11 dolog, amit nem tudtál Jason Momoáról

A Trónok harca dothraki harcosaként már rég itt volt a szemünk előtt, de igazából csak mostanában kezd reflektorfénybe kerülni a hawaii származású színész. Hosszú utat tett meg a Baywatch-tól az egészestés Aquaman-filmig, most ebből emeltünk ki néhány érdekességet.

1. Jason Momoa Hawaiion született, viszont nem sokkal később Iowába, a szárazföld közepébe költözött az édesanyjával. “Azon a környéken nőttem fel, ahol a Madison megye hídjai játszódik - nyilatkozta egy interjúban. - Úgy éreztem magam, mint egy partra vetett hal.” A középiskola után rövid ideig tengerbiológiát tanult, majd visszaköltözött az édesapjához Hawaiira, de ott is kilógott a sorból.

 

View this post on Instagram

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on



2. Momoánál hitelesebb embert aligha találhattak volna Aquaman szerepére, már ha egy képregényfilm esetében beszélhetünk hitelességről. A családja komoly vízisportos múlttal bír. Az unokatestvérei, Brian és Rusty Keaulana világhírű szörfösök. Rusty a kilencvenes években sorra nyerte a világbajnokságokat, a testvére inkább az oktatásra koncentrált, és filmek vizes kaszkadőrjeleneteit rendezte. A kettejük apja, a legendás Buffalo Keaulana minden idők egyik legtehetségesebb szörföseként ismert. “Az óceán számunkra mindig is olyan hely volt, ahol tanulhatunk, ahol Istent tisztelhetjük. Mert ha az ember kinn van a tengeren, akkor Istennel beszélget” - mondja Brian Keaulana egy interjúban.





3. Az emberek mégis felkapták a fejüket, amikor Momoát választották Aquaman szerepére, mert a karakter a képregényekben többnyire egy frissen borotvált, szőke, sármos fickó. De a komoly képregényrajongók emlékeznek arra, hogy Aquamannek van egy hosszúhajú, meztelen felsőtestű, rosszfiú verziója. “Óriási megtiszteltetés, hogy én játszhatom Aquamant - nyilatkozta egy interjúban Momoa. - Ahogy a rendező, Zack Snyder mondta nekem, mostantól sok barna bőrű gyerek úgy nőhet fel, hogy büszkén gondol arra, hogy a hőseik menő vízi istenek. Ez egy igazi álommeló.”



4. A színész a karrierjét is vizes szereppel kezdte, mégpedig a bikinis csajokról és bugyuta szövegekről híres Baywatchban. A stáb sok tagjával szemben ő már akkor otthonosan mozgott a vízben. Még vízimentő végzettsége is volt, de hamar átnyergelt a modellkedésre, és 1999-ben ő lett az év modellje Hawaiion. Így találták meg a Baywatch producerei is, akiket a vízimentői múltjánál sokkal jobban érdekelte a modellmúltja. Így bemondta, hogy dolgozott a Luis Vuittonnak és a Guccinak, és ő lett a Baywatch legfiatalabb vízimentője.

 

 

5. A Baywatch nem tett jót a filmes karrierjének, mert sehol sem akarták komolyan venni. Végül a Csillagkapu: Atlantisz című tévésorozat és a Conan-film után a Trónok harcában kapott szerepet, és az egész világ megismerte a nevét. A karrierje viszont ezután újra megakadt. “Sehol sem kaptam munkát - mesélte. - Khal Drogo nem beszél angolul, nincs humora és mást sem csinál, mint kárt tesz másokban. Annyira eggyé váltam ezzel a karakterrel, hogy utána komoly kihívás volt továbblépni. Az emberek rendesen meglepődtek, hogy tudok angolul.”

 

6. Hogy bizonyítsa, hogy igenis érdemes őt komolyan venni, rendezett egy filmet Vadcsapáson (Road to Paloma) címmel, aminek a forgatókönyvét is ő írta. Ebben motorral szeli át Amerikai sivatagos tájait, hogy az édesanyja gyilkosain bosszút álljon. Útközben viszont rájön, hogy ennek nagy ára van. A kritikusok nem vesztek meg érte, de a színész azt elérte, hogy az embereknek leessen, hogy tud beszélni angolul.

 

7. Momoa gyerekeinek elég irigylésreméltó a gyerekkora. “10 és 11 évesek, és végig velem voltak az Aquaman forgatásán. Megígértették velem, hogy nem nézem meg a filmet, amíg együtt el nem megyünk a premierre - mondta Momoa. - Meg szeretném osztani ezt az élményt a gyerekeimmel, ott szeretnék ülni mellettük és fogni a kezüket. Ez ritka pillanat egy apa életében, ráadásul kevés az olyan filmem, amit nekik is meg szabad nézni.”

 

View this post on Instagram

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on



8. Bár általában izomembereket játszik, nagyon várja, hogy más szerepekben is kipróbálhassa magát. “A Trónok harca után senkinek se jutott eszébe, hogy milyen jó lehetnék egy romantikus vígjátékban. Pedig szeretném, ha az emberek láthatnák a humoros, romantikus oldalamat, és nem csak egy nagy hústoronynak könyvelnének el. Szívesen játszanék orvost vagy ügyvédet, de az az igazság, hogy ezekre a szerepekre megvannak már a színészek. Ha viszont úgyis vadembert játszom, mi lenne, ha lehetnék vajszívű vadember? Egy ilyen szerepre azonnal igent mondanék.”

 

9. A kívánsága idén decemberben részben teljesült, mikor szerepelhetett a Saturday Night Live-ban. Itt az egyik karácsonyi szkeccsfilmben például egy ősz szakállú, pocakos, szemüveges apukát alakít, akinek a lánya be akarja mutatni az új barátját.

 

 

10. Momoa a pályája elején sokat utazott, Párizsban festeni, Tibetben meditálni tanult. Felfedezte magának a buddhizmus tanításait, és mélyebben is beleásta magát. Így annak ellenére, hogy kemény fickónak tűnik, valójában tényleg egy melegszívű, békés ember, aki minden nap meditál, és jobban szeret olvasni, mint verekedni.

 

View this post on Instagram

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on

 

11. Először a Conan remake-jéhez gyúrta ki magát igazán, de nemcsak a filmek kedvéért edz, megszállott sportmániás. A súlyemelés és a futópadozás mellett amikor csak teheti, a strandon lazít, és szörfözik, vagy kirándul, bringázik a hegyekben. Emellett nagyon elszánt sziklamászó, és ha van hó, akkor jöhet a snowboard, ha van jég, akkor a korcsolya.



View this post on Instagram

A post shared by Jason Momoa (@prideofgypsies) on