10 sztár, akit akarata ellenére újraszinkronizáltak

Az "áldozatok" közt olyan nevek vannak, mint Arnold Schwarzenegger, Peter O’Toole, Mel Gibson és Anita Ekberg.

Ha azt halljuk, hogy szinkronizálás, egyből a magyar forgalmazásba került külföldi filmek vagy sorozatok ugranak be, ahol a színészek már magyarul szólalnak meg. Az (utó)szinkront valójában minden filmnél használják, hiszen előfordulhat, hogy a helyszínen rögzített hang nem megfelelő minőségű vagy éppen utólag változtatni akar a dialógon a rendező. Ilyenkor az érintett színészek szinkronizálják újra magukat, de előfordul az is, hogy valaki nem a saját hangján szólal meg. Nemcsak intonálni képtelen amatőrökkel eshet meg ez a csúfság, de néha még a sztárokkal is. Ilyen eseteket gyűjtöttünk most össze.

10. Andie MacDowell  

Andie MacDowell 1984-ben már ismert volt, csak nem színészként, hanem a Calvin Klein modelljeként és Vogue címlaplányaként. A Négy esküvő és egy temetés későbbi sztárja pályakezdőként még nem volt abban a helyzetben, hogy ellenkezzen, amikor debütáló filmjében, a Tarzan, a majmok urában lecserélték a hangját. Ő alakította a majomember szerelmét, Jane-t, aki szerepe szerint egy előkelő arisztokrata, és úgy is beszél. MacDowellnek ugyanakkor vaskos déli akcentusa van, és Hugh Hudson rendező egyszerűbb megoldásnak tartotta az utószinkront. A filmben végül Jane annak a Glenn Close-nak a hangján szólal meg, aki maga is szerette volna megkapni a szerepet.

MacDowell karrierjét nem vetette vissza ez az incidens, hiszen később olyan filmekben szerepelt (a saját hangjával), mint a Szex, hazugság, videó, Zöld kártya, Hudson Hawk vagy az Idétlen időkig.

9. Arnold Schwarzenegger

Ma már egyetlen néző sem teszi fel azt az egyébként logikus kérdést, hogy egy jövőből visszaküldött terminátornak vagy egy fantáziavilágban élő barbárnak miért van darabos osztrák akcentusa, de amikor Arnold Schwarzenegger bemutatkozott a vásznon 1970-ben, még nem tűnt jó ötletnek, hogy a saját hangján szerepeljen. A hétszeres Mr. Olimpia-győztes testépítő a Herkules New Yorkban címszerepét alakította, ráadásul nem is a saját nevén, azt ugyanis megjegyezhetetlennek tartották, helyette Arnold Strongként szerepelt a film eredeti plakátján. Ma már azt sem lehet tudni, ki kölcsönözte a hangját Schwarzinak, a fenti videóban viszont össze lehet hasonlítani az eredetileg rögzített anyagot a végső verzióval.  

8. Sam Jones

A színész neve elsőre talán nem sokat mond, pedig minden idők egyik legfurcsább kultfilmjének főhősét alakította, és olyan riválisok elől happolta el a szerepet, mint Kurt Russell és Arnold Schwarzenegger. Ez a Flash Gordon című sci-fantasy, amely egyébként a brit királynő kedvence, és amelyből Taika Waititi készítene új feldolgozást.  

Dino de Laurentiis egy új franchise-t szeretett volna elindítani vele, de összebalhézott Jonesszal, ezért a korábbi Playgirl-modell faképnél hagyta a produkciót az utómunkafázis idején. Ez nemcsak azt jelentette, hogy az amúgy is szerény mozis eredményeket produkáló filmhez nem készülhetett folytatás, de Jones dialógjait újra is kellett szinkronizálnia Peter Marinkernek. A Flash Gordonból ennek ellenére kultfilm lett, Jonesnak viszont nem sikerült mozisztárként befutnia.

7. Anita Ekberg

Tíz évvel Az édes életbeli legendás szökőkutas fürdőzése előtt érkezett meg Amerikába a svéd bombázó, először még mint a Miss Universe verseny egyik résztvevője. A koronát ugyan nem kapta meg, de Hollywoodban felfigyeltek rá, előbb a Universal, majd a Paramount szerződtette, de szöveges szerepek nem nagyon jutottak neki, képtelen volt ugyanis megbirkózni az angol nyelvvel. King Vidor ennek ellenére becastingolta az 1956-os Háború és béke adaptációjába Helene szerepére.

A stúdió által szerződtetett beszédtanárok vért izzadtak, de ők se tudták elfogadható szintre felhozni az akcentusát, úgyhogy nem maradt más hátra, mint az utószinkron. Ekberget ennek ellenére a film sztárrá tette, az újságok a Paramount Marilyn Monroe-jaként kezdték emlegetni.

6. Debbie Reynolds

Az Ének az esőben utószinkronja több szempontból is ironikus, még ha nem is annak szánták. A történet szerint a Gene Kelly által alakított főhős szerelmes egy kezdő énekes-táncosnőbe, Kathybe, akit az ünnepelt színésznő, Lina Lamont kirúgat a stúdióból. A hangosfilm megjelenése azonban veszélyezteti Lina karrierjét, mert egyáltalán nem tud énekelni, sőt a beszédhangja is borzalmas. A megoldás a szinkron lesz, a korábban kirúgatott Kathy lesz a beszéd- és az énekhangja.

A valóságban a Kathyt alakító Debbie Reynolds helyett Betty Noyes énekelt, az egyik szinkronizálós jelenetben pedig, ahol a sztori szerint Kathy mondja fel Lina szövegét, valójában a Linát alakító Jean Hagent halljuk. Vagyis a gyakorlatban Hagen szinkronizálja azt a Reynoldst, aki a sztori szerint Hagen karakterét szinkronizálja.

5. David Niven

David Niven hangjával semmi probléma nem volt, sőt a brit színész egyik legfontosabb „munkafelszerelése” a kellemes orgánuma és az akcentusa. 1981-ben azonban amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak rajta, és az egészsége olyannyira leromlott, hogy élete utolsó filmjében, A Rózsaszín Párduc átkában már a szövegét sem tudta rendesen artikulálni a Fantom nevű mesterbűnöző szerepében. Helyette Rich Little hangutánzó mondta fel a színész szövegét, erről viszont a stúdió nem értesítette Nivent, akinek az újságokból kellett megtudnia, hogy lecserélték.

4. Peter O’Toole

Már elismert színpadi színészként, de még a kiugrást jelentő Arábiai Lawrence előtt kapta meg Peter O’Toole a Fehér árnyak című kalandfilm egyik szerepét. Annak ellenére, hogy a filmtörténet egyik legjellegzetesebb orgánumával volt felvértezve, Nicolas Ray rendező az utószinkron mellett döntött, mert úgy ítélte meg, hogy az akcentus nem passzol a szerephez. Helyette Robert Rietti mondta fel a dialógokat jellegtelen kanadai angolsággal.

O’Toole a döntést annyira szívére vette, hogy kérte a nevének eltávolítását a stáblistáról. Ennél persze nagyobb botrány, hogy a legendás színész a 8 jelölés ellenére egyszer sem kapta meg az Oscart a karrierje során.

3. Sir Laurence Olivier

Ki merné minden idők legismertebb angol színészét újraszinkronizálni? Még életében ilyesmire nem vetemedett senki, de 1991-ben egy speciális helyzet állt elő. Az 1960-as Spartacusból Kubrick rendezői változatot készített, és visszatett néhány törölt jelenetet, többek közt azt is, ahol az Olivier által alakított Crassus megpróbálja elcsábítani Tony Curtis Antoninusát. A hangsáv azonban elveszett, ezért az akkor 66 éves Curtis felmondta a saját dialógját, a már két éve halott Sir Olivier helyett pedig egy későbbi Sir, Anthony Hopkins ugrott be, és kiváló munkát végzett.

2. Gert Fröbe

Az egyik legikonikusabb Bond-gonoszhoz, Goldfingerhez nem volt könnyű megtalálni az ideális színészt, többek közt a legendás Orson Welles neve is felmerült, akit azonban túl sok pénzbe került volna megszerezni. Helyette az elismert német színpadi és filmszínészre, Gert Fröbére esett a választásuk, aki nemcsak, hogy maximálisan helyt állt a szerepben, de a Bond-sorozat egyik legikonikusabb mondatát („Nem, Mr. Bond, arra számítok, hogy meghal.”) is ő mondhatta el. Vagyis inkább Michael Collins brit színész, őt kérték fel ugyanis az utószinkronra, mert Fröbe angolja közel sem volt tökéletes.

A fenti videóban hallható eredeti felvétel tanúsága szerint viszont az orgánuma nagyon is illett volna Goldfingerhez. A film német verziójában természetesen ő szinkronizálta saját magát.

1. Mel Gibson

A ma már rendezőként is elismert (és a napokban éppen Budapesten forgató) Mel Gibson filmkarrierjét az 1979-es Mad Max indította be, amelyet az ausztrál George Miller természetesen Ausztráliában, ausztrál színészekkel forgatott le. Az amerikai forgalmazó azonban aggódott, hogy a vaskos ausztrál akcentusok összezavarják az amerikai nézőket, ezért újranszinkronizáltatták amerikai szinkronszínészekkel a filmet.

Gibson esetében ez azért volt különösen ironikus, mert a színész az USA-ban született, és csak 12 évesen költözött Ausztráliába, így a későbbi filmjeiben soha nem okozott gondot neki az amerikai akcentus használata.

via: Listeverse

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.