10 színész, aki Istent játszott

Természetesen Morgan Freeman, de voltak azért rajta kívül is.

1. Terry Gilliam groteszk meséjében, az Időbanditákban Ralph Richardson alakítja a Legfőbb Vezetőt, azaz Istent. Megjelenik egy fényárban úszó fejként és idős, brit úriemberként is.

2. A Botcsinálta angyal című 1990-es vígjátékban mindenki Krokodil Dundee-ja, Paul Hogan piti kis bűnözőt játszik, akit elüt egy autó, és angyal lesz belőle. Istent itt a klasszikus őszbe borult, szakállas, kicsit vészjósló öregként ábrázolják, méghozzá Charlton Heston alakításában. A színész korábban is eljátszotta a mindenhatót: a Tízparancsolatban Mózes alakján kívül ő szólalt meg az Úrként az égő csipkebokorból.

3. Kevin Smith merész vígjátékában, a Dogmában két bukott angyal igyekszik visszajutni a mennybe, azzal sem törődve, hogy ez az emberiség pusztulását jelentheti. Nyomukban Jézus leszármazottja, a 13. apostol, aki történetesen fekete, és ezért kicenzúrázták a Bibliából, egy múzsa, no meg a két anyaszomorító, Jay és Néma Bob. És hogy teljes legyen a kép: a film végén feltűnik maga az Isten, akit Alanis Morisette játszik. A film istenképe gyökeresen eltér mindentől: egyszerre gyerekes, vidám, ugyanakkor ha kell, kegyetlen, és nagyon-nagyon fura.

4. A Brekiék karácsonyában angyalok segítenek a Muppeteknek, hogy megmentsék színházukat a bezárástól, és az égi kompánia élén Whoopi Goldberg áll. Úgy tűnik, jól állt neki a szerep, mert az Egy kis Mennyország című vígjátékban is ő lett a Teremtő.

 

 

5. Kétségkívül az egyik legjobb Isten a vásznon: Morgan Freeman. A Minden6óban alakította először, majd visszatért a folytatásban, az Evan, a minden6óban is. És mert egyszerűen fantasztikus orgánuma van, több ismeretterjesztő műsornak is narrátora, köztük stílszerűen az Isten nyomában Morgan Freemannel című sorozaté.

 

 

6. A Csodatévők című sorozat (az HBO-n most indult a második évad) afféle multiként ábrázolja a mennyországot, a ranglétra csúcsán természetesen Istennel. Steve Buscemi Lebowskisra vette a figurát, ugyanis elég nagy tróger, és nagyon vicces. A Csodatevőket nem csak miatta, hanem Daniel Radcliffe miatt is érdemes nézni, sziporkázik a szerencsétlen balfék gombnyomogató szerepében.

 

 

7. A Grant Morrison képregénye alapján készült Happy! egy teljesen őrült sorozat, főszerepben egy bérgyilkossá vált, volt rendőrnyomozóval, és lánya képzeletbeli barátjával, Happyvel, a kék kis egyszarvúval. A második évad végén Isten is felbukkan egy felhő képében, és Jeff Goldblum hangján szólal meg.

8. A Tízparancsolathoz hasonlóan Egyiptom hercegében is "Mózes az Úr": mindkettőjüket Val Kilmer szólaltatja meg. 

9. Az 1966-os  grandiózus A Bibliában John Huston, a rendező játszotta Noét, és egyben Isten hangja is ő volt.

10. Nem feledkezhetünk meg a South Park Istenéről sem: ahogy a rajzfilmsorozat számára semmi sem szent, úgy a mindenható sem. Az egyik alkotó Trey Parker szólaltatja meg... őt: