10 filmsztár, aki olcsó horrorral indított

A legtöbb horrorfilm közös nevezője, hogy ismeretlen kezdő színészeket dolgoztatnak bennük, és ha ügyesek, túlélik a gonosztevő támadását, ha még ügyesebbek, filmsztárok lesznek.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio és a Rémecskék 3. (1991)

Azt tudjuk, hogy az isteni Leo gyerekszínészként kezdte még ma is egyre feljebb ívelő karrierjét, ráadásul olyan komolyan darabokban, mint az Ez a fiúk sorsa vagy a Gilbert Grape. Az kevésbé ismert, hogy az első főszerepét egy nehezen komolyan vehető, direkt elbohóckodott kis horrorban kapta, a Rémecskék széria harmadik részében, ami nem is jelent meg moziban, hiszen eleve VHS formátumra szánták. Egy undok kisfiút alakított, aki apja halálát kívánja, ami az undok, hatalmas fogakkal felszerelt szőrgolyóknak hála a legnagyobb meglepetésére be is következik. Ezért a szerepért még senki nem akart neki Oscart adni.

Jennifer Aniston és a Gyilkos kobold (1993)

Jennifer Anistont mindig is szuperkedves csajként ismertük, ám legelső munkájában egy irritáló sznob liba, aki élénken tiltakozik, amikor szülei megvásárolnak egy lerobbant, felújításra szoruló házat, mert ő jobbat érdemel. És tulajdonképpen igaza van, mert a ház lezárt pincéjében ott leselkedik az undok ír kobold a röhejes kis ruhájában, aki meglehetősen vérszomjas. Meglepő módon a filmnek vannak rom-com elemei is – hősnőnk csak a szomszéd srác kedvéért hajlandó beköltözni -, így a Gyilkos kobold bizonyos értelemben meg is ágyazott a későbbi sikeres karriernek.

George Clooney és a Return to Horror High (1987)

Én sokáig úgy tudtam, hogy George Clooney első komoly szerepét az 1988-as A gyilkos paradicsomokban kapta meg, ahol ő volt a Földet a megvadult zöldségektől megmentő pizzafutár. Csakhogy egy évvel korábban egy másik, szintén elképesztően zavaros horrorban szerepelt, ahol egy filmes stáb egy egykori mészárlás helyszínén forgat, egy gimnáziumban, és egyre tűnnek el a színészek. Clooney széles vigyorral, lobogó, hosszú hajjal és egyenruhában bukkan fel, mint az egyik színész, de ez nem menti meg balsorsától. Vicces módon egy színésznő megkérdezi tőle: „Filmsztár lesz belőled, Oliver?", mire szerényen azt válaszolja: „Igyekszem."

Amy Adams

Amy Adams és a Tengerparti diliparti (2000)

Meglepő, hogy korunk egyik legkomolyabban vehető színésznője mennyire könnyed, már-már idétlen horrorvígjátékban ugrott neki a színészi pályának. A Tengerparti dilipartiról például lehetetlen megmondani, mikor készült: 2000-ben mutatták be, de minden kockájában az 1960-as évek hawaii szörfös filmjeit idézi, az olyanokat, amikben Elvis is játszott. Itt egy vidám társaság tagjait tizedeli valaki – talán egy titokzatos nő? -, a szőke Amy pedig egy ponton maga is veszélybe kerül, részben azért, mert ugyanazért a srácért lelkesedik, mint a főhősnő. Van itt minden, elhíresült táncjelenet és (véletlen) letépett bikinialsó, szóval van mire emlékezni ebből a félig elfeledett „remekműből”. 

Brad Pitt

Brad Pitt és a Kivégzős (1989)

Brad Pitt karrierje elsősorban a frizurájáról szól, és itt szép szőke, elől kicsit feltupírozott frizkót hord, kihangsúlyozva, hogy egyszerű, de magabiztos srácról van szó. Ő Dwight, a suli kosárcsapatának sztárja, és ővé az iskola legjobb csaja is. Csakhogy visszatér a gimibe a kényszergyógykezelésről az a fiú, akit egykor apja meggyilkolásával vádoltak, és ugyanarra a lányra mozdul rá, és egyre több lesz a titokzatos haláleset. Ki a tettes? A zavart múltú egykori barát vagy a dühkitöréseit nehezen kezelő szépfiú – esetleg a beteges hajlamú iskolaigazgató? Egykor nyilván komolyan vették ezt a történetet, ma már látszik, mennyire eltúlzott minden pillanata, de Pitt remekül hozza a figurát.

Tom Hanks

Tom Hanks  és a He Knows You're Alone (1980)

Tom Hanks első filmszerepe az 1979-es Halloween első koppintása volt a soron következő vagy tucatnyi közül, amiben egy őrült gyilkos menyasszonyokat öl egy jókora henteskéssel. Tomnak apró, de emlékezetes kis szerepe van, egy Elliot nevű pszichológushallgató, aki a főhősnő egyik barátnőjének csapja a szelet. Fifikás srác, mert úgy kezdi az udvarlást, hogy „véletlenül” elgáncsolja a csajt – aki egyébként a filmben szereplő összes lánnyal együtt a henteskés áldozata lesz. Innen az alműfaj, vagyis egy slasher filmről van szó. Hanksnek egyébként nem lesz baja.

Charlize Theron

Charlize Theron  és a A kukorica gyermekei 3. - Az aratás (1995)

Amikor az egykori dél-afrikai szépségkirálynő megérkezett Los Angelesbe, hogy élje az amerikai álmot, először csak apró és jelentéktelen szerepeket kapott. Ilyen volt a Kukorica gyermeki harmadik része is, amely mindössze annyiban különbözött a többitől, hogy a vidéki suttyó környezetet nagyvárosira cserélte le, de a jelek szerint az elátkozott kukorica pont olyan jól megél Chicagóban, mint Nebraskában. Charlize Theronnak mindössze a titokzatos és fenyegető kukoricaszekta egyik követőjének szerepe jutott – aki úgy vált szektataggá, hogy evett a megátkozott kukoricából, de így is nagyon jól néz ki.

Johnny Depp

Johnny Depp és a Rémálom az Elm utcában (1984)

Míg a listán szereplők közül többen még csak szárnyaikat próbálgatták, Johnny Depp már ekkor egy sztár fellépésével és magabiztosságával rendelkezik, pedig nem ő a legfontosabb szereplő, hanem a Nancy főhősnő pasija, és a halála rendkívül látványos. Az ágyban fekszik fülhallgatóval a fején, egy tévével az ölében, amikor Freddy Krüger késes kezei felnyársalják, és magukkal rántják, a vére pedig az égnek szökik, és betölti a plafont. A frizurája egyébként meglepően hasonlít Brad Pittére a Kivégzősből, de a nyolcvanas években minden srácnak ilyen volt a haja. És ellentétben a lista többi filmjével, Wes Craven munkája egyrészt kultikussá vált, másrészt nagyon-nagyon sok pénzt hozott. 

Renée Zellweger és az A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér (1994)

Renée Zellweger tulajdonképpen erre a szerepre született – ő ugyanis Texasban látta meg a napvilágot egy kisvárosban, szóval a franciásan hangzó név ne tévesszen meg senkit. És mint minden kezdő színésznőnek, neki is rendesen meg kellett dolgoznia a pénzéért, fel és alá rohangálva egyre fogyatkozó társaival, miközben Bőrpofa a nyomában lohol a rokonaival együtt. A láncfűrészes széria negyedik darabját az a Kim Henkel rendezte, aki az eredeti, 1974-es darab társírója volt, de a lezárás olyan bizarra sikerült, hogy az egész film teljesen feledhetővé vált. Na és ki a film rosszfiúja? Hát az ekkor szintén kezdő Matthew McConaughey, aki tényleg texasi.

Eva Mendes  és az A kukorica gyermekei 5.: A sikolyok földje (1998)

Akárcsak Charlize Theron, a szép Eva is megfordult karrierje elején a Kukorica gyermekei franchise-ban, konkrétan az ötödik részben, ahol ő és barátai a gonosz David Carradine gyerekből álló csapatával kerül szembe, akik mind az ördögi lény szolgái, akit úgy hívnak, Ki a sorok mögött jár. És akit már több korábbi részben is elpusztítottak, de a Miramax stúdió minden alkalommal feltámasztotta őt, egyre több pénzt pumpálva a végül 10 részre dagadó szériába. Eva egy Kir nevű vagány csaj itt, egy lángoló gabonasilóban leli vesztét, de addig nagyon jól mutat.