel.

Chris Evans mindig is nagy kutyabarát volt, de végül csak A tehetség (2017) című családi dráma forgatásán tette meg a végső lépést, és elment egy menhelyre, ahol kiválasztott egy közepes termetű keverék kutyát, aki magával vitt, és Dodgernek nevezett el. A kutya azóta vele alszik, mindenhová követi, és nagyon népszerű a színész közösségi média felületein – van egy kis like vadász funkciója is, ha gonoszak akarunk lenni. A karantén napjai alatt Evans még azzal is próbálkozott, hogy saját maga nyírja a szőrét, persze katasztrofális eredménnyel, amit rögtön ki is posztolt – mondjuk a kutya szőrét nézve ezt a fajtát eleve nem kéne nyírni.

Túl izmos. Ismert a történet, mely szerint filmbeli partnere, Hayley Atwell lélegzete is elállt, amikor először meglátta Chris kigyúrt felsőtestét az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011) forgatásán, de a sok izomköteg hátrányt is jelenthet. Joon-ho Bong rendező ugyanis elsőre más mellett döntött a Snowpiercer – Túlélők viadala (2013) főszerepére, mert nem tartotta hitelesnek, hogy egy egész életében szegénységben élő karakter ilyen fizikummal rendelkezzen. Szerencsére sikerült meggyőzni arról, hogy bő ruhával, a megfelelő sminkkel és világítással jóval kevésbé lesz szembetűnő, mennyire fitt a főhős, így végül megkapta a szerepet.

Chris rendkívül egészségesen él, nem keveredik botrányokba, mindig szerényen és megfontoltan nyilatkozik, van azonban egy „függősége”, a tetoválás. Eddig összesen öt tetkóját ismerjük, de lehet, hogy több is van, mert, ahogy ő mondja: „Bárki, aki először tetováltatott magára, tudja, hogy amint kilépsz az ajtón, már a következő tetkódat tervezed”. Az egyik tetoválása egy elhunyt barátjára emlékezteti, van rajta egy buddhista bölcsesség, egy, a családot jelképező kanji szimbólum, illetve édesanyjának tisztelegve a bika csillagjegy, és magára íratta a Loyalty szót. A Bosszúállók: Végtelen háború (2018) forgatásának legvégén ő, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth és Jeremy Renner közös Avengers tetkót varrattak magukra.  

Már jobban megbecsülik! Furcsán hangzik, de Evans gázsija az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóért (2011) mindössze 300 ezer dollár volt – persze átszámolva ez is elég szép pénz. Ahogy szépen épül a Marvel moziverzum, Evans fizetése is meredeken emelkedni kezdett, egy évre rá a Bosszúállókért (2012) már 2 milliót kapott, a Bosszúállók: Ultron koraért (2015) 6.9 millió dollárt, az utolsó három MCU filmjéért pedig egységesen 15 milliót, amivel már a szupersztár fizetési kategóriába került.

Talán sokan tudják, hogy él ezen a szép kis bolygón egy másik jól ismert Chris Evans is, csak nem Amerikában, hanem Angliában, ahol meglehetősen népszerű. A brit Chris Evans üzletember, producer, médiaszemélyiség és műsorvezető, akinek The Chris Evans Breakfast Show néven saját reggeli műsora van, de ismerhetjük a Top Gearből és a TGI Friday-ből, és gyakran kölcsönzi a hangját rajzfilmkaraktereknek. Idősebb, mint a mi Chrisünk, és jóval kevésbé mutatós, talán pont azért, mert angol.