10 dolog, amit talán nem tudtál Gregory Peckről

105 éve született Hollywood egyik legrokonszenvesebb színésze.

1. Gregory Peck 1916. április 5-én született a kaliforniai La Jollában. Öt éves volt, amikor szülei elváltak, nagyanyja nevelte fel, aki a kis Gregory-val és hűséges kutyájával (aki követte a fiút mindenhová) rendszeresen járt moziba. Peck legkorábbi filmes élménye a 9 éves korában látott Az Operaház fantomja volt, ami után annyira félt, hogy nagyanyja megengedte neki, hogy mellette aludjon.

2. 23 éves korában otthagyta az egyetemet, és zsebében 160 dollárral és egy bemutatkozó levéllel a zsebében vonatra szállt, és New Yorkba utazott, hogy belevágjon a színészetbe.

3. Saját filmjei közül a Ne bántsátok a feketerigót! kedvelte a legjobban. Harper Lee saját apjáról mintázta Atticust, és a forgatáson összebarátkozott a színésszel. Amikor meglátta Pecket, elképedt a hasonlóságon, még a kis pocak is stimmelt. Peck erre azt mondta, hogy "ez nem pocak, hanem színészet".

Gregory Peck és Harper Lee (Forrás: Bettmann/Getty Images)

 

4. Második fia, Jonathan Peck 1975-ben öngyilkos lett. A színész azért is vállalta el az Ómen főszerepét, mert a bűntudattól gyötrődő apa figurájában akkori önmagát ismerte fel. Anyagilag egyébként ezzel a filmjével járt a legjobban: beérte szerényebb gázsival, ellenben 10% részesedést kapott a bevételből. Csak az Egyesült Államokban több, mint 60 millió dollárnyi jegyet váltottak a filmre.

5. Jó barátságban volt Michael Jacksonnal, és rendszeresen együtt lovagoltak Neverlanden, a popsztár birtokán. 1993-ban, amikor Jacksont a 13 éves Jordan Chandler elleni szexuális bántalmazással vádolták, Peck levelet írt a védelmében.

6. A vietnami háború idején Peck támogatta, és hősöknek, hazafiaknak nevezte azokat a fiatalokat, akik erkölcsi meggyőződésük miatt megtagadták, hogy bevonuljanak, és akik nyilvánosan elégették behívójukat. A háborúellenes  színdarab alapján készült 1972-es Életünk legszebb napjai című film forgatására producerként saját pénzével szállt be, hogy ezzel is kiálljon az értelmetlen háború ellen.

7. 2005. novemberében egy betonfűrész segítségével ellopták Peck csillagát a hollywoodi Hírességek sétányáról, utóbb persze pótolták. Ez volt a negyedik, ami szőrén-szálán eltűnt: James Stewart, Kirk Douglas és Gene Autry csillagjai azonban felújítási munkák során váltak köddé. 

Forrás: Fox Photos/Getty Images

 

8. 1967-ben az Amerikai Filmakadémia elnökeként azért lobbizott, hogy az animációs filmeket is jelölni lehessen a legjobb film kategóriájában. Ez csak 1991-ben következett be Szépség és a Szörnyeteg jelölésével.

9. Az Ómen forgatását több baleset és tragédia is kísérte, de Pecknek óriási szerencséje volt: ő és a forgatókönyvíró David Seltzer külön-külön repültek az Egyesült Királyságba, de mindkét repülőbe villám csapott. Peck később megúszott egy szörnyű katasztrófát: lemondta egy izraeli járatát, ami aztán lezuhant, és mindenki meghalt a fedélzeten.

10. 2003. június 12-én halt meg. Temetésén Brock Peters mondta a gyászbeszédet – a fekete színész alakította a Ne bántsátok a feketerigót!-ban Tom Robinsont, Atticus Finch védencét