10 dolog, amit talán nem tudtál a 70 éves John Goodmanről

Isten éltesse a színészt, akit nem lehet nem szeretni!

Focista akart lenni

John Stephen Goodman 1952. június 20-án született a Missouri állambeli Afftonban, Leslie Francis és Virginia Roos Goodman gyerekeként. Amikor John mindössze kétéves volt, édesapja, aki postai dolgozó volt, szívrohamban elhunyt. Testvéreivel, Elisabeth-fel és Leslie-vel együtt nőtt fel, John édesanyja pincérnőként, kiskereskedelmi alkalmazottként és mosóként dolgozott, hogy eltartsa a családot. Goodman eleinte nem színész akart lenni, ugyanis tehetségre révén ígéretes futballkarrier várt rá. Az Affton High Schoolban focizott, majd futballösztöndíjat kapott a Missouri Állami Egyetemre, azonban egy sérülés miatt le kellett mondania arról, hogy profi játékos legyen, így jobb híján másik szenvedélye, a színészet felé fordult, amit egyébként az egyetemen fedezett fel magának.

 

Karrierjének kezdete

Miután 1975-ben megszerezte diplomáját, Goodman elhagyta Missourit, és New Yorkba ment, hogy színészi álmait megvalósítsa. A testvérétől, Leslie-től kapott kölcsönnek köszönhetően Goodman a színházi negyed közelében tudott lakást szerezni, és kidobóemberként, csaposként és pincérként kezdett dolgozni, hogy megéljen, miközben megpróbált szerepeket szerezni. A színpadi munkák után tévé- és filmszerepeket kezdett kapni, valamint reklámokban is feltűnt, és miközben 1987-ben az Antonius és Kleopátra színpadi előadásában játszott, az ABC tehetségkutatója beszervezte a szerethető színészt egy készülő sitcomba - a Roseanne-ba.

 

Egészen abszurd indokkal úszta meg a vietnámi háborút

A 70-es évek elején, miután betöltötte a 18. életévét, mint oly sok amerikai fiatalt, Goodmant is besorozták, hogy elküldjék a vietnámi háborúba, de valahogy megúszta. Az orvosi vizsgálaton ugyanis azt mondták neki, hogy (tévesen mért) magasságához képest túlsúlyos, és hogy le kell fogynia, majd miután azt megtette, menjen vissza. Ám mire vissza kellett volna mennie, addigra a sorozást eltörölték.

 

New Orleans védőangyala

Goodman évek óta New Orleansban él családjával, és nagyon szereti a várost.  A Katrina hurrikán pusztítása után ott segített, ahol tudott, és számos louisianai helyreállítási reklámfilmben szerepelt. Hírnevét arra is felhasználta, hogy sok más, a térséghez kötődő hírességgel együtt felhívja a figyelmet a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófájára.

 

 

Utálja, hogy híres

A képernyőről John Goodmant vidám és mindig nevető fickóként ismerhetjük, pedig sosem rajongott a hírnévért. Egyszer így beszélt erről:

A hírnév egy csúnya szó. Az emberek arra vannak kondicionálva, hogy utáljanak, ha híres vagy, netán a showbizniszben dolgozol. A gyűlölök és szeretek dolog. Alig várják, hogy megbukj, vagy hogy megállítsanak egy kurvával, egy sztriptíztáncossal vagy egy tizenéves fiúval, akinek a kocsijában rengeteg kokó van.

Sokáig keményen ivott

A képernyőn kívül Goodman sokat küzdött az alkohollal. 2007-ben jelentkezett be az elvonóra, miután úgy érezte, hogy túl messzire ment az ivással.

Ez egy 30 éve tartó betegség volt, ami mindenkit megviselt körülöttem, és eljutott arra a pontra, hogy minden egyes alkalommal, amikor csináltam, egyre inkább legyengültem. Élet-halál kérdése volt. Ideje volt abbahagyni.

– mondta a The Guardiannek egy 2012-es interjúban, miközben hozzátette, hogy az alkohol hatással volt a munkájára, a temperamentumára, a memóriájára és a depressziójára is. A színész az elvonó befejezése után egyszerűen csak annyit mondott: "A családom és magam miatt önként megtettem a szükséges lépéseket, hogy életem hátralévő részében józan maradjak".

 

Ma már odafigyel az egészségére

Amellett, hogy 2007-ben kijózanodott, Goodman az évek során számos más lépést is tett egészsége érdekében. 2003-ban leszokott a dohányzásról, és ezt élete egyik legnehezebb időszakának nevezte.

Másfél évvel ezelőtt abbahagytam a dohányzást, és vérfarkassá váltam. Megőrültem. Középiskolás korom óta dohányzom. Két évvel ezelőtt játszottam Az elnök emberei néhány epizódjában, és éppen egy ilyen pszichopata dolog közepén voltam, megfordultam, és olyan erősen rácsaptam a színpadi ajtóra, ahogy csak tudtam, és az öklöm azonnal feldagadt. Hála istennek, nem tört el semmi, de ez volt az utolsó epizódom a nikotinelvonásból.

2010-ben pedig több mint 45 kilótól szabadult meg, és azóta is tartja magát az egészséges életmódhoz. Elárulta, hogy naplózza az étrendjét, lemondott a cukorról, és heti hat napot edz.

Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de kész időpocsékolás volt. Rengeteg kreatív energiát igényel, hogy az ember üljön a fenekén, és kitalálja, mit fog legközelebb enni... Jobb életet akarok élni.

Tisztes családi életet él

Nem szerepel sokat a címlapokon, és nem szokta kiteregetni a magánéletét. Későbbi feleségével, Annabeth Hartzoggal 1988-ban, New Orleansban ismerkedett meg, a Szép volt, fiú! forgatásán. 1989 októberében házasodtak össze, majd 1990. augusztus 31-én született meg Molly Evangeline nevű lányuk. Molly jelenleg filmes produkciós asszisztensként dolgozik.

 

Jól keres

Színdarabokban kezdte pályafutását, majd első képernyős szereplése egy Burger King reklámban volt,  az évtizedek során aztán minden műfajban szerepelt, sorozatokban és a filmekben egyaránt – az IMDb 166 szerepét sorolja fel. Pályafutása során nagyjából 65 millió dollárra becsült nettó vagyonra tett szert.

 

Kedvenc saját filmjei

Az Inside the Actors Studio című műsorban való szereplése során elárulta, hogy a kedvenc filmje mind közül, amiben dolgozott, A nagy Lebowski, de a kedvenc szerepe Charlie Meadows volt a Hollywoodi lidércnyomásban. A Sakáltanya rajongók számára azonban sajnos csak annyit tudott mondani, hogy az egyetlen ok, amiért játszik a filmben, a pénz volt.

Istenre esküszöm, ez az egyetlen ok, amiért elvállaltam.

 

(Forrás: Fame10)

Címlapkép: Tyler Kaufman/GettyImages