10 érdekesség a Becstelen brigantykból, melyet a ravasz rajongók szúrtak ki

Gondoltad volna, hogy még egy ártatlannak tűnő sütemény is többletjelentéssel bír Tarantino filmjében?

Quentin Tarantino filmjeit nem csak azért érdemes újra és újra megnézni, mert sistergő párbeszédeket, egyszerre feszült és komikus helyzeteket teremt és még a színészvezetése is remek, hanem mert annyi rejtett apróság vannak bennük, hogy sokszori újranézésnél is akad mit felfedezni. A 2009-ben bemutatott Becstelen brigantyk amellett, hogy egy pazar háborús film és egy vérbeli Tarantino-mozi, olyan apró, finom részleteket tartalmaz, amelyek új kontextust, rejtett jelentést adnak egy-egy jelenetnek. Íme 10 érdekesség, amelyet a rajongók vettek észre, hogy ha legközelebb újranézed, már felkészülve ülhess neki a Becstelen brigantyknak.

 

1. A rétes és a tejszínhab

Amikor cukrászdában Hans Landa (Christoph Waltz) Shosannának (Mélanie Laurent) is rendel egy rétest, elfelejt rá tejszínhabot kérni. Mielőtt a lány nekiállna, szigorúan rászól: “Várjon a habra!”. Landa ragaszkodik hozzá, hogy Shosanna tejszínhabbal kóstolja meg a rétest, de nem azért, mert a náci ezredes akkor a gourmet, hanem tesztelni akarja, hogy a lány zsidó-e. A második világháborúban a sütemények többségéhez zsírt, általában disznózsírt használtak, márpedig a zsidók nem fogyaszthattak sertést. Ahogy olyan tejet vagy tejkészítményt (például tejszínhabot) sem, ami nem volt kóser.


2. A rétes és a cigarettacsikk

Nem sokkal később Landa a rétesbe nyomja el a cigarettáját. Ez egyfelől sokat elárul a jelleméről, másfelől világossá teszi, hogy nem az élvezeti értéke miatt rendelte a süteményt. De ami még ennél is érdekesebb: ahogy áll ki a csikk a süteményből (még füstölög is), olyan az egész kompozíció, mint egy tanyaház. Ez a kép arra enged következtetni, hogy Landa tisztában van azzal (vagy legalábbis sejti), hogy Shosanna a Dreyfus-lány, aki a film elején megszökött előle.


3. A Sherlock-pipa

Térjünk is vissza a francia tanyaházba, ahol a Becstelen brigantyk kezdődik, és ahol Hans Landa megtalálja és lemészárolja Shosanna családját. Mikor a “Zsidóvadásznak” gúnyolt Landa rájön, hogy a padló alatt rejtőzik a Dreyfus-család, egy olyan lopótök-pipára gyújt, amilyennel általában Sherlock Holmes-t szokták ábrázolni. Ez a jelenet remekül mutatja a “Zsidóvadász” önteltségét, ahogy deduktív képességét fitogtatja.


4. Vérfoltos egyenruhák

Landa egy helyütt arról beszél, hogy a Brigantyk gyakran viselnek náci egyenruhát, hogy így tévesszék meg a valódi nácikat, mikor lecsapnak rájuk. A következő jelenetben épp egy ilyen akciót látunk, és ni-ni, a Brigantyk által viselt náci egyenruhán vérfoltok vannak, utalva arra, hogy azt korábbi áldozataikról szedték le. 


5. A lehullott levél

Mikor először látjuk a Brigantykat akcióban,  Wilhelm Wicki tizedes (Gedeon Burkhard) kabátjára egy megsárgult levél hull, és elég sokáig ott is marad. Ez a náci megszállás után a zsidóknak kötelezően viselendő sárga Dávid-csillagra utal, ami színében, formájában is hasonlít arra a levélre. Ráadásul pont oda hullik a levél, ahol általában a csillagot viselték.


6. Szöveg a baseballütőn

Donnie Donowitz, a “medve zsidó” (Eli Roth) előszeretettel veri péppé a nácikat a baseballütőjével, amin valamiféle szöveg látszik. Bár a filmből végül kimaradt az előtörténete, de azt tudjuk, hogy Bostonból származik. Az ütőre még itt írták rá a szomszédai azon rokonaik nevét, akiket Európában elhurcoltak. 


7. Szöveg a késen

Ha már a gyilkos fegyverekre vésett szövegeknél tartunk: Hugo Stiglitz (Til Schweiger) késén az áll németül, hogy “Meine Ehre heisst Treue”. Az egykori náci tiszt tizenhárom Gestapo-tiszttel végzett, és az egyiküktől nyúlta a kést, melyen a szöveg azt jelenti: “a hűség az én becsületem”.


8. Heg Aldo nyakán

A Brigantyk vezetője, Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt) nyakán többször is látszik egy vastag heg, melyre sosem kapunk magyarázatot, de még csak meg sem említik a filmben, hogy ott van. Találgatni ugyan lehet: a sérülés alapján valamikor a múltban Aldo túlélt egy akasztást, de az is lehet, hogy átmetszették a torkát.


9. Kettős ügynökök a játékban

A kocsmajelentben, egy náci társaság azt játssza, hogy ki kell találni, kinek a neve szerepel a fejére tapasztott kártyán. Az egyik név Mata Hari, a leghíresebb kémnő. Az utalás nem véletlen, hiszen Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) német színésznő is beszáll a játékba, aki titkon az angolok kémje.


10. Az olasz bor

Azt már eddig is láttuk, hogy Landa szereti a teatralitást, de a gúny sem áll távol tőle. A film egyik legkomplexebb jelentében a Brigantyk olasz filmeseknek adják ki magukat úgy, hogy egy mukkot sem tudnak olaszul. Az egész végig komikus, miközben fojtott feszültség lüktet benne: kiderül, hogy Landa tökéletesen beszéli az olaszt, miközben Aldo csak hablatyol. Miután lelepleződnek és a “Zsidóvadász” elfogja őket, egy olasz bort, Chiantit tölt a magukat olasznak kiadó Brigantyknak.


(via Ranker)