10 őrült menő járgány Mad Max kocsijától Mágenheim mentőjén át KITT-ig

Természetesen Bud Spencer Dune Buggy-ját és a Starsky és Hutch sorozat Ford Gran Torinóját sem hagytuk ki a listánkból!

Bud Spencer és Terence Hill Dune Buggy-jától kezdve a Szellemirtók mentőautóján át a Mad Max-filmek tuningolt Ford Falconjáig se szeri, se száma a filmekben és a tévésorozatokban az ikonikus járgányoknak.

Mi most itt a PORT.hun abból az apropóból szedtünk össze 10 felejthetetlen autót, hogy nem egyet ezek közül (például Mágenheim doktor Nysa mentőjét) laptársunk, a Totalcar.hu május 14-én, vasárnap megrendezésre kerülő 40. Parkoló Parádéján is meg lehet majd csodálni (részletek és jegyvásárlás itt)!

 

1. Max Rockatansky tuningolt Fordja

Aligha kell bárkinek is bemutatni a Mad Max-filmekben látható, felturbózott rendőrségi autót, ami egy 1973-as Ford Falcon GT volt. Ezzel eredt a címbéli őrült zsaru, Max Rockatansky (Mel Gibson) az anarchiába süllyedt Ausztrália kihalt útjain a lakosságot terrorizáló motorosbanda, és annak elvetemült vezére, Toecutter után. A kocsi érdekessége, hogy George Miller rendező azért választotta pont ezt a típust, mert leselejtezett ausztrál rendőrségi autóként fillérekért meg tudta szerezni. Nagyon nem volt ugyanis mindegy a költségvetés: eredetileg westernt akart forgatni, de miután kiderült, hogy túl sokba kerülne a vadnyugati díszlet, a lovakat motorokra és roncsautókra cserélte, a cowboykalapok és mellények helyett pedig csak néhány motorosdzsekit meg szado-mazo boltból hozott bőrcuccot kaptak a szereplők. Ironikus módon az olyan low budget Mad Max-filmes kellékek, mint a tuningolt autószörnyetegek és a szegecselt bőrcuccok azóta is kötelező elemei minden posztapokaliptikus történetnek.

 

Forrás: Magyar Televízió

 

2. A Szellemirtók kiszuperált csotrogánya

A leharcolt tűzoltó laktanyában berendezkedett Szellemirtók-csapat kultikus autója, az Ecto-1 egy kiszuperált, 1959-es Chevrolet mentőautó volt, a 2016-os remake-ben viszont lecserélték egy 1983-as Cadillac halottaskocsira, mivel a sztori szerint a csupa csaj szereplőgárda csak ezt tudta olcsón megszerezni (a 2021-es Szellemirtók – Az örökségben viszont visszatért a régi mentőautó). Az Ecto-1 mellett persze voltak más hivatalos és nemhivatalos Szellemirtók-járgányok is: a '90-es évek merchandise termékek közt például nagy népszerűségnek örvendett a Szellemirtók Volkswagent, ami szörnnyé tudott átalakulni!

Forrás: InterCom

 

3. James Bond Aston Martinja

A Bond-filmek legendás Aston Martin DB5-je őször az 1964-es Goldfingerben tűnt el, és egészen addig hűen szolgálta a 007-es ügynököt, amíg A kém, aki szeretett engem-ben le nem cserélték egy Lotus Espritre. érdekesség, hogy az Aston Martin DB5 a rajongók filmes autóadatbázisa, az IMCDb szerint benne lett volna az 1999-es A világ nem elégben is, ám a jelenetet végül kivágták, mert a Pierce Borsnan-éra első három filmje idején a BMW volt a produkció hivatalos partnere. Daniel Craig viszont már újra a jellegzetes alakú, 1963-as Aston Martin DB5-össel furikázott a Casino Royale-lal megkezdett új korszakban – ráadásul ebben a filmben derült ki, hogy lényegében ugyanúgy kártyán nyerte a kedvenc járgányát, ahogy Han Solo a Millennium Falcont!

 

Forrás: Fórum Hungary

 

4. Starsky és Hutch Fordja

Az eredeti, '70-es évekbeli Starsky és Hutch tévésorozaton manapság már csak röhögünk a ciki barkók és trapézgatyák, meg a béna bűnügyek miatt. Pedig mozgóképtörténeti mérföldkőről van szó: David Soul és Paul Michael Glaser párosa nélkül valószínűleg sosem készült volna el a 48 óra, a Halálos fegyver, a Tango és Cash, meg a többi, közönségkedvenc film. Vagyis lényegében az egész buddy cop műfaj Starsky és Hutch farmerdzsekijéből bújt elő! De legalább ilyen ikonikus lett a sorozatbéli, tűzpiros Ford Gran Torino a fehér csíkkal az oldalán – érdekesség hogy ezt az autót mindössze egyetlen ember utálja a világon, a Starskyt alakító Paul Michael Glaser, aki minden alkalmat megragadott, hogy bucira törhesse...

Forrás: Totalcar.hu

 

5. Bud Spencer és Terence Hill Dune Buggy-ja

Az 1974-es Különben dühbe jövünk című klasszikusban Kid (Terence Hill) és Ben (Bud Spencer) sör-virsli párbajt is vívtak amiatt, hogy eldöntsék, kié legyen a korszak álomautója, a piros Buggy. Érdekesség, hogy ez a Puma Dune Buggy a zeneszerző Guido de Angelis saját kocsija volt. Több jelenetben is ő száguldozott vele a forgatáson, de később inkább eladta egy olasz Buggy-rajongónak.

 

Forrás: RTL HÁROM

 

6. Az Ötvös Csöpi-filmek Fiat 500-asa

Miközben a A Pogány Madonnában és az Az elvarázsolt dollárban feltűnő, jellemzően külföldi állampolgárságú Balaton környéki bűnözők (hiszen ugye a szocializmust építő becsületes ember nem sért törvényt!) már állólámpás Mercedesekkel és egyéb nyugati álomautókkal furikáztak, Ötvös Csöpi (Bujtor István) és az emberei csak a kocka Ladákba pattanva eredhettek utánuk „Tűz, Csucsu!” -felkiáltással. Vagy be kellett érniük a jó Kardos Doktor (Kern András) egérkamionjával, egy Fiat 500-assal... (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted, sőt, bele is ülhetsz!)

 

7. Mágenheim doktor mentőautója

Ha a Szomszédok szereplői között Vágási Feri volt „Gazdagrét Batmanje”, akkor Mágenheim Ádám (Kulka János) „a magyar Superman”, a jó doktor ugyanis fáradhatatlanul mentette a betegeket 331 részen keresztül a hófehér Nysa522S-ével (amit persze mindenki Barkasnak hitt). De nem csoda, hogy a morózus doktor mindig feszült volt otthon a családja körében, hiszen kissé komikus módon nemcsak Gazdagréten, de az egész országban ő látta el egyedül a mentőszolgálat feladatát: még a balatoni fuldoklókhoz is Mágenheimet riasztották!  (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted, sőt, bele is ülhetsz!)

 

8. A Taxi-filmek Peugot 406-osa

Természetesen a nyugat-európai filmiparban vannak más híres autók is, nemcsak Bond Aston Martinja: ott van például a Taxi-filmek ikonikus, 1996-os Peugot 406-osa, ami három mozifilmet is kiszolgált. Ez a típus azonban a 2007-ben mozikba kerülő Taxi 4 idejére már picit elavultnak számított, így a márkahű készítők lecserélték inkább az áramvonalasabb Peugot 407-esere. (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted, sőt, bele is ülhetsz!)

 

Forrás: InterCom

 

9. A Vissza a jövőbe-filmek DeLoreanja

Robert Zemeckis rendező és Bob Gale forgatókönyvíró az utolsó utáni pillanatban úgy döntöttek, hogy Marty McFly (Michael J. Fox) és a Doki (Christopher Lloyd) időgépe egy Coca Cola-meghajtású hűtőszekrény helyett egy DMC, azaz a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company egyik sportkocsija legyen. Így lett a DeLorean DMC–12 mostanra az egyetemes popkultúra része, filmek, tévésorozatok, animációk, képregények és videojátékok kedvelt hivatkozási alapja, egy olyan kultikus járgány, amelyet méltán emlegetünk ma is egy lapon Mad Max fekete Ford Falconjával, és amelyről pár éve egy külön dokumentumfilm is készült. (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted, sőt, bele is ülhetsz!)

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

10. A Knight Rider tévésorozat KITT-je

A Knight Rider maga volt a furcsa és abszurd '80-as évek kvintesszenciája, főszerepben az alighanem már a maga korában is nevetséges, szőrös mellkasú macsóval, David Hasselhoff-fal. Az viszont tény, hogy a beszélő szuperautó, KITT (vagyis: a Knight Industries Two Thousand) sokak fantáziáját megmozgatta, és egy egész generáció szeretett volna magának ilyet. A kultikus járgány (ami persze a valóságban nem tudott se beszélni, se parancsszóra odagurulni az órájába beszélő Michaelhez) egy 1982-es Pontiac Firebird Trans Am átalakított verziója colt, amiből a Universal stúdiónak összesen 23 példánya volt a forgatás idején, de mára csak 5 eredeti maradt belőle az egész világon - a többi a zúzdában végezte. (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted, sőt, bele is ülhetsz!)

 

Forrás: Magyar televízió