10 sztár, akivel igazi rémálom együtt dolgozni

Charlie Sheent a botrányai miatt rúgták ki a Két pasi – meg egy kicsiből, Christian Bale legendás purparléja a Terminator - Megváltás operatőrével mémmé vált, de az adrenalinfüggő Tom Cruise-zal is elég nehéz együtt dolgozni.

Nagy sikere volt nemrégiben itt a PORT.hu hasábjain a 10 színésznő, akivel nem szeretnél együtt dolgozni című cikkünknek. Hogy helyreálljon az univerzum békéje, a Complex és a Looper hasonló összeállításai alapján most a leghíresebb, de egyúttal legkibírhatatlanabb hollywoodi férfi színészeket mutatjuk be az alábbi listánkban, akik között volt, aki négy percen át káromkodott, volt, aki kést rántott és volt olyan is, aki kirúgatta a saját kollégáját a stábból.

 

1. Christian Bale

Ha elviselhetetlen sztárallűrökről és forgatáson való cirkuszolásokról van szó, alighanem mindenkinek Bale jut először eszébe, no meg az emlékezetes purparléja, amikor válogatott szitkok közepette osztotta ki a Terminátor: Megváltás forgatásán Shane Herlbut operatőrt. Az eset hangfelvétele kiszivárgott és eljutott a sajtóhoz is, a net népe pedig természetesen azonnal felkapta, és rögtön mémmé vált, ahogy Bale négy teljes percen keresztül olyanokat üvöltözik magából kikelve, hogy „Mi a f*szt csinálsz? Szétrúgom a k*baszott s*gged, te f*sz! Mi a f*szt nem értesz? Nem vagy elég profi, tönkreteszed a jelenetemet! Idejön ez a f*sz, és elkezdi nézegetni a k*baszott lámpáit? Hát mi a f*szt képzel ez a p*cs?”. A színész később persze mindent megbánt, egy rádióműsorban felajánlotta a bocsánatkérését is, és hozzátette, hogy az elhangzottak „senkinek sem estek olyan rosszul, mint neki”.

 

2. Russell Crowe

A Gladiátor és az Egy csodálatos elme sztárja egyáltalán nem olyan barátságos mackó, mint a filmjeiben. Sőt, épp ellenkezőleg: kifejezetten nehéz természetű fickó hírében áll. A Dreamworks stúdió egyik vezető producere szerint Russell Crowe „nem viselkedett jól a forgatáson”: állandóan menőzött és káromkodott. Nem volt hajlandó a szerepe minden sorát megtanulni, és mivel a munkálatok kezdetén még nem volt kész a végleges forgatókönyv, állandóan kérdésekkel bombázta Ridley Scott rendezőt. Egy alkalommal, amikor ezekre nem kapott kielégítő választ, fogta magát, és kiviharzott a forgatásról.

Szintén a Gladiátor forgatásán történt, hogy megharagudott az egyik producerre, amiért az illető gyakran váltogatta az asszisztenseit, ezért éjszaka feltárcsázta őt, és rögtön ezzel nyitotta a beszélgetést a telefonban: „Te anyaszomorító, puszta kézzel foglak megölni!” A producer másodpercek alatt letette a kagylót, és már másnap kérte, hogy többet ne kelljen dolgoznia a filmen.

Russell Crowe a Gladiátor c. filmben (forrás: UIP-Duna Film)

 

3. Anthony Daniels

Alighanem sokan gondolják, hogy a Star Wars-filmek aranyszínű protokolldroidját alakító 76 éves brit színész, Anthony Daniels lenne az utolsó ember a földön, aki kiállhatatlan mufurcként viselkedik egy forgatáson. Elvégre az eddigi megnyilvánulásai alapján a kamerák előtt és azokon túl is mindig talpig úriemberként viselkedett.

Csakhogy Kenny Baker, aki egészen a 2016-ban bekövetkezett haláláig minden egyes Csillagok háborúja-mozifilm munkálataiban részt vett, mint a kis asztromechanikai droid, R2-D2 irányítója, egy interjúban azt nyilatkozta, hogy szerinte pont Daneils volt a leggorombább és legsótlanabb fickó, akivel a pályafutása során összehozta a sors. Elmondása szerint ugyanis a C-3PO-t alakító Anthony Daniels sosem volt hajlandó beszélgetni vele. Sem a forgatási szünetekben, sem akkor, amikor a robotjelmezeikben izzadva, órákig együtt várták a díszletben a jelenetükre – holott mégiscsak ők a filmvilág egyik legikonikusabb szereplőpárosa.

C-3PO és John Williams zeneszerző egy Star Wars-rendezvényen (forrás: Anet Knott/The Boston Globe via Getty Images

 

4. Robert Shaw

Külön cikket lehetne írni arról, mennyire hányattatott sorsú volt A cápa forgatása, amelyre még maga a rendező, Steven Spielberg is úgy szokott visszaemlékezni, hogy egyáltalán nem lepte volna meg, ha valaki megfojtja őt suttyomban egy móló takarásában. Elvégre amikor elkezdték a munkát, még el sem készült a forgatókönyv, nem volt végleges a szereplők listája és sok gond akadt a drága pénzért legyártott műcápával is (például az, hogy nem hasonlított cápára, és elsüllyedt a vízben).

Mindezek tetejébe ráadásul az is megnehezítette Spielberg dolgát, hogy az alkoholista cápavadászt alakító Robert Shaw pikkelt a fiatal Richard Dreyfussra, aki a főszereplő tengerbiológust játszotta a filmben. Dreyfuss visszaemlékezése szerint Shaw  talpig úriember volt – egészen addig, amíg nem ivott. És mivel rendszeresen tütükézett a forgatáson, folyton kibuggyant belőle az okoskodó tahó, aki rendszeresen beszólt neki mindenféle válogatott gorombaságot a fejéhez vágva („Nézz magadra, öcsi, folyton zabálsz és piálsz, pohos vagy, 10 fekvőtámaszt nem tudnál megcsinálni!”) Spielberg viszont egyszer sem szót rá senkire a történtek miatt, mert szerinte pont így lett életszagú a filmben a két karakter közötti feszült viszony.

Robert Shaw A cápa c. filmben (forrás: TV2)

 

5. Bill Murray

Bill Murray-ről köztudott, hogy nem egyszerű eset, és ez alatt nem csak annyit kell érteni, hogy néha házibulikon tűnik fel hívatlan vendégként, ahol mindenbe beleeszik, majd kedélyesen sztorizgatva elmosogat (mert hogy ilyen is történt), hanem tényleg egy elviselhetetlen figura, akivel nehéz a közös munka. Chevy Chase-ben például potenciális versenytársat látott, amikor együtt szórták a poénokat a Saturday Night Live-ban. A színfalak mögött egyszer össze is verekedtek: ütötték egymást, üvöltöztek és mindenféle gúnyneveket vagdostak egymáshoz. De Murray az Idétlen időkig forgatásán is kikészítette a film rendezőjét, Harold Ramist, aki szerint a sztár számtalan esetben totálisan hasznavehetetlen volt a forgatáson, mert folyton morgott, és sokszor elkésett.

A 2000-ben mozikba kerülő Charlie angyalai elkészítése idején pedig olyan rossz volt a viszony Bill Murray és Lucy Liu között, hogy a 2003-as második részben a konfliktusos színészt lecserélték inkább Bernie Mac-re. Itt a két sztár munkakapcsolata állítólag azért romlott meg, mert Murray többször is nyíltan közölte, hogy pocsék színésznőnek tartja Lucy Liut, aki az egyik ilyen beszólás után mérgében felpofozta az egykori szellemirtót. Murray ráadásul aligha tanult bármit is ezekből az esetekből, mert nemrég ismét azzal került be a hírekbe, hogy a vállalhatatlan viselkedése miatt leállították új filmje, a Being Mortal forgatását.

Bill Murray a TCM egyik vörös szőnyeges eseményén (forrás: Rich Fury/Getty Images)

 

6. William Shatner

Bill Murray és Lucy Liu gyűlölködéséhez hasonlóan a két Star Trek-sztár, William Shatner és George Takei konfliktusa is annyira hírhedt, hogy azóta bérelt helyük van minden egyes 10 sztár, akik gyűlölték egymást a forgatáson-típusú összeállításban. Takei saját bevallása szerint már a '60-as évekbeli tévésorozat idején azt érezte, hogy Shatner betegesen féltékeny rá amiatt, hogy az Enterprise kormányosa, Sulu is ugyanolyan népszerű karakter lett egy idő után, mint Kirk kapitány. Emellett a két színész már csak azért is nehezen jött ki egymással a forgatásokon, mert míg Shatner civilben is ízig-vérig amerikai cowboy volt, addig Takei már gyerekkorában is sokat szenvedett japán származású amerikaiként az önjelölt hazafaiaktól: a családjával együtt koncentrációs táborba került Pearl Harbour után, majd évtizedeken át titkolnia kellett homoszexualitását (Shatnert egyébként direkt nem hívta meg az esküvőjére).

A '90-es évekre annyira elmérgesedett köztük a viszony, hogy a Star Trek 6. - A nem ismert tartomány sztoriját inkább átírták a készítők, hogy a két színész a lehető legkevesebb időt tartózkodjon egy légtérben (így lett Sulunak egy saját űrhajója, a USS Excelsior). De William Shatner a Spockot alakító Leonard Nimoy-jal sem volt sokkal kedvesebb: folyton összevesztek a forgatókönyvön, de még a rajongói levelek miatt is képes volt balhézni, mert (ahogy azt korábban ebben az összeállításunkban is írtuk) állítólag nehezen viselte azokat a helyzeteket, amikor kollégáját dicsérték jobban. De az Uhurát alakító Nichelle Nichols sem jött ki jól Shatnerrel a forgatásokon. Olyannyira, hogy egy ponton túl már úgy volt vele a színésznő, hogy otthagyja az egész hóbelevancot (ám végül maga Martin Luther King győzte meg őt arról, hogy maradjon, mert a fekete űrhajósnő, aki ráadásul a tévétörténelemben először csókolózott fehér szereplővel, nagyon fontos szerep, amit nem dobhat csak úgy félre).

William Shatner, a Star Trek karakán Kirk kapitánya (forrás: CineMax)

 

7. Wesley Snipes

A '90-es és a 2000-es évek egyik legmenőbb akciósztárja adócsalás miatt már a börtönt is megjárta. De nemcsak ezt a botrányát kapta fel a média: egyik színészkollégája, Patton Oswalt igen durva dolgokat állított róla egy 2012-es A.V. Club-interjúban. Többek között azt, hogy a Penge 3. kanadai forgatásán Snipes fojtogatta David S. Goyer rendezőt, aki az eset után kénytelen volt testőrséget verbuválni magának Vancouver legkeményebb motoros bandájának tagjai közül.

De Oswalt visszaemlékezése szerint enélkül is nagyon nehezen ment a kommunikáció a sztárral, mert naphosszat csak a lakókocsijában füvezett, Goyerrel pedig csak post-iteken keresztül volt hajlandó kommunikálni, amiket mindig úgy írt alá, hogy „a Penge”. Sőt, sokszor annyira a karakterben volt, hogy amikor bemutattak neki valakit a stábból, csak annyit felelt: „Én vagyok a Penge.” Amikor Oswalt egy Garbage azaz Hulladék feliratú pólót viselt épp a forgatáson (ami akár az azonos nevű rockbanda iránti rajongását is kifejezhette), a sztár nekitámadt azzal a szöveggel, hogy „miért ilyen rasszista f*szkalap”. Wesley Snipes egyébként pár éve az összes fenti vádat cáfolta egy interjúban.

Wesley Snipes a Penge c. filmben (forrás: RTL Klub)

 

8. Dennis Hopper

A Szelíd motorosok, a Waterworld és számos más kultfilm ünnepelt sztárja igazi hippi fenegyerek volt a '60-as és a '70-es években. Nem vetette meg sem az italt, sem a drogokat, őrült balhéit pedig napestig lehetne sorolni: kést rántott egy Szelíd motorosokkal kapcsolatos, vitába torkolló szakmai megbeszélésen, az Apokalipszis most forgatásán pedig annyi kábítószert fogyasztott, hogy egyetlen betűt sem tudott megjegyezni a forgatókönyvből, így aztán jórészt végig rögtönzött.

Dennis Hopper a Waterworld című kultfilm főgonoszaként (forrás: Tv2)

 

9. Tom Cruise

Az, hogy a Top Gun és a Mission: Impossible-filmek sztárja csak a kamerák kereszttüzében jó fej, elég régóta pletykák tárgya. Állítólag már a Mission: Impossible 2 forgatása is igencsak toxikus környezetben zajlott – erről maga a női főszereplő, Thandiwe Newton mesélt néhány évvel ezelőtt a sajtónak (mi ebben a cikkben írtunk róla itt a PORT.hun), ahol részletesen elmesélte, mennyire félt a maximalista Tom Cruise-tól, akitől nem állt távol a nyílt színi verbális megszégyenítés sem. De a film főgonoszát alakító Dougray Scott is arról panaszkodott egy pár évvel ezelőtti Daily Telegraph-interjúban, hogy közvetve Cruise tette tönkre a karrierjét. A már ekkor is a Mission: Impossible-filmek producereként tevékenykedő sztár ugyanis egyszerűen nem engedte el őt a forgatásról, hogy csatlakozzon az első X-Men stábjához, így Rozsomák kultikus szerepe végül nem az övé lett, és az akkor még szinte teljességgel ismeretlen Hugh Jackmanből csinált a film közönségkedvenc világsztárt.

De nem ez volt az egyetlen izzasztó helyzet Tom Cruise-zal kapcsolatban a Mission: Impossible 2 -filmek forgatásán. Azon túl, hogy már-már sportot űz abból, hogy bevállalja a legveszélyesebb kaszkadőrfeladatokat (lásd ezt a kiváló összeállításunkat), a Mission Impossible 7 forgatásán, ahogy arról a PORT.hu is beszámolt, leüvöltötte az egész stáb haját amiatt, hogy mindenkit ki fog rúgni, hanem veszik komolyan a járványügyi biztonsági előírásokat.

Thandiwe Newton és Tom Cruise a Mission: Impossible 2. című filmben (forrás: UIP-Duna Film)

 

10. Charlie Sheen

A Tőzsdecápák és a Két pasi – meg egy kicsi sztárjának kiállhatatlanságáról és válogatott disznóságairól tavaly egy külön cikkben már részletesen is írtunk itt a PORT.hu hasábjain. Az biztos, hogy Charlie Sheen nemcsak a filmjeivel és a tévésorozataival került be a hírekbe az elmúlt évtizedekben, hanem a magánéleti botrányaival is: mikor már azt hinnénk, hogy a viharos házassága, a pornós szeretők, a pia, a drogok és HIV-fertőzés épp elég zaftos bulvártéma, lépten-nyomon kiderül, hogy Sheen társaságában igen könnyen kialakulhat a toxikus munkakörnyezet. A fél világ megírta 2011-ben, hogy a CBS a minősíthetetlen viselkedése miatt kirakta a botrányos életű sztárt a Két pasi – meg egy kicsi sorozatból, és Ashton Kutchert igazolja le a helyére. A döntés hátterében állítólag az volt, hogy Sheen állandóan valami tudatmódosító szer hatása alatt volt, majd az emiatt elrendelt kényszerszünet idején egy rádióműsorban sértő megjegyzéseket tett a sorozat vezető producerére, Chuck Lorre-ra, akit tolvajnak és „ostoba kis fingnak nevezett, majd kihívta egy verekedésre.

Sheen nem búslakodott sokáig, 2012-ben Nyugi, Charlie! címmel indult új sorozata, amiben lényegében saját magát alakította: Charlie-t, a hajdani baseballsztárt, aki az indulatkezelési problémái miatt kisiklatta az egykor fényes karrierjét. A széria másik főszereplője Selma Blair volt, de nem sokáig: miután szóvá tette a producereknek, hogy pocsék Sheen munkamorálja, a sztár egy sms-ben „hitvány cédának” nevezte, majd kirúgatta őt azzal az indokkal, hogy neki ne szólogasson be olyasvalaki, akinek epizódonként csak két oldal szövege van. Emellett régóta kering Hollywoodban az a vélemény, hogy a 38 évesen elhunyt Corey Haim drogfüggősége és a '90-es évektől bekövetkezett szakmai lejtmenete annak volt köszönhető, hogy  az 1986-os Lucas című film forgatásán egy akkor 19 éves, meg nem nevezett pedofil hajlamú filmsztár (akit Dominick Brascia Charlie Sheenként azonosított) szexuálisan zaklatta őt (ezt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hun).

Charlie Sheen az élet császáraként pózol a fotósoknak (forrás: Michael Tullberg / Getty Images)