10 mozis legenda, ami nem igaz

  • PORT.hu

Sokkal izgalmasabb lenne az élet, ha igazak lennének, de nem azok.

1. Egy halott törpe látható az Óz, a nagy varázslóban

Ez az egyik legrégebbi mozis legenda, számtalan YouTube videó és egyéb blog foglalkozik vele: a legenda szerint egy fára felkötve himbálódzik egy törpe, azonban ez természetesen nem igaz. Annál is inkább, mert a jelenetet még azelőtt forgatták le, hogy felvették volna a törpéket a későbbi jelenetekhez. Többek szerint a kérdéses alak egy pelikán.


2. A Három férfi és egy bébiben egy szellem látható


Amikor a filmet a mozikban bemutatták, még senki sem figyelt fel rá, viszont amikor DVD forgalmazásban is megjelent a film, a nézők egy elmosódott alakot véltek felfedezni a felvételen, aki az ablakban áll. A legenda szerint egy kisfiú szelleme, aki shotgunnal lelőtte magát.

Valóban látható egy figura, ő viszont nem szellem, hanem egy Tad Danson alakú kartontábla, illetve a színész által játszott karakter, Jack Holden standee-je. A történetben lett volna egy olyan szál, ahol Jack Holden egy kutyakaja márka arca lett volna, ezt azonban nagyrészt kivágták a filmből.


3. A hihetetlen család szereplőjét, Edna Mode-ot a jelmeztervező legendáról, Edith Headről mintázták

A nyolcszoros Oscar-győztes Edith Head valóban hasonlít a rajzfilm karakterére, de a rendező Brad Bird elmondta, hogy Edna nem a jelmeztervezőről lett mintázva.

4. Az emberek, aki először láttak mozgóképet a moziban, méghozzá egy vonatról készült felvételt, sikítozva rohantak ki a teremből.


Bizonyára sokan emlékeznek még arra az élményre, amikor először ültek be egy 3D vetítésre vagy egy IMAX-terembe. Egyikőnk sem ijedt meg valószínűleg, maximum a mellettünk ülőnek megjegyeztük, hogy ez mennyire menő már. Valószínűleg ugyanez történt 1895-ben Párizsban, amikor először mozgóképet (L'Arrivée d'un Train en Gare de la Ciotat ) látott a mozi közönsége: senki nem szaladt sehova, viszont a történetnek olyan jó lehetett a PR-ja, hogy a teljesen normális reakciók ilyen színezetet kaptak.


5. A lövés, ami megölte Brandon Lee-t, látható A hollóban

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb filmje volt A holló, ráadásul Brandon Lee halálával még kiemeltebb figyelmet kapott a mozitörténelemben. A hátborzongató legenda azonban nem igaz: a bizonyítékként szolgáló felvételt át kellett adni a rendőrségnek, akik kiderítették, hogy egy borzalmas baleset történt. A felvételt pedig megsemmisítették utána anélkül, hogy bármit is csináltak volna vele.

6. Walt Disney lefagyasztott feje Disneyland alatt van elásva

Walt Disney valóban érdeklődött a kriogén fagyasztás iránt, de erről „elfelejtett szólni a családjának”, akik elhamvasztatták a holttestét, az urna pedig egy Los Angeles-i temetőben van eltemetve.

7. Az eső az Ének az esőben című filmben tej volt.

A víz sosem mutat elég jól a vásznon, ezért a filmtörténelem egyik leghíresebb esős jelenetéhez kellett pár trükköt alkalmazni. Óriási lámpákkal világították meg hátulról az öntözőberendezést, és szegény Gene Kelly addig-addig tökéletesítette a jelenetet, hogy végül 39 fokos lázzal esett ágynak.

Tejet soha nem adtak a vízhez, hogy az látványosabb legyen a vásznon, és ezt a film rendezője, Stanley Donen is megerősítette: „Van egy csomó sztori, hogy hogyan tettünk tejet a vízbe, hogy jobban látszódjon az eső. Ez mind nem igaz.”

8. Egy japán nő meghalt, amikor a Fargo-pénzt kereste.


A Fargo nem megtörtént eseményeken alapult. Még ha a nyitó jelenetben ez is olvasható.

Amiko Takako Konishi elvesztette a munkáját, foglalt egy utat Minnesotába, megivott két üveg pezsgőt, majd úgy döntött, hogy elindul a hófúvásban, ahol végül halálát lelte. A sajtó szerint a nő halála olyan Coen-kompatibilis volt, hogy el sem tudták képzelni, hogy semmi köze a filmhez. A nő egyébként még egy búcsúlevelet is hagyott a hotelszobában, vagyis öngyilkosság volt.

A történet egyébként egy indie-film sztoriját is adta: Kumiko, the Treasure-Hunter, vagyis Kumiko, a kincsvadász.

9. Az MGM-oroszlán több embert is megölt, amikor leforgatták a jelenetet.


A legenda szerint Alfred Hitchcock épp filmezte az ordító oroszlánt az MGM logóhoz, amikor két tolvaj betört a forgatásra. Az állat a kamerába nézett, ordított egyet, majd kiugrott a keretből és széttépte a bűnözőket. 

Az igazság kevésbe nagyívű: Hitchcocknak semmi köze az egészhez, és az évek során hét oroszlánt használtak az MGM-logóhoz, és egyik sem tépett szét senkit. Az első oroszlán (1924-1928) még ordítani sem nagyon akart.

10. Egy kaszkadőr meghalt a Ben Hur kocsiversenyének forgatásán.


Ez a legenda sem igaz, bár azt tudjuk, hogy az 1925-ben készült Ben Hur: A Tale of the Christ című film forgatásán viszont elég sok kaszkadőr sérült meg – valószínűleg ennek a filmnek a forgatási sztorijával mossák össze az 1959-ben készített Ben Hurt.