10 film, amit eredetileg egy kasszasiker folytatásának szántak

Régen is ontotta Hollywood a remake-eket és folytatásokat, csak akkoriban ez még nem volt annyira köztudott a filmrajongók körében. Rocky például a Predátorral verekedett volna, a Die Hard 3 a Halálos fegyver folytatásának indult, a Különvélemény eredetileg Az emlékmás 2 címen futott.

1. Aljas nyolcas (2015)

Tarantino az Aljas nyolcas című filmjét eredetileg a Django elszabadul folytatásának szánta. Aztán amikor elkezdte írni, rájött, hogy valami nem stimmel, és nem illik Django az új sztoriba, úgy érezte, hogy ő túl jófiú lenne az Aljas nyolcas figuráihoz képest. Nem akarta, hogy legyen benne akár egyetlen morálisan elfogadható karakter, azt akarta elérni, hogy senkiben se lehessen megbízni, nyilatkozta egyszer egy Q&A-n 2015-ben. A film munkacíme még az volt, hogy Django a fehér pokolban. Amikor elkezdte írni a sztorit, még csak a postakocsi témája volt meg, és Major Marquis Warren helyett Django szerepelt benne.

2. Drágán add az életed (1988)

 

A Drágán add az életed Roderick Thorp 1979-es regénye, a Nothing Lasts Forever (Semmi sem tart örökké) alapján íródott. Az írás pedig egy korábbi, 1966-os regényének a The Detective-nek a folytatása, melyből film (A detektív) is készült 1968-ban Frank Sinatra főszereplésével. Amikor elkezdték forgatni a Drágán add az életedet, a 20th Century Fox stúdió felkínálta a szerepet Sinatrának is, de ő nem kért belőle. A film forgatókönyvírója, Steven E. de Souza a Bristol Bad Film Clubban, 2015-ben adott egy jó ötletet a jelenlévőknek, hogy hogyan lehet beugratni filmgeek barátaikat:

„Jó fogadási alap, ha szeretnél egy kis pénzhez jutni! Tedd fel ezt a kérdést: »Melyik színész játszotta el először John McClane-t, és melyik filmben?« - Amire rá fogják vágni, hogy Bruce Willis a Drágán add az életedben, mire azt mondod: »Nem! Frank Sinatra A detektívben!«”

Azt is elmondta de Souza, hogy a filmstúdiónak szerződés szerinti kötelessége volt felkínálni a szerepet Frank Sinatrának, mivel a film az eredeti könyv folytatása lett volna. Bruce Willis szerencséjére Sinatra eképpen utasította vissza a szerepet: „Túl öreg és túl gazdag vagyok ahhoz, hogy színészkedjek még valaha is az életben.”

3. Ragadozó (1987)

Miután a Rocky IV.-ben Rocky Balboa elintézte Ivan Dragót (Dolph Lundgren), és összehozta az Egyesült Államokat és Oroszországot, volt egy mondás Hollywoodban, miszerint elfogytak Rocky kihívói, és ha lesz Rocky V., akkor abban majd valami űrlénnyel lesz kénytelen bokszolni. Jim és John Thomas forgatókönyvírók komolyan vették a poént, és elkezdték írni a Ragadozó forgatókönyvét, aminek az eredeti címe Hunter (Vadász) volt. A producernek, Joel Silvernek viszont megtetszett a sztori, és elvitte a 20th Century Fox filmstúdiónak 1985-ben. De ahelyett, hogy Sylvester Stallone-t választották volna ki a főszerepre, Arnold Schwarzenegger lett Dutch Schaefer őrnagy, miután a Kommandó filmen már dolgoztak közösen egy pár évvel korábban. 


4. Colombiana (2011)

Az 1994-es Leon, a profi sikere után Luc Besson szeretett volna egy folytatást készíteni Mathilda címmel Olivier Megatonnal együtt, aki Besson „protezsáltja” volt abban az időben. Több éven át aztán különböző akadályokba futottak bele – például Natalie Portman közben sztárrá a vált, és Luc Bessonnak is viharos volt a kapcsolata a Gaumont Filmstúdióval, ami a film szerzői jogaival rendelkezett. Besson és Megaton végül átírta a Mathilda forgatókönyvét, és lett belőle Colombiana.

„Tíz évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy megcsináljuk a „Mathildát”, a Leon, a profi folytatását, de végül mégsem tudtuk elkészíteni bizonyos dolgok együttállása miatt” - mondta Megaton. „Luc újra és újra próbálta megcsinálni a filmet, amit 12 évvel ezelőtt ajánlott fel nekem először. De amikor eldöntöttük, hogy megváltoztatjuk a forgatókönyvet, és csinálunk egy másik bosszútörténetet, mindent fel kellett adnia Mathildával kapcsolatban.

5. Fantom az éjszakában (1981)

A késő 1970-es években David Shaber forgatókönyvíró megírta a Francia kapcsolat harmadik részét az első kettő rész sikere után a 20th Century Fox számára. Gene Hackman viszont visszautasította, hogy harmadszor is eljátssza Popeye Doyle szerepét, ezért a projekt a Universal Pictures-höz került, és Shaber újraírta a forgatókönyvet. Így született meg a Fantom az éjszakában Sylvester Stallone és Billy Dee Williams főszereplésével.

6. Cyborg - A robotnő (1989)

A híres izraeli gagyigyáros páros, Menahem Golan és Yoram Globus eredetileg Dolph Lundgren He-Manjének folytatását szerette volna leforgatni Masters of the Universe 2: The Cyborg címmel. Legendás filmstúdiójuknál, a Cannonnál ezzel párhuzamosan egy grandiózus Pókember-mozifilm is készült volna, mindkettő Albert Pyun rendezésében. A Cannon a jelmezekre és a díszletekre már el is költött 2 millió dollárt, ám végül nem sikerült megegyezniük sem a He-Man akciófigurák gyártójával, a Mattellel, sem a Pókember jogok felett rendelkező Marvellel, így mindkét filmterv kudarcba fulladt.

Hogy mentsék a menthetőt, Golan és Globus kitalálták, hogy Pyun forgasson a már meglévő kellékekkel és díszletekkel egy olyan sci-fit, ami a Terminátor és a Mad Max keveréke. A rendező Chuck Norrist akarta főszereplőnek, a Cannon vezetői viszont az ekkor még totálisan ismeretlen Van Damme-nak adták a világvége utáni világban egy robotnőt kísérgető kalandor szerepét. Egyrészt azért, mert tetszett nekik az alakítása a Véres játékban (naná, hogy ez is Cannon-produkció volt), másrészt így 500 ezer dollár alá tudták szorítani a költségvetést.

7. Die Hard 3. - Az élet mindig drága (1995)

A fanatikus Die Hard-rajongóknak bizonyára feltűnt, hogy míg John McClane az első két részben egyedül számolt le a karácsonykor gonoszkodó terroristákkal, addig a harmadik részben már úgy viselkedett Bruce Willis és a mellé csapódó Samuel L. Jackson, mint az egymást heccelő nyomozók a Tango és Cash-ben, a 48 órában vagy a Halálos fegyverben. Ez természetesen nem véletlenül van így: a Die Hard 3 sztorija eredetileg egy Halálos fegyver-folytatás lett volna Mel Gibsonnal és Danny Gloverrel. Sőt, korábban ez a filmterv még Simon Says címmel futott, és Brandon Lee lett volna a főszereplője, akinek egy női sidekick segített volna a nyomozásban. Ebből végül csak annyi maradt meg, hogy a főgonoszt alakító Jeremy Irons többször is emlegeti a rendőröknek az Amerika-szerte közismert Simon mondja-mondókát.

8. Féktelenül 2 (1997)

Az 1990-es Die Hard 2 után évekig hányódott a Fox stúdiófőnökeinek asztalán egy forgatókönyv James Haggin tollából, Troubleshooter címmel (ezt nagyjából Elintézőnek vagy Megoldóembernek lehetne lefordítani). Ebből készült volna el az a Die Hard 3, amiben John McClane egy karibi luxusóceánjáró fedélzetén csapott volna össze a terroristákkal. 92-ben viszont a Warner mozikba küldte Steven Seagal Úszó erődjét, így a Fox stúdió már nem akart egy hasonló, hajón bunyózós filmet a saját akciósztárjukkal. A Troubleshooter forgatókönyve legközelebb akkor került elő, amikor az 1994-es Féktelenül 350 millió dolláros bevételt hozott össze. A Fox a folytatásért 12 millió dolláros gázsit kínált Keanu Reevesnek, ő azonban nem vállalta, így Sandra Bullock végül Jason Patrickal az oldalán szállt szembe Willem Dafoe-val és a luxushajót megszálló terroristákkal.

9. Különvélemény (2002)

1990-ben óriási siker volt a mozikban Az emlékmás, főszerepben Arnold Schwarzeneggerrel, aki eredetileg csak egy marsi vakáció szép emlékeiért fizetett egy fura vállalatnak, aztán kiderült, hogy mindig is titkosügynök volt, és rajta múlik a marsi kolónia sorsa! Andy Vajna és Mario Cassar szeretett volna egy folytatást is a filmhez az újabb dollármilliók reményében, akárcsak a filmet forgalmazó TriStar Pictures stúdió. A Total Recallhoz hasonlóan itt is egy Philip K. Dick-történet adta volna a keretsztorit, annyi csavarral, hogy Schwarzenegger ezúttal a marsi rendfenntartók tudósainak füleseivel kapta volna el a bűnözőket, még mielőtt azok elkövették volna a gaztetteiket.

A kincses sziget kalózai hatalmas bukása után viszont csődbe ment a Carolco, Andy Vajna pedig (aki ekkorra már távozott a cégből) a C2 Picturest megalapítva már inkább a Terminátor 3-at forgatta le Schwarzeneggerrel. A Különvélemény parlagon maradt forgatókönyvére végül a Fox csapott le, Steven Spielberg és Tom Cruise pedig a Mars helyett a Földre tette át a történetet.

10. Gyilkos ösztön (2015)

A Hetedik bombasztikus sikere után, 1995-ben a New Line Cinema vezetősége teljesen komolyan gondolta, hogy gründol a filmhez egy folytatást, ami az eredeti angol cím, a Se7en után az Ei8ht, azaz Nyolcadik munkacímen futott. A forgatókönyvet  Ted Griffinnek kellett megírnia (ő később olyan filmekkel lett sztáríró, mint az Ocean's Eleven, a Trükkös fiúk és a Hogyan lopjunk felhőkarcolót), és a stúdió kikötötte, hogy a történet eredeti főszereplőjét, az FBI nyomozását segítő médiumot írja át Somerset felügyelőre, akit ugye Morgan Freeman alakított a hetedikben.

David Fincher azonban nem tartotta jó ötletnek a Hetedik 2-t. Sőt, 2008-ban, a Benjamin Button promóciős körútján már egyenesen azt nyilatkozta, hogy előbb nyom el a szemgolyóján egy cigarettát, mint hogy a nevét adja a Hetedik folytatásához, és úja és újra ugyanazt a szart vigye filmre. A New Line mindenestre nem dobta ki a forgatókönyvet: 2013-ban leporolták és odaadták Sir Anthony Hopkinsnak, aki végül el is játszotta a különös képességű pszichiátert.