10+1 érdekesség a Vissza a jövőbe című kultfilmről

Azt biztosan sokan tudják, hogy a forgatást nem Michael J. Fox-szal kezdték meg, hanem egy másik színésszel, de azt talán nem, hogy Einstein eredetileg csimpánz lett volna. Mármint Einstein kutya...

1. Eredetileg Marty McFly (Michael J. Fox) és a Doki (Christopher Lloyd) időgépe egy Coca Cola-meghajtású hűtőszekrény lett volna (nem vicc, ebben a PORT.hu-cikkben több részletet is megvillantottunk az eredeti elképzelésekből)! Ám a nézők és az autóbolondok nagy szerencséjére a kreatív alkotópáros, Robert Zemeckis rendező és Bob Gale forgatókönyvíró az utolsó utáni pillanatban úgy döntöttek, hogy

elég kockázatos, ha egy rakás tini emiatt bezárja magát a fridzsiderébe,

és sokkal menőbb lesz, ha a DMC, azaz a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company egyik sportkocsiját szerepeltetik inkább a filmjükben, majd annak kasszarobbantó sikere után a folytatásokban is.

Forrás: Universal Pictures Home Entertainment

 

2. A film alapötlete onnan ered, hogy a forgatókönyvíró és producer, Bob Gale  megtalálta az apja évkönyvét a padláson, és látta, hogy elég tapló lehetett akkoriban. Eltűnődött rajta, hogy milyen lenne, ha visszamehetne az időben, és együtt jártak volna iskolába és barátok lettek volna - ami ugye Marty és az apja esetében így is történt.

3. A Columbia Pictures eredetileg visszautasította a filmet, mondván, aranyos ötlet, de nem elég felnőttes, és azt javasolták az íróknak, próbálkozzanak inkább a Disney-nél. A rendező Robert Zemeckis és Bob Gale elmondták: a nagy stúdiók összesen több mint negyvenszer utasították vissza a forgatókönyvet, mondván, az időutazós filmek soha nem hoztak hasznot.

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. A gyártó Universal főnökének, Sid Sheinbergnek nem tetszett a Vissza a jövőbe cím, mivel azt gondolta róla, hogy túlságosan „zsánerfilmként” hat, vagyis nagyon egyértelmű az utalás arra, hogy a film egy időutazós mozi. Volt is másik javaslata, ő a Space Man from Pluto (Űrember a Plútóról) címet erőltette volna, ami – valljuk be – kevésbé fantáziadús és ütős, mint a Vissza a jövőbe, ráadásul a Plútó bolygó meg sem jelenik a filmben. Steven Spielberg, a film producere válaszolt Sheinbergnek, amiben megköszönte a „humoros megjegyzést”, és azt mondta neki, hogy a stáb nagyon jót nevetett rajta. A rendező ezzel azt akarta jelezni, hogy nem vették komolyan az ötletet, de egyben el is vette a vita élét.

Forrás: UIP-Duna Film

 

5. Robert Zemeckis eredetileg Eric Stoltzot szemelte ki minden idők legjobb időutazós filmjének főszerepére. Öt héten át forgattak együtt, ám amikor a producer, Steven Spielberg visszanézte a jeleneteket, szomorúan tapasztalta, hogy egyáltalán nem olyan viccesek, mint amilyennek Zemeckis forgatókönyve alapján hitte. Spielberg, Zemeckis és Bob Gale döntése végül az lett, hogy kerítenek egy olyan színészt, akinek jobban áll a fiatal időutazó, Marty McFly szerepe, és átcsábították a Családi kötelékek című népszerű tévésorozatból Michael J. Foxot. Szegény Fox nappal a sorozatát forgatta, éjjelente és hétvégén pedig a Vissza a jövőbe jeleneteit, így a filmre a színészcsere miatt végül 3 millió dollárral többet kellett elköltenie Spielbergéknek.

6. Doki Einstein nevű kutyája eredetileg egy csimpánz lett volna. Sid Sheinberg, a Universal főnöke azonban kiszámolta, hogy 1985 előtt egyetlen majmos film sem kaszált akkorát, amennyi pénzzel ő elégedett lett volna, ezért végül a jól bevált kutyás klisénél maradtak. A filmekben a Doki kutyája így egy katalán pásztorkutya lett - helyesebben kettő, mivel az első részben egy Tiger nevű eb alakította őt, a két folytatásban viszont már egy másik, Freddie nevű.

7. Ha a Vissza a jövőbe fúziós energiát tároló reaktora, amit Doki fejlesztett ki, hogy visszajuttassa Martyt és saját magát a jövőbe, ismerősnek tűnik, az nem a véletlen műve. Ugyanezt a készüléket láthattuk korábban A nyolcadik utas: a Halál űrhajójának belsejében, egészen pontosan a konyhában, mint kávéfőzőt. Egy reddites kommentfolyam alapján úgy tűnik, a filmesek afféle easter egget helyeztek el a filmben. A reaktoron látható Mr. Fusion felirattal ugyanis eleve arra vicceltek rá, hogy akkoriban Amerikában nagyon népszerűek voltak a Mr. Coffee márkájú kávéfőzők, és így mintha Doki is azt hasznosította volna újra az időgéphez. A kellékeseknek pedig csak át kellett írni a feliratot az Alien kávéfőzőjén.

Forrás: UIP-Duna Film

 

8. Valószínűleg már jóval kevesebben tudják, hogy a Vissza a jövőbe-trilógiához egy rajzfilmsorozat is készült 1991-ben, ami '92-ben egy 2. évadot is kapott. Természetesen itt is az időutazó Marty meg a Doki voltak a főszereplők, de egy csomó kalandba belekeveredtek a Doki gyerekei, Jules és Verne is, valamint visszatérő humorforrásként a hülye Biff is. Az egyes epizódokat maga Christopher Lloyd konferálta fel Doki jelmezében, és az egyes részek végén is elmondott tanulságként egy-két fizikai törvényszerűséget (Bill Nye segítségével) az elektromágnesről meg az ágyú működéséről. 

Forrás: UIP-Duna Film

 

9. Crispin Glover alapvető fontosságú figura volt a Vissza a jövőbe (1985) történetében, hiszen ő volt Marty McFly leendő potenciális apja, George, akiből férfit kellett faragni, hogy időutazó hősünk egyáltalán megfoganhasson.

Csakhogy a stúdió spórolni akart a színészen,

aki szerint neki feleannyit kínáltak fel, mint Lea Thompsonnak vagy Thomas F. Wilsonnak, akiknek hasonló kaliberű szerepe volt, amit nem talált igazságosnak.” A film készítői aztán egy, Glover arcáról korábban levett gipszmintából maszkot készítettek, és amit egy Jeffrey Weissman nevű színészre tettek fel, hogy eljátssza Marty apját. Glover azonnal perelt, mondván, engedélye nélkül használták az arcát, a dolog pedig nem jutott el még a bíróságig sem, a stúdió fizetett a Hollywoodban precedensnek számító ügyben, nem is keveset.

Forrás: UIP-Duna Film

 

10. Az első rész megjelenése után Zemeckis megbánta, hogy a film végén Jennifer is beszállt az időgépbe a Dokival és Martyval, mert úgy gondolta, hogy ezáltal nem tudnának teljesen új sztorit csinálni. Ehhez képest Claudia Wells csak az első részben alakította Marty barátnőjét, mert utána az anyukája megbetegedett, és ezért a színésznő nem tudta elvállalni a II. és III. részekben Jennifer karakterét, ahol Marty barátnőjét már Elisabeth Shue alakította.

Forrás: UIP-Duna Film

 

10+1. Bár a jövő ábrázolását (2015-öt) a filmben a készítők inkább komédiának szánták, sok minden megvalósult belőle, például a síkképernyős TV, a videochat szoftver, a mindenütt jelenlevő kamerák és a már megszokottá vált plasztikai műtétek – és már második részben feltűnő légdeszka egy kezdetleges verzióját is legyártották, valaki pedig megcsinálta az önbefűzős tornacsukát.

A Vissza a jövőbe és a két folytatás is megnézhető a Netflixen.