10 jó film és sorozat a politikusi pálya felé kacsingató Matthew McConaughey-től

Ha az Oscar-díjas sztár tényleg Texas kormányzója lesz 2022-ben, nemigen tud majd ilyen és ehhez hasonló produkciókban részt venni.

A Golden Globe- és Oscar-díjas Matthew McConaughey eredetileg alighanem csak a Greenlights (itthon: Zöldlámpa) címmel megjelent önéletrajzi kötetéről, és persze az eddigi életéről beszélt volna a The Balanced Voice podcastben, de aztán csak kibuggyant belőle, hogy szívesen elindulna Texas állam kormányzói székéért 2022-ben, mert szerinte tudna mit tanítani az embereknek (nem ez egyébként az első alkalom, hogy McConaughey a politikai pálya felé kacsintgat, mert már egy tavaly novemberi rádióműsorban is jelezte, hogy felhagyna a színészettel, ha ezzel aktívabb szerepet vállalhat a közügyekben).

A hírre természetesen, ahogy mondani szokás, azonnal felrobbant az internet – mi is összeállítottunk gyorsan itt a Port.hun egy olyan listát Matthew McConaughey legjobb filmjeiből, amilyenekhez hasonlóakat bizonyosan nem fogunk látni, ha az 51 éves, texasi születésű sztár 2022-ben tényleg kormányzó lesz. Íme: 

1. U-571 (2000)

1942 áprilisában Hitler hadba állítja tengeralattjáróit az Egyesült Államok ellen. A legtöbb amerikai nem is sejti, hogy a szövetségesek mekkora veszteségeket szenvednek el végig a keleti parton. Az amerikai haditengerészet ugyanis képtelen feltörni a németek rádiós kódjait, szinte vakon küzdenek támadásaik ellen. Megszületik hát egy titkos bevetés terve: útnak indítanak egy tengeralattjárót, hogy német felségjel alatt foglaljon el egy sérült német tengeralattjárót, az U-571-et, és szerezze meg a kódok feltöréséhez szükséges dekódert. A főbb szerepekben: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel és Jon Bon Jovi. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

2. Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2003)

Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője (Kate Hudson) hétről hétre remek tanácsokkal látja el női olvasóit. Legújabb témájához egyik kolléganője sanyarú sorsából merít ihletet és már meg is van a következő havi cím: Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? Ehhez azonban villámgyorsan fel kell szednie egy pasit, akit aztán 10 nap alatt furfangosabbnál furfangosabb módszerekkel kergethet a szakításba és az őrületbe. Benjamin Barry, a menő reklámügynök (Matthew McConaughey) egy sokat ígérő megbízást akar megkaparintani - bármi áron. Vakmerősége odáig fajul, hogy a siker érdekében fogadást köt: 10 nap alatt magába bolondít egy nőt, akit kijelölnek neki. És mit ad isten, az áldozat éppen Andie lesz. A filmet az HBO és Paramount Network vetíti, de az HBO GO kínálatában is elérhető.

 

3. Pénz beszél (2005)

A jószívű, mindenki kedvence Brandon Lang (Matthew McConaughey) egy év leforgása alatt milliomosok vagyonával játszó John Anthonyvá válik, aki nyolcvan százalékos biztonsággal tippel bármilyen meccsre. Arra persze csak később döbben rá, hogy mentora, Walter Abrams (Al Pacino) csúnyán átverte, és a játék nem csak pénzre megy. A milliós fogadásoknál már az élete is tét, a nagy halak, főleg Novian (Armand Assante) ugyanis nem szeretik, ha elúszik a pénzük. A filmet a Film Mánia, a Filmcafe és a Filmbox Plus is levetíti.

 

4. Az igazság ára (2011)

Matthew McConaughey ebbena  filmben egy Mick Haller nevű, dörzsölt, karizmatikus Los Angeles-i bűnügyi védőügyvédet lakít, aki Lincoln Continental kupéjának hátsó ülését használja irodaként. Mick eddig javarészt piti bűnözők védelmét látta el, ám most úgy érzi, megfogta az isten lábát: egy gazdag Beverly Hills-i playboy (Ryan Phillippe) ügyét bízzák rá, akit emberölési kísérlettel vádolnak. Az ügyvéd azt hiszi, könnyű dolga lesz, ám a rengeteg pénzzel kecsegtető eset, amely pofonegyszerűnek ígérkezik, hamarosan halálos játszmává alakul át. Hallernek nemcsak egy hozzá hasonlóan mesteri manipulátorral, de saját lelkiismeretével is meg kell küzdenie. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

5. Mielőtt meghaltam (2013)

Texas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) hétközben villanyszerelőként dolgozik, ám hétvégén a rodeók vakmerő cowboya. Az öntörvényű, fickó megtudja, hogy HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja van hátra. Ron Mexikóban talál alternatív gyógymódra és táplálékkiegészítő szerekre, melyeket csempészni kezd az Államokba. Ebben az AIDS-es Rayonban talál társra. Vásárlói klubot alapítanak, ahol a betegek hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyárak rossz szemmel nézik ezt. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

6. A Wall Street farkasa (2013)

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. A 80-as évek végére az egyik legnagyobb brókercég tulajdonosa lett, 26 évesen heti 1 millió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult. Mert minél nagyobb volt a kísértés ő annál többet akart, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI ügynökökkel. Még több pénz, még több hatalom, még több nő és megint még több pénz: ez Jordan életfilozófiája. Jordan és falkája azt sem tudták mit kezdjenek az illegálisan megszerzett milliárdokkal, de vajon a jéghegy csúcsáról merre vezet az út? McConaughey a történetben Mark Hannát, a menő brókert alakítja, aki az eleinte még a helyes úton járó Belfort mentora volt. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

7. Csillagok között (2014)

Christopher Nolan kvantumfizikai disszertációkat megszégyenítő, kultikus sci-fijében tudósok egy csapata felfedez egy féreglyukat az űrben, és egy csapatnyi felfedező és kalandor (köztük Mathew McConaughey) nekivág, hogy átlépje mindazokat a határokat, amelyeket addig áthághatatlannak hittünk. Túl akarnak lépni a téren és az időn... A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

8. True Detective (2014)

A legendás True Detective tévésorozat első évadában egy több idősíkban játszódó, izgalmas történet bontakozik ki a nézők szeme előtt. A múltbéli jelenetekben a megfiatalított Matthew MConaughey és a parókás Woody Harrelson folytatott nyomozást Louisiana fülledt mocsárvidékén az 1990-es években, ám a gyilkost akkor nem sikerül elkapniuk. Ez pedig nagy mértékben kihat a jelenükre is, amikor évtizedekkel később úgy alakul az életük, hogy mégiscsak fel kell gombolyítaniuk az igencsak szövevényes ügy szálait. A kultsorozat az HBO GO kínálatában érhető el.

 

9. Arany (2016)

Kenny Wells (Matthew McConaughey) az évszázad üzletére hajt. Dörzsölt, ambiciózus, tele van ötletekkel - csak éppen pénze nincs. Wells azonban nem az a fickó, aki egykönnyen feladja. Feltesz mindent egy lapra, és egy vállalkozó szellemű geológussal, Michael Acostával (Edgar Ramirez) együtt nekivág a fülledt indonéziai dzsungelnek, ahol egy elképesztően gazdag arany lelőhelyre bukkannak.
A leletnek gyorsan híre megy, a vállalat részvényeit szétkapkodják, a két szerencselovag pedig egyik napról a másikra a Wall Street csúcsán találja magát. Wells, az aranyásók rocksztárja, a milliárdokkal járó kiváltságok minden pillanatát észvesztően élvezi: féktelen költekezésbe kezd, a fényűző partyjain a csinos bombázók állandó vendégekké válnak. De a hirtelen jött sikerre hamar felfigyelnek, köztük az indonéziai kormány és az FBI is. Wells hajthatatlan: bármire képes, hogy a nehezen megszerzett pénzt megtartsa. De vajon elég tökös lesz ahhoz, hogy a nagyhatalmú fejesekkel is szembeszálljon? A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

10. Úriemberek (2020)

Amikor híre megy, hogy az amerikai drogkereskedő, Mickey Pearson (Matthew McConaughey) túl akar adni szuperjövedelmező londoni marihuána birodalmán az egész alvilág felbolydul. Rengeteg lóvé forog kockán, nem is csoda, hogy a gengszterek között kirobban a harc. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. A helyzet kezd igen csak eldurvulni: egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz. A film a Netflix kínálatában érhető el.