10 sztár, aki dúlva-fúlva viharzott ki egy forgatásról

Rossz forgatókönyv, kétballábas nap, bunkó kollégák, hajkitépés – íme néhány mulatságos vagy épp elszomorító eset, amikor egy-egy önérzetes sztár megtagadta a munkát az őt ért sérelmek miatt.

A hollywoodi színész is ember, neki is lehetnek rossz napjai, vagy kelhet reggel két bal lábbal. Ugyanúgy, ahogy bárki más, a sztárok is felhúzhatják magukat piszlicsárénak tűnő ügyeken, de könnyen lehet, hogy nagyon is jogos sérelmek miatt távoznak egy forgatás helyszínéről. Ilyenkor persze az is megeshet, hogy az önérzetes színész váratlan sztrájkja miatt napokra le kell állnia a stábnak, és mindenki más munka nélkül marad. A Looper cikke alapján összeállított alábbi listánkban csupa ilyen kacifántos eset szerepel. 

 

1. Russell Crowe és a Gladiátor forgatása

Forrás: UIP-Duna Film

 

Russell Crowe azon színészek egyike, akik köztudomásúan igen nehéz esetek. A Time magazin már a Gladiátor 21 évvel ezelőtti bemutatójakor megírta róla, hogy a forgatáson még nem volt kész a végleges forgatókönyv, a sztár viszont tele volt kérdésekkel, és amikor ezekre nem kapott kielégítő választ Ridley Scott rendezőtől, kiviharzott a forgatásról. A Dreamworks stúdió egyik vezető producere szerint Crowe „nem viselkedett valami jól”: pozőrködött, szitkozódott, egyes mondatokat pedig meg sem akart tanulni a forgatókönyvből. Ridley Scott azonban egyszer sem ordítozott vele, mindig józan hangon próbálta meggyőzni a színészt arról, hogy nincs igaza. A Gladiátor producere, Douglas Wick viszont a film 20 éves évfordulója idején már azt mondta a CinemaBlendnek: túlzás azt állítani, hogy nem volt kész forgatókönyvük, és igazából Crowe viselkedése sem volt vészes. Szerinte a színésznek mindössze „határozott véleménye volt arról, hogy Maximus mit tenne meg és mit nem, de egyáltalán nem volt sok improvizáció.”

 

2. Brad Pitt  és az Ad Astra – Út a csillagokba forgatása

Forrás: Fórum Hungary

 

Ebben a 2019-es sci-fiben Brad Pitt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Csakhogy a 2017-es forgatás idejére esett Brad Pitt és Angelina Jolie bulvárlapok kereszttüzébe került válása, ami a Hollywood Life akkori cikke szerint annyira megviselte a színészt, hogy az egyik nap egy igen nehéz jelenet forgatása közepén idegesen kirohant a díszletből. A produkcióközeli források szerint bár Pittre mindenféle huzalokat aggattak, annyira elmérgesedett a vitája James Gray rendezővel, hogy még ezeket is letépte magáról. Az eset azért volt érdekes, mert a Hollywood Life tűzközeli, bennfentes informátora szerint Brad Pitt nem volt balhés sztár, a forgatáson sosem ivott és nem is dohányzott, egyszerűen csak rossz passzban volt aznap.

 

3. Sharon Stone és az Egy jófiú forgatása

Forrás: Port.hu

 

Az olasz filmrendező, Pupi Avati azt hitte, élete legjobb döntését hozta meg, amikor Sharon Stone-t kérte fel 2014-es drámája, az Egy jófiú főszerepére. Nagyobbat nem is tévedhetett volna! A színésznő ugyanis szőrén-szálán eltűnt a film utolsó jelenetének forgatásakor – állítólag annyira kiakadt, hogy a snitt operatőre „csak egy tévés kameraman volt”, hogy egészen Los Angeles-ig repült. Sőt, a menedzserén keresztül megüzente Avatinak: addig nem is megy vissza a forgatásra, amíg el nem tüntetik „azt az átkozott operatőrt”. A rendező nem tehetett mást, teljesítette Sharon Stone kérését.

 

4. Lea Michele és a Glee - Sztárok leszünk! forgatása

Lea Michele és Naya Rivera a Glee forgatásán (Forrás: FOX Image Collection via Getty Images)

 

Lea Michele-ről köztudott volt, hogy nem igazán jött ki a tavaly tragikus csónakbalesetben elhunyt Naya Riverával Glee - Sztárok leszünk! tévésorozat forgatásán. Egy 2014-es TMZ-cikk produkcióközeli forrásokra hivatkozva írta meg, hogy Lea Michele egy sztárallűrökkel teli, kezelhetetlen dívaként viselkedett, és volt, hogy „személyes okokra hivatkozva” késett el a forgatásról, mindenkit megvárakoztatva ezzel. Naya Rivera ekkor a széria producereit is megkereste azzal, hogy a stábtagok torkig vannak a színésznővel, ám amikor erről a látogatásról Lea Michele másoktól tudomást szerzett, mérgében otthagyta a forgatást. A Lea Michele-hez közeli források azonban ellentmondtak mindezeknek: ők azt mondták a TMZ-nek, hogy a színésznő nem is tudott arról, hogy őt bárki bepanaszolta volna, Naya Riverával pedig nem is forgatott közös jelenetet. Egyes pletykák egyenesen azt állították, hogy pont Rivera volt az, aki mérgesen kiviharzott a forgatásról. Naya Rivera 2016-ban az önéletrajzi kötetében elismerte, hogy sosem jöttek ki jól Lea Michele-lel, a színésznő csónakbalesete után viszont Michele fátylat borított a múltra, és részvétét fejezte ki a közösségi médiában. 

 

5. Carl Weathers és a Rocky IV. forgatása

Forrás: United Artists/Courtesy of Getty Images

 

Carl Weathers a Rocky-filmekben a főhős egykori ellenfeléből lett országos cimboráját, Apollo Creedet alakította, akit pont Dolph Lundgren karaktere, Ivan Drago ölt meg a ringben. A két akciósztár között azonban a szorítón kívül is igen puskaporos volt a hangulat: Sylvester Stallone visszaemlékezése szerint Weathers és Lundgren egyáltalán nem jöttek ki jól egymással. Sőt, olyan agresszívan viselkedtek a másikkal a bokszmeccseik felvételei alatt, hogy egyszer Weathers besokallt, és válogatott szitkokat zúdítva a svéd izomkolosszus fejére, kiviharzott a ringből – négy napra leállítva ezzel a filmforgatást! Lundgren 2020-ban a Yahoo! Entertainmentnek adott interjújában bevallotta, hogy tényleg nem kedvelte a kollégáját, mert annak idején ő, mint a fiatal és lelkes, Európából egyenesen Hollywoodba áthívott, sikeres sportoló, nehezményezte, hogy egy akkor már ismert amerikai színész mennyire lenézi őt. Ezért valóban előfordult, hogy bizonyítási vágytól hajtva olykor-olykor keményebben odacsapott Carl Weathersnek...

 

6. Mary Elizabeth Mastrantonio és A mélység titka forgatása

Forrás: InterCom

 

James Cameronról sokan megírták már, hogy legendásan embert próbáló forgatásokon hozta össze a legsikeresebb blockbustereit, a Terminator-filmektől kezdve a Titanicon át az Avatarig. Mary Elizabeth Mastrantonio visszaemlékezése szerint A mélység titka pont egy olyan film volt, amiről sok dolgot el tudna mondani, „de azt pont nem, hogy élmény volt leforgatni”. A színésznő szerint sokszor kellett mentális és fizikai fájdalmat elszenvednie. Ed Harris egy 2016-os Entertainment Weekly-interjúban példát is mondott ezekre: a fulladásos jelenetben, amikor neki kellett Mary Elizabeth Mastrantonio karakterét pofozgatnia és ráordítania, hogy ébredjen fel, a színész kiszúrta, hogy bár a kamera forog, nincs benne film, mégsem szólt senki, hogy álljon le és hagyja abba az ordítást. Mastrantonio nem volt az efféle method acting híve, így amikor ő is észrevette, hogy elfogyott a nyersanyag, nem akart karakterben maradni, inkább felállt, és kisétált a felvételről, azzal a felkiáltással, hogy „Nem vagyunk állatok!”

 

7. Gene Hackman és a Francia kapcsolat forgatása

Forrás: Port.hu

 

Az 1971-es Francia kapcsolat című krimit még 50 évvel később is minden idők egyik legjobb filmjeként szokás emlegetni. Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy egyáltalán ne készüljön el! A főszereplő kemény öklű New York-i zsarut alakító Gene Hackman ugyanis úgy összeveszett már a forgatás második napján az őt folyamatosan pocskondiázó William Friedkin rendezővel, hogy ki akart szállni a produkcióból. Csak az ügynöke tanácsára dolgozott tovább a direktor mellett, aki folyamatosan azt érzékeltette vele, hogy más szakmát kellene választania. Fridekinnek végül nem lett igaza: Hackman 1972-ben Oscar-díjat kapott a Francia kapcsolat főszerepéért.

 

8. Faye Dunaway és a Kínai negyed forgatása

Forrás: Örökmozgó

 

Tény, hogy Faye Dunaway nem az a tipikus, csendesen kötögető angolkisasszony, de azért amit Roman Polanski művelt vele az 1974-es Kínai negyed forgatásán, valóban kissé bizarr eset. Történt ugyanis, hogy a Hollywoodban ma már kegyvesztettnek számító rendező úgy csikart ki egy éles sikolyt a színésznőből, hogy teljesen váratlanul kitépte pár hajszálát. Erre Dunaway ezekkel a keresetlen szavakkal viharzott ki a forgatásól: „Hát ezt nem hiszem el! Ez az anyaszomorító kitépi a hajam!” (A színésznő egyébként a motherf*cker szót használta.)

 

9. Chevy Chase és a Balfékek forgatása

Forrás: VIASAT6

 

A '80-as évek nagy nevettetője, Chevy Chase ebben a 2009 és 2015 között futó tévésorozatban egy Pierce Hawthorne nevű, különc milliomost alakított. De nem volt mindig csúcsformában a forgatáson: egy 2012-es Deadline-cikk szerint a 3. évad utolsó márciusi forgatási napján váratlanul hazament, anélkül, hogy leforgatta volna azt a jelenetét, amely pont az évad fináléja lett volna. Az eset keserű viszályhoz vezetett Chase és a sorozat atyja, Dan Harmon között. Állítólag az volt a színész távozásának hátterében, hogy nem tartotta elég viccesnek a jelenetet (a forgatókönyvírók kifejezetten érzelmes lezárást akartak). A jelenetet sosem forgatták le újra, ami megviselte Harmont, Chase pedig 2012 őszén kiszállt a sorozatból. Később szerencsére elásta a csatabárdot, és az 5. évadban visszatért.

 

10. Diana Rigg és a Trónok harca forgatása

Forrás: HBO

 

Az egykori Bond-lány, Diana Rigg nagyon sok Trónok harca-rajongó szívébe lopta be magát azzal, hogy ő alakította a karakán égikerti úrnőt, Olenna Tyrellt, aki meglett kora ellenére a kifinomult sértések nagymestere és az egyik legnagyobb manipulátor volt a sorozatban. A tavaly elhunyt színésznő az életben is hasonló habitusú volt, legalábbis ami a 6. évad forgatását illeti. A Nymeriát alakító Jessica Henwick egy igen szórakoztató anekdotát mesélt el Diana Riggről az Entertainment Weekly magazinnak: „Besétált a forgatásra, és azt mondta: »Készen állok, kezdhetjük!« Odajött hozzá egy operatőr, és habogni kezdett, hogy oké, de mi még nem vagyunk kész a beállításokkal. Diana félbeszakította, és azt mondta neki, hogy indítsa csak el szépen a kamerákat. Két felvételt készítettek, aztán a fickó megint jött, és így szólt: »Remek, most akkor egy közeli képet is készítünk.« Erre Diana felállt, és kijelentette: »Én mára végeztem!« Ekkor már elég lassan járt, így mi csak ültünk ott, és néztük, ahogy Diana Rigg kiviharzik a forgatásról – 0,1 mérföld/óra sebességgel! Eldobtam az agyam! Imádtam!”