10 fontos filmes karakter, bosszantóan kevés játékidővel

Hihetetlen, de igaz: Darth Vader mindössze fél órát szerepelt összesen a régi Star Wars-trilógiában! De az Óz, a csodák csodája Nyugati Boszorkányának vagy a Harry Potter-filmek Dracójának még ennyi játékidő sem jutott...

„Nincs kis szerep, csak kis színész. Ma Hamlet, holnap statiszta, de mindenkor művész”jelentette ki egyszer Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij orosz színész-rendező, és azóta is rendszeresen idézik tőle ezt a mondatot a színházi világban és a hollywoodi szórakoztatóiparban. Ez a mondás lett most a vezérfonala az alábbi cikkünknek is, amelyben olyan ismert filmeket gyűjtöttünk össze (a Looper hasonló listás cikke nyomán), ahol egy-egy fontos mellékszereplőt jó lett volna még többször, nagyobb játékidővel látni.

1. A Nyugati Boszorkány az Óz, a csodák csodájában

A zöld bőrű Nyugati Boszorkány (Margaret Hamilton) az egyik legemlékezetesebb gonosztevő a filmtörténetben, épp ezért talán nem is gondolná az ember, hogy milyen kevés ideig jelenik meg a karakter a vásznon (illetve mostanság már inkább a tévéképernyőn). Az Óz, a csodák csodája című 1939-es klasszikusban a kis Dorothyt (Judy Garland) Toto nevű kutyájával együtt egyenesen Óz varázslatos földjére repíti egy tornádó, ahol a lány véletlenül megöli a Keleti Boszorkányt (a Nyugati Boszorkány nővérét) pusztán azzal, hogy a forgószél rápottyantja a banyára a házát. A Nyugati Boszorkány ezért űzni-hajszolni kezdi szegény Dorothyt, aki eközben az újdonsült barátaival a mitikus varázslót, Ózt keresi, aki talán haza tudja juttatni. Bár a Nyugati Boszorkány csak 12 percet szerepelt a filmben, később saját Broadway-musicalt kapott, és a zöld arcával igazi popkulturális ikon lett.

 

2. Erzsébet királynő a Szerelmes Shakespeare-ben

Judi Dench annyira jó színésznő, hogy elég volt neki 8 perc is I. Erzsébet angol királynő szerepében arra, hogy Oscar-díjjal jutalmazza az Amerikai Filmakadémia. Az 1998-ban bemutatott Szerelmes Shakespeare-ben a címszereplő drámaíró (Joseph Fiennes) alkotói válságban szenved, de hiába sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, képtelen folytatni legújabb darabját, mert múzsára lenne szüksége. Amikor megismerkedik Lady Violával (Gwyneth Paltrow), nyomban szerelemre gyullad iránta. Az ihlet visszatér, ám a sors közbeszól: Erzsébet királynő parancsára Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez (Colin Firth).

 

3. Draco Malfoy a Harry Potter-filmekben

Bár a hét könyvből nyolcrészesre hizlalt mozifilmes Harry Potter franchise 20 órányi játékidővel szórakoztatja a mai napig varázslóvilág szerelmeseit, az egyik legfontosabb mellékszereplő, a Mardekár házba tartozó Draco Malfoy (Tom Felton) összesen csak 30 percet látható ezekben a filmekben. Holott a karakter igen fontos, mivel ő is pont ugyanakkor kerül Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, amikor Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson), és az egész történetfolyamot végigkíséri Harry és Draco állandó rivalizálása.

 

4. Mark Hanna A Wall Street Farkasában

Martin Scorsese 2013-as, nyomokban igaz történetet is tartalmazó filmjében Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdi a pályafutását, de némi korrupcióval, sok tisztességtelen üzlettel és rengeteg féktelen bulizással az egyik leggazdagabb brókerré küzdi fel magát. Csakhogy minél több a pénz és a hatalom, Jordan annál többet akar, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI ügynökökkel. Bár DiCaprio zseniálisan alakítja az élvhajhász brókert, mégis a Mark Hanna szerepében mindössze 10 percig látható Matthew McConaughey az, aki ellopja a show-t az éttermi jelenetben előadott, furcsa, mellkascsapkodós dünnyögésével (ami azóta természetesen mémmé vált).

 

5. Casey Becker a Sikolyban

Wes Craven az 1996-os Sikollyal új lendületet adott a slasher horror műfajának, ami addigra kezdett már kissé kifáradni a sokadik Halloween-, Péntek 13.- és Rémálom az Elm utcában-folytatással. Craven volt egyébként az első és a hetedik Elm utca rendezője is, így a Sikoly franchise-ban is az ott megszokott vicces-véres stílust vitte tovább. Erre a fajta megközelítésre máig a legjobb példa a Sikoly nyitójelenete, amelyben a szőke Casey Beckert egy titokzatos zaklató kezdi telefonon hívogatni, és kineveti, amikor a lány nem tudja, hogy az első Péntek 13-ban még nem is Jason Voorhees volt a gyilkos. Drew Barrymore mindössze ebben a 12 perces nyitójelenetben látható – holott az egész reklámkampány rá volt felépítve (például ő volt a leghangsúlyosabb alak a plakáton), hogy Steven Spielberg unokahúgaként, no meg az E.T. , A gyújtogató és számos másik korábbi sikerfilm sztárjaként behúzza a Casey valódi sorsáról mit sem sejtő nézőket a moziba.

 

6. Gwyneth Paltrow karaktere a Fertőzésben

Steven Soderbergh 10 évvel ezelőtti filmjében (amit a mostani világméretű koronavírus-járvány miatt újra felkapott a közbeszéd és a média) olyan nagynevű sztárok szerepeltek, mint Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet, Jude Law, Laurence Fishburne és Bryan Cranston – mégis Gwyneth Paltrow az, akinek az arca leginkább megmaradt az emberek emlékezetében. Nem véletlenül: ő alakítja ugyanis Beth Emhoffot, aki a film lején épp hazatér egy hongkongi üzleti útról, de hirtelen nagyon rosszul lesz, ezért a férje, Mitch (Matt Damon) kórházba viszi. Ahogy a helyzet fokozódik, Beth egyre cudarabbul fest, ám az orvosok teljesen értetlenül állnak az eset előtt. Beth végül meghal, ijesztő ómenjeként annak, mire számíthat a néző a filmben bemutatott világjárvány elterjedésével kapcsolatban a játékidő maradékában. Annak ellenére, hogy Gwyneth Paltrow jelenete az egyik legismertebb képsor az egész filmből, az Oscar-díjas színésznő valójában csak 3 percig látható.

 

7. Madárijesztő a Batman: Kezdődikben

Christopher Nolan 2005-ben sikeresen feltámasztotta azt a Batman franchise-t, aminek előtte Joel Schumacher jókora sírt ásott a bugyuta Mindörökké Batmannel, no meg a még bárgyúbb Batman és Robinnal. Az ijesztő maszkjával mindenkit halálra rémítő, az emberek félelmeinek gyökerét kutató orvos, Dr. Jonathan Crane (Cillian Murphy) azonban csak a főgonosz segédje lett a filmben a maga 8 percével. Az igazán ördögi konspirátor ugyanis Ra's al Ghul (Liam Neeson) – aki ráadásul nem más, mint Batman nindzsa-tanítómestere!

 

8. Estelle Reiner karaktere a Harry és Sallyban

Rob Reiner kultikus romkomjában Harry (Billy Crystal) és Sally (Meg Ryan) egy közös autóút során megállapítják, hogy férfi és nő között nem lehet barátság, azt mindig tönkreteszi a szex. Öt év múlva egy repülő fedélzetén lelkesen számolnak be egymásnak új partnerükről. Újabb hat év, és egy könyvtárban futnak össze, hogy keserű csalódásuk miatt keseregjenek. Miközben két legjobb barátjuk egymásra talál és összeházasodik, Harry és Sally egyre jobb haverok, mígnem egy éjszaka mégiscsak együtt kötnek ki az ágyban... A film egyik legemlékezetesebb jelenetében Sally gúnyosan bemutatja Harrynek, milyen az, ha egy nő csak megjátssza az orgazmust – csakhogy mindezt egy étterem közepén teszi, mire meg is jegyzi egy mosolygós nénike, hogy „Azt kérem, amit ő evett”. A mindössze 30 másodperc erejéig látható karaktert a népszerű amerikai énekes-színésznő Estelle Reiner alakította, aki egyébként a rendező édesanyja.

 

9. Blake a Glengarry Glen Rossban

David Mamet a saját, nagy sikerrel játszott színdarabja alapján írta meg a forgatókönyvét ennek a sztárparádét felvonultató 1992-es filmnek, amelyben új motivációs rendszert vezetnek be egy chicagói ingatlanügynökségnél. Ricky (Al Pacino), Shelley (Jack Lemmon), Dave (Ed Harris) és George (Alan Arkin) állása veszélybe kerül, ezért elhatározzák, hogy kirabolják az ügynökséget, a kuncsaftok listáját pedig eladják a rivális cégnek. Bár a szereplőgárda parádés (Kevin Spacey és Jonathan Pryce nevét még meg sem említettük!), ma már leginkább csak Alec Baldwin nagyjából 8 perces monológja az, amit előszeretettel emleget belőle minden coach és motivációs tréner.

 

10. Darth Vader a régi Star Wars-trilógiában

Jelen sorok írója számára is hatalmas meglepetés volt, hogy a filmtörténelem legismertebb fekete páncélos gézengúza, a könyörtelen gonoszság ikonikus megtestesítője, a vad érzelmi viharokat megélt Anakin Skywalkerből érzelemmentes, gyilkos kiborggá átoperált Darth Vader mindössze 34 percet szerepelt az 1977 és 1983 között bemutatott, összesen 6 órányi játékidőben elmesélt Csillagok háborúja-trilógiában. Pedig tényleg így van