10 érdekesség Patrick Swayze-ről

A színész, akit nem lehetett nem szeretni, táncosnak készült, az extrémsportok megszállottja volt, de harcművésznek is kiváló volt, vagyis szinte minden ismert szerepét mintha kifejezetten rá szabták volna.

1. Patrick Wayne Swayze 1952. Augusztus 18-án Houstonban, Texas Államban született. Patricket és négy testvérét szüleik, Patsy és Jesse Swayze nevelték fel. Patrick édesanyja a houstoni jazzbalett társaság igazgatója volt, így fiát már kicsi korától kezdve a tánc szeretetére nevelte – a színész visszaemlékezése szerint anya perfekcionizmusa a tánc és minden más területen mélyen rányomta bélyegét későbbi életére. A balett miatt gyakran ugratták általános iskolai osztálytársai. Apja, Jesse egy vegyi üzem mérnöke volt, erről az oldalról nem érte mindent elsöprő hatás.

 

A kívülállók - Forrás:Warner Bros.

 

2. A középiskolában félretette táncos karrierjét, hogy az atlétikára  koncentráljon. Érettségi után  tánc és atlétika ösztöndíjat is kapott. Az atlétikát választván beiratkozott a houstoni San Jacinto College-ba, ahol teljes mértékben a tornára koncentrált. Két évvel később Swayze otthagyta az iskolát, hogy a Disney on Parade jégshow-val turnézhasson, Hófehérke elbűvölő hercegének szerepében – ugyanekkor volt ugyanitt Hamupipőke Michelle Pfieffer.

3. Turné után Swayze hazatért, ahol beleszeretett édesanyja tánctanítványába, az akkor 15 éves Lisa Niemibe. 1972-ben Patrick New Yorkba utazott, hogy folytassa tánckarrierjét. Lisa érettségi után csatlakozott hozzá és a Harkness & Joffrey balett társulatnál kaptak lehetőséget. A pár 1975-ben házasodott össze, majd Patrick hamarosan az Eliot Feld társulatának vezető táncosa lett. Sikerének azonban hamar vége szakadt, amikor egy régebbi futballsérülés miatt meg kellett műteni a térdét.  A műtét, majd az azt követő fertőzés miatt Swayze-nek ott kellett hagynia a rangos Feld társulatot – de ennek köszönhette színészkarrierjét.

 

Észak és dél - Forrás: TV2

 

4. Az ismertséget az Észak és Dél (1985) hozta meg, a világsikert viszont a Dirty Dancing - Piszkos tánc (1987). A főszerepét játszó Swayze és Jennifer Grey között a forgatás során nem volt felhőtlen a viszony. Grey eleve el sem akarta vállalni a filmet, mivel korábban dolgozott már együtt a színésszel a Vörös hajnalban (1984), és nem különösen kedvelték egymást. A meghallgatáson azonban olyan jól működött köztük a kémia, hogy Swayze meggyőzte kolléganőjét, hogy vágjanak bele. A közös munka során azonban a szertelen, huszonéves színésznő sokszor idegesítette az idősebb és megfontoltabb, 34 éves színészt, és egy ponton annyira elmérgesedett köztük a viszony, hogy a rendező újranézette velük a parádés tesztfelvételeket. Az ötlet bevált, és onnantól kezdve a felek képesek voltak ismét együtt dolgozni.

 

Dirty Dancing - Piszkos tánc - Forrás: Viasat 3

 

5. A Dirty Dancing alacsony költségvetésű produkció volt, amelyet csak egy hétvégén akartak vetíteni a mozikban és aztán azonnal videóváltozat készült volna, de meglepetésre óriási sikert aratott. Mintegy 300 millió dolláros bevételt hozott és rengeteg verziója készült el, köztük tévésorozatok és egy számítógépes játék. Ez volt az első film, amelynek videója elérte az egymilliós példányszámot. Swayzet Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelte "She's Like the Wind" című saját dalát is. A dal bekerült a Top10 közé került a slágerlistán, és később mások is előadták, például David Hasselhoff, 2006-ban pedig Lumidee elkészítette hiphop verzióját.

 

Dirty Dancing - Piszkos tánc - Forrás: Viasat 3

 

6. Swayze az Országúti diszkó (1989) miatt bukta a Predator 2 főszerepét. Amikor ugyanis a Jimmyt alakító Marshall R. Teague a legendás erdőszéli verekedésük során megcsapta a vízparton egy deszkával, Teague azt hitte, hogy az csak egy előre odahelyezett papírmasé kellék – csakhogy igazi faléc volt! Így aztán eltört Swayze két bordája, kifordult az egyik térde, és az egész testét zúzódások borították be - az ütés erejétől azonnal összeesett. Az ekkor szerzett sérülései utáni lábadozás ráadásul sajnos olyan hosszúra nyúlt, hogy végül nem került be a Predator 2 főszereplői közé, pedig a híres producerrel, Joel Silverrel már meg is egyeztek addigra a részletekkel kapcsolatban. Az Országúti diszkó miatt egyébként Tango és Cash (1989) egyik főszerepét is bukta – az övé volt eredetileg Kurt Russell szerepe.

 

Országúti diszkó - Forrás: UIP

 

7. Swayze-t szerelmes nők tucatjai bámulták minden forgatáson, olykor a munkát is megakasztva. Az Országúti diszkó esetében a folyóparti verekedés forgatásakor például egy fanatikus Swayze-rajongó hölgykoszorút szállító kis hajó „véletlenül” mindig pont akkor vitorlázott el a stáb mellett, amikor a kipattintott felsőtestű, félmeztelen sztárt vette a kamera. Máskor egy pincérnőt alakító női statiszta annyira megbabonázva bámulta a jóképű sztárt, hogy nem figyelte, hova lép, megbotlott, és az összes italt egy másik statiszta nyakába borította. A legfanatikusabb Patrick Swayze-rajongók viszont egyértelműen azok a lányok és asszonyok voltak, akik egy furgonba zsúfolódva egészen Swayze lakókocsijáig(!) hajtottak, csak hogy egy pillanatra találkozhassanak vele.

 

Országúti diszkó - Forrás: UIP

 

8. A Ghost (1990)  esetében Patrick Swayze csak a sokadik főszereplő-jelölt volt. A rendező, Jerry Zucker felajánlotta a kísértetté vált hősszerelmes szerepét többek között Kevin Baconnek, Alec Baldwinnak, Nicolas Cage-nek, Kevin Costnernek, Tom Cruise-nak, Johnny Deppnek, David Duchovny-nak, Harrison Fordnak, Mel Gibsonnak, Tom Hanksnek, Kevin Kline-nak, Dennis Quaidnek, Mickey Rourke-nak és John Travoltának is. Azonban mindegyik sztár visszautasította azzal, hogy elég nagy hülyeségnek tűnik szellemet alakítani egy romantikus filmben. Patrick Swayze leszerződtetése a forgatókönyvíró, Bruce Joel Robin ötlete volt: látott korábban egy interjút a sztárral, amiben Swayze elsírta magát, amikor az apjáról kezdett el beszélni, az író pedig úgy döntött, mindenképpen ennek az érző szívű macsónak kell adni a főszerepet. Zucker hallani sem akart róla, ám a színész olyan meggyőző alakítást nyújtott a castingon, ami a rendezőt is meggyőzte.

 

Ghost - Forrás: UIP-Duna Film

 

9. Swayze híres volt arról, hogy sosem használt kaszkadőrt, mindent maga csinált, ami komoly fejfájást okozott a Holtpont 1991 producereinek, hiszen itt mindenfajta extrémsport előkerült. Swayze természetesen minden szörfjelenetet maga csinált, ő verekedett, és a szabadugrást is ő csinálta – volna. A skydiving amúgy is a hobbija volt, de így nem lehetett rá biztosítást kötni, végül egy kompromisszumot kötöttek: egyetlen egy szabadugrást engedélyeztek számára, ami bele is került a filmbe, ez az, amikor azt kiabálja ugráskor: „Adios amigo!". Arról viszont nem tudtak a film készítői, hogy a színész a forgatási szünetekben gyakran szaladt el egy közeli reptérrel, hogy a szenvedélyének hódoljon, és több ezer méterről ugráljon ki repülőgépekről.

 

Holtpont - Forrás: Warner Home Video

 

A színészt 2008 januárjában támadta meg a hasnyálmirigyrák.

10. Csaknem két évig küzdött a kórral, de 2009. szeptember 14-én elhunyt. Betegségéhez nyilván hozzájárult erős dohányzása – volt, hogy napi 60 szálat is elszívott, bár sosem gyújtott rá, ha gyerekek voltak a közelben, és alkoholizmusa, amelyet a színész szerint az anyja által belevert megfelelési kényszer elnyomására használt. Alkoholizmusáról halála után fél évvel nyilatkozott felesége. Elmondása szerint az egyébként hihetetlenül kedves Swayze részegen egész más emberré vált, és sem ember, sem állat nem volt biztonságban a közelében. Az italról akkor szokott le, amikor felesége átmenetileg elhagyta őt.

 

Ikon - Forrás: Hallmark

 

Ilyen is volt a SZIGET 2022-ben!