12 érdekesség a 75 éves Jeremy Ironsról

A hazánkban előszeretettel forgató, Márai Sándor darabban és Szabó István filmben is játszó Oscar-díjas színész születésnapja alkalmával gyűjtöttünk össze érdekességeket róla.

1. Jeremy John Irons 1948. szeptember 19-én született az angliai Wight-szigeten fekvő Cowes-ben. Az iskolában tagja volt egy kvartettnek, amelyben dobosként és harmonikásként lépett fel, majd utcazenészként bejárta Európát. Hazatérve kijárta a színművészetit, majd színészként adott magának egy határidőt: 30 éves koráig csak a színészetre koncentrál, és ha addig nem lesz sikeres, akkor új karriert választ. Szerencsére bejött neki: 1981-ben főszerepet játszott a népszerű Utolsó látogatás (Brideshead Revisited) című minisorozatban, ami a kritikusok elismerését és a szakma figyelmét is kivívta.

Utolsó látogatás - Forrás: Granada Productions

 

2. Ugyanebben az évben Irons szerepelt A francia hadnagy szeretője (1981 ) című romantikus drámában Meryl Streep oldalán. A John Fowles megfilmesíthetetlennek tartott regényéből készült filmben, amelynek forgatókönyvét a drámaíró Harold Pinter írta, egymásba fonódik illúzió és valóság, filmbeli és filmen kívüli világ keveredik egymással. Így játszhatta el a színész karrierje első kettős szerepét: ő a londoni tudós, Charles és az őt játszó színész, Mike is.

A misszió - Forrás: PORT.sk

 

3. Jeremy Irons viszonylag rövid időn belül kétszer is játszott jezsuita papot. Először A misszióban (1986) öltötte magára a csuhát, ahol az Amazonos medencéjében alapított spanyol misszió egyik vezetője, aki indián védencei élén küzd az elnyomás ellen, majd A vasálarcosban (1998). Igaz, az általa játszott Aramis kiugrott pap és itt már az egyik muskétás. A szerepre Anthony Hopkins volt az első választás, ám a Zorro álarcának forgatása miatt nem tudta vállalni. Sam Neill és Alan Rickman neve is szóba került, mielőtt Jeremy Irons megkapta a szerepet.

A szerencse forgandó - Forrás: CineMax

 

4. Irons 1991-ben nyerte meg első és eddig egyetlen Oscar-díját (előtte a Golden Globe-ot is behúzta az alakításért) A szerencse forgandó című nagyszerű thrillerért, amiben a gyilkossággal gyanúsított férjet, Claus von Bulow alakította. A filmet az Amerikai Filmintézet több listájára is feltette, 2003-ban Claus von Bulow bekerült egy összeállításukba mint a legjobb főgonoszok egyike, 2008-ban a 10 legjobb bírósági film közé választották be, 2015-ben pedig az Entertainment Weekly az elmúlt 25 év 25 legjobb filmjének listájára tette fel.

5. Irons az Oscart egyébként Robert De Niro, Richard Harris, Gerard Depardieu és Kevin Costner elől orozta el, majd az Oscar-gálán azzal is feltűnést keltett, hogy a szmokingjához tornacipőt húzott, és úgy vette át az aranyszobrocskát.

 

6. 1996-ban az Emmy-díj elnyerésével a tizenegyedik előadóművész lett, aki elnyerte az úgynevezett Triple Crownt, azaz a Hármas Koronát, vagyis azon színészek egyike lett, akiket a színpadon, a televízióban és a filmekben is elismertek a legmagasabb elismeréssel. 1986-ban már megkapta a Tony-díjat, 1991-ben pedig az Oscart.

Két test egy lélek - Forrás: Morgan Creek Productions

 

7. Sokak szerint Irons legjobb alakítását David Cronenberg bizarr drámájában a Két test, egy lélekben (1988) nyújtotta, ahol két nőgyógyászt alakít, akik ikertestvérek. Egyikük igazi romantikus alkat, a másikat viszont csak a vágyai vezérlik, de nagyon szoros közöttük a testvéri kapcsolat. Vesztükre ugyanabba a nőbe szeretnek bele, és ahogy lenni szokott, csak baj lesz belőle. Cronenberg a csavaros történeten túl a hús iránti perverzióit sem tagadja meg, elég csak ránézni a testvérek középkori kínzóeszközökre emlékeztető orvosi műszereire.

 

8. Irons egyik legemlékezetesebb filmje az 1997-es Lolita feldolgozás volt. Pedig eredetileg nemet mondott az ajánlatra, mert biztos volt benne, hogy megsínylené a további karrierjét ez a szerep. Miután Glenn Close meggyőzte arról, hogy egy élmény Adrian Lyne rendezővel dolgozni, igent mondott, de a fizetési igényét alaposan feltornázta, hogy legyenek tartalékai, ha pár évig nem kap majd munkát. Mivel a Lolitát játszó Dominique Swain a forgatás idején még csak 15 éves volt, a szexjelenetek közben egy 19 éves testdublőr helyettesítette, hogy ne sértsék meg az 1996-os, gyermekpornográfia elleni törvényt. Amikor pedig mégis intim közelségben volt a két színész, Irons ölébe egy párnát tettek.

Lolita - Forrás: Mokép

 

9. A színészlegenda 2011 és 2013 között nem kisebb történelmi személyiséget formált meg igen emlékezetesen, mint „a pápaság intézményének legsötétebb alakja” és „a bűn virtuóza” gúnyneveken is emlegetett Rodrigo Borgiát, azaz VI. Sándor pápát a Magyarországon forgatott Borgiák sorozatban – ő amúgy is szeret nálunk forgatni. A kiváló stratégiai érzékkel és szónoki képességekkel megáldott pápa nemcsak a kétes politikai machinációi, valamint a számtalan szeretője és gyermeke miatt volt hírhedt, hanem amiatt is, hogy lényegében „családi hercegséggé” akarta kiszervezni a Vatikánt, hogy azt fia, Cesare Borgia örökölhesse majd meg.

 

10. Még 2008-ban zajlott egy kutatás, amely során a tökéletes férfihangot szerették volna meghatározni – igen, az angol tudósok mindig tök felesleges dolgokkal foglalkoznak -, amibe nyelvészeket és hangmérnököket is bevontak. A kutatás végén arra jutottak, hogy hangtónus, a beszéd sebessége, a szavak közti szünetek és minden egyéb tényezőt figyelembe véve a legtökéletesebb, a hallgatókat leginkább bizalomra gerjesztő férfihang olyan, amit Jeremy Irons és Alan Rickman orgánumából kevertek össze. Ami azért vicces, mert ők ketten a Die Hard-filmekben bűnöző testvérpárt alakítottak, a Gruber-fivéreket – persze külön-külön. Nem csoda, hogy Irons annyi hangoskönyvet készített és annyi rajzfilmkarakternek adta a hangját.

 

11. Jeremy Irons talán legjobb szinkronhangja – persze nem megbántva másokat - a 2007-ben elhunyt Szakácsi Sándor volt, aki vicces módon a Die Hard 2-ben még Bruce Willist szinkronizálta, a harmadik részben viszont már a főhős ádáz ellenfelét, Simon Grubert alakító Jeremy Irons hangját adta. Szakácsi nemcsak a Die Hard 3-ban, de számos további alkalommal szinkronizálta még Ironst, egyebek között a Vasálarcosban, az Eragonban és A mennyei királyságban is, összesen 11 alkalommal.

Mennyei királyság - Forrás: HBO MAX

 

12. Irons felesége 45 éve Sinéad Cusack ír színésznő, akivel az 1992-es Lápvilágban is együtt játszottak és ott is jöttek össze, de ismertebb közös szerepük a 1996-os Bertolucci-filmben, a Lopott szépségben volt. Két fiuk született: Samuel fotósként dolgozik, Max Irons színész lett: A fehér királyné című miniszériában ő játszotta Edward királyt, a Condor című  tévésorozatban pedig már főszereplő lett. Irons és Cusack az írországi Cork megyében vásároltak egy kastélyt, és itt, a Kilcoe Castle-ban töltik az év nagy részét – bár a színész egész életében a Munkás Párt nagy támogatója volt, de a kényelem az kényelem!