10 kínos filmes baki

Látni kell, hogy elhiggyük, milyen orbitális hibák maradnak benne a nagy költségvetésű produkciókban is.

 

Foglalkoztunk már párszor a filmekben benne felejtett látványos hibákkal, például itt vagy itt és itt, de ez egy olyan kiváló móka, amit soha nem lehet megunni, így folytatjuk is a sort.

Batman visszatér (1992) - Eltűnő szemsmink

 

Forrás: Warner Bros.


Michael Keaton a Tim Burton-féle Batman nagy részében köpenyt és sötét szemsminket viselt. Sajnos, amikor eljött az idő, hogy Keaton Batmanje álruha nélkül találkozzon Michelle Pfeiffer Macskanőjével a Batman visszatérben, a rendező úgy döntött, hogy eltávolítja Keaton sminkjét, és ezzel egy igen látványos folytonossági hibát okozott. Pedig a sötét szemgödrök pont passzolnak Bruce Wayne imidzséhez, ahogy azt Robert Pattinson bebizonyította a legutóbbi Batman-filmben.

 

Szárnyas fejvadász 2049 (2017) - Kamu harc, igazi ütés

 

Forrás: Warner Bros.

 

Harrison Ford meglepő realizmust visz Danny Villeneuve sci-fi eposzába, amikor véletlenül állon vágja színésztársát, Ryan Goslingot. Ford 2017-ben a The Graham Norton Show-ban mesélte el a történetet, ahol először azzal viccelődött, hogy "rosszul olvasta a forgatókönyvet", majd elmagyarázta, hogy a forgatáson a stroboszkópfények miatt tévesztette el a harci koreográfiát és az ütést.


Macskák (2019) – Röhejes aránytalanságok

 

Forrás: Universal Pictures


Tom Hooper szörnyszülöttje tulajdonképpen egy egész estés bakiparádé. A rémálomba illő musicalnek több hibája van, mint ahány élete a film macskáinak összesen, Judi Dench elkóborolt jegygyűrűjétől kezdve az öreg Deuteronomy ijesztően emberi mancsán át a folytonossági hibákig.

A legbosszantóbb hiba az aránytalanság: a macskák a film során végig bizarr méreteket vesznek fel, és ritkán vannak arányban "valódi" CGI-világukkal. Lásd az emberi gerinc méretű vacsorakést vagy a szemgolyó méretű borsót.


Spinédzserek (1995) – Csodával felérő autóbaleset

 

Forrás: Paramount Pictures

 

Amikor Cher végre készen áll rá, hogy megszerezze a jogosítványát Amy Heckerling 1995-ös tinivígjátékában, a közúti vizsga borzalmasan alakul. A főszereplőt már a vizsga vége előtt meghúzzák, miután nekimegy egy parkoló autónak, és látszólag megsérül az utasoldali tükör. Ha jobban megnézzük, akkor láthatjuk, ahogy a tükör belehajlik a kocsiba, de egy pillanattal később sérülés nélkül újra a helyén van.


Halálos iramban 6 (2013) - Eltűnő kecskeszakáll

 

Forrás: Universal Pictures

 

A Halálos iramban-filmek nem éppen a realizmusukról híresek: a franchise teljesen figyelmen kívül hagyja a közúti forgalmat, a járműszabályokat és a fizika alapvető törvényeit. Ettől még Dwayne Johnson legalább az arcszőrzete következetes ápolására fordíthatott volna egy kis figyelmet. Luke Hobbs ugyanis a film vége felé

egyetlen üldözési jelenet alatt rejtélyes módon megborotválkozik majd újra kecskeszakállt növeszt.


Végső állomás 2 (2003) - Béna bábu

 

Forrás: New Line Cinema

 

Ezt a bakit könnyű nem észrevenni, mert egy jump scare-es ijesztgetés közepén történik. Ha viszont a képernyőn tudjuk tartani a szemünket, egy elég vicces dolgot láthatunk. Timet a fogorvosi rendelőből kilépve összezúzza egy üveglap, ami önmagában persze nem vicces, de az igen, hogy a szétroncsolt "test" egy béna kellékbábu, aminek a karjai csak úgy lógnak a térdei fölött.


Elfújta a szél (1939) - A fény csodája

 

Forrás: HBO Max

 

Az anakronisztikus hibákat nagyrészt kizártuk ebből a listából, mivel egy-egy téves márkanév vagy logó lefülelése nem akkora teljesítmény. Az Elfújta a szél esetében viszont érdemes kivételt tenni, mert itt nagyon látványos a baki. Az amerikai polgárháború idején játszódó történelmi eposznak a számos folytonossági hibája mellett van egy különösen szembetűnő ténybeli tévedése. Egy atlantai utcai jelenetben villanykörtéket láthatunk olyan helyeken, ahol gázlámpáknak kellene lenniük. A filmnek ez a része 1861-ben játszódik, de villanykörtét 1879-ig nem is találták fel.


Harry Potter és a bölcsek köve (2001) - Repülő bicikliülés

 

Forrás: Warner Bros.

 

J.K. Rowling varázsvilágát a nagyvászonra átültetni nem kis teljesítmény, de Chris Columbus franchise-indító filmjének ez a mutatvány mégis sikerül. Csak próbáljuk nem észrevenni a Harry és osztálytársai seprűnyelén látható bicikliüléseket, amelyek a Slytherin és a Griffendél közötti kviddicsmeccsen végig láthatóak.


Sztárom a párom (1999) - Változó ingfoltok

 

Forrás: Universal


Az óriási narancsléfolt Will kék ingén soha nem tűnik el teljesen a film kulcsfontosságú jelenetében. A szokatlanul impozáns folt azonban meglepő gyakorisággal változtatja alakját. Különösen figyelemre méltó a szín, amely előbb világosabbá, majd sötétebbé válik, annak ellenére, hogy a világítás változatlan marad.


Éjjeli féreg (2014) – Lebukó stábtag

 

Forrás: Open Road Films

 

Dan Gilroy filmjének legijesztőbb jelenetében Lou Bloom egy többszörös gyilkosság helyszínére téved, amely még mindig folyamatban van. Rémülten nézzük, ahogy a Jake Gyllenhaal által alakított médiahiéna dokumentálja a vérengzést anélkül, hogy hívná a rendőrséget. A drámai kérdést - vajon elkapják-e? - bonyolítja egy otromba hiba: ha Lou mögé nézünk, miután felvételt készít a bejárati lépcsőn lévő shotgunról, láthatjuk az egyik stábtagot, aki gyorsan elbújik egy fal mögé.

Via: Indiewire