13 érdekesség a viharos életű színészlegendáról, Richard Burtonről

Az Elizabeth Taylorhoz fűződő viharos házasságáról, sőt, házasságairól és önpusztító életmódjáról ismert Richard Burton legendás életéről gyűjtöttünk össze érdekességeket.

1. Richard Burton 1925. november 10-én született a wales-i Pontrhydyfenben – még Richard Walter Jenkins Jr. néven, később egyik középiskolai tanára vette a nevére a rendkívül tehetséges tanulóját. Egy szénbányász família tizenkettedik gyermeke volt, édesanyja csaposként dolgozott, a munkahelyén ismerkedett meg a papájával, itt is házasodtak össze. Az asszony a következő szülés után pár nappal meghalt gyermekágyi lázban, a kisfiút egyik nővére és annak férje nevelte fel, alkoholista, szerencsejáték függő apja csak alkalmanként meglátogatta meg.

A kém, aki a hidegből jött - Forrás:Paramount Pictures

 

2. Ő, a harmincas-negyvenes évek nagy sztárja, Ray Milland, Sir Anthony Hopkins és Catherine Zeta-Jones is mind egy környéken nőttek fel, ugyanabban a nagyjából 10 négyzetkilométeres körzetben Glamorgan megyében, Wales dél-nyugati részén.

3. Minden egyes filmszerződése tartalmazott egy kitételt, hogy március 1-jén, Szent Dávid napján nem kellett dolgoznia – ő így tisztelgett Wales védőszentje előtt.

A palást - Forrás: 20th Century Fox

 

4. Rendkívül babonás ember volt. Egyszer, számos barátjával egy helyi kocsmában italozott, és a társaság hagyta, hogy egy részeges csavargó tenyérből jósoljon nekik, és a férfi „megjósolta”, ki mikor fog közülük meghalni. És jó barátja, a költő Dylan Thomas valóban akkor hunyt el, amikor jósolták, sőt, a társaság két másik tagjának halála is akkor következett be, amikorra a férfi mondta, és innentől Burton, akinek azt jósolták, hogy 33 évesen fog meghalni, valósággal rettegni kezdett. Hogy biztosra menjen,

úgy döntött, teljesen "kihagyja" az 1959-es évet, amikor egy szerepet sem vállalt, hogy ne kísértse a sorsot.

 

Nagy Sándor, a hódító - Forrás: Warner Home Video

 

5. 1957-ben Burton összesen 82 000 fontot keresett, miután játszott a Prince of Players, a The Rains of Ranchipur és Nagy Sándor, a hódító című sikerfilmekben, de mindössze 6000 fontot tudott megtartani személyes kiadásaira az akkor kormányzó Konzervatív Párt adószabályai miatt. Ennek eredményeként ügyvédje tanácsára akkori feleségével, Sybil Williams-szel 1957 januárjában a svájci Célignybe költözött, ahol villát vásárolt – itt ugyanis az adókulcs jóval alacsonyabb volt. Burton haláláig ott élt, de ottlétét beárnyékolta egy tragédia: 1968-ban Burton bátyja, az egykori rögbijátékos Ifor, akire mindig is felnézett, megcsúszott és eltörte a nyakát egy maratoni italozás után, és nyaktól lefelé megbénult.

A bűntudat miatt Burton nagyon erősen inni kezdett, különösen Ifor 1972-es halála után.

 

Feloldozás - Forrás: Enterprise Pictures

 

6. Burton talán apjától örökölte a hajlamot, de egész nap, megállás nélkül ivott. 12 évesen kezdte, és az orvosok figyelmeztetése ellenére is folytatta, egészen 58 éves korában bekövetkezett haláláig. A szervezete annyira tönkrement, hogy a veséje abnormálisan megváltozott - májzsugort és veseelégtelenséget diagnosztizáltak nála -, és a gerincoszlopát végig megkristályosodott alkohol borította. Nem sokat segített, hogy Elizabeth Taylorral viharos kapcsolatuk során rendszerint közösen ittak. Burton már reggel hétkor nekiállt: besörözött, majd átváltott a töményre, Taylor azonban 10 óra előtt soha nem csatlakozott. Ehhez még vegyük hozzá, hogy láncdohányos is volt, napi minimum száz szál cigarettát szívott el.

Feloldozás - Forrás: Enterprise Pictures

 

7. Rengeteg nővel feküdt le, de egy jó barátjának, David Lewinnek, adott interjújában meglepő őszinteséggel ismerte el, hogy kísérletezett férfiakkal is. „Kipróbáltam a meleg szerelmet. Azt hiszem, minden színész látens homoszexuális. Igyekszünk elég alkoholt fogyasztani ahhoz, hogy elnyomjuk magunkban - attól férfiasabbak leszünk" - viccelődött. Egy 2000-ben megjelent Liz Taylor életrajz szerint Burton korábban titkos viszonyt folytatott Laurence Olivier-vel, illetve bolondult Eddie Fisherért, az ötvenes évek kölyökképű poplegendájáért, ám a fiú visszautasította őt.

Kleopátra - Forrás. MGM

 

8. A Kleopátra (1963) forgatása alatt ismerkedett meg Elizabeth Taylorral, aki miatta vált el negyedik férjétől, az énekes Eddie Fishertől, Burton pedig otthagyta első feleségét, Sybilt. A válásuk után 10 nappal már férj és felesége lettek. A pár nagyvilági életet élt, és mivel saját gyermekük nem lehetett, Burton nevére vette a Taylor által adoptált Maria nevű német árva kislányt és a színésznő korábbi házasságából született gyereket. 1960 és 1970 között 88 millió dollárt kerestek együtt. 1974 júniusában váltak el, hogy aztán 1975 októberében újra összeházasodjanak. Végül 1976-ban végleg szétváltak útjaik. Nagy szerelem volt az övék, még akkor is, ha rengeteg történet maradt fenn az alkoholista Burton bántalmazó magatartásáról.

Út a szeretet felé - Forrás: Örökmozgó

 

9. Ő és Elizabeth Taylor összesen 11 filmben szerepeltek közösen. A már emlegetett Kleopátrán (1963) kívül talán a legismertebb ezek közül a Nem félünk a farkastól (1966), amely sokak szerint egy az egyben mutatta be a házasságukat. Együtt készült még a Fejesek (1963), A mi erdőnk alján (1971), A makrancos hölgy (1967), az Út a szeretet felé (1965), a Hammersmith Is Out (1972), a Doctor Faustus (1967), a Válik a férfi, válik a nő (A válás) (1973), a Szerepjátszók (1967), és a Boom (1968) is.

A makrancos hölgy - Forrás: Örökmozgó

 

10. Elizabeth Taylorral nagyon közeli barátságban voltak Jugoszlávia elnökével, Josip Broz Tito marsallal. Sokszor nyaraltak vele a Adriai-tenger partján fekvő villájában, valamint gyakori vendégei voltak belgrádi kastélyában. Később az egyébként egész életében szocialista nézeteket valló Burton - aki hét jelölése ellenére állítólag pont politikai nézetei miatt nem kaphatott Oscart - magát Titót alakította Az ötödik támadás jugoszláv háborús filmben (1973). Mindez azonban nem akadályozta a színészt abban, hogy eljegyezze a száműzetésben élő Erzsébet jugoszláv hercegnőt Elizabeth Taylorral kötött két házassága között.

Az ötödik támadás - Forrás: Paramount Pictures

 

11. Egy alkalommal Burton Mexikóból utazott Kaliforniába, amikor a repülőgépen egy, a színészkedés iránt érdeklődő, néhány alkalmi szerepet már elvállalt fiatalember ült a mellette levő ülésen, aki felismerte őt és a munkájáról faggatta. Burton beszélgetésük során arra biztatta ismeretlen útitársát, hogy teljes munkaidőben folytassa a színészkedést.

A fiatalember Kevin Costner volt,

aki – legalábbis az elmesélése szerint - azonnal otthagyta marketinges munkáját, hogy színészi karriert folytasson.

Kékszakáll - Forrás: Cinema Releasing

 

12. Burton a Kékszakáll című filmet éppen Magyarországon forgatta, amikor Elizabeth Taylor a 40. évét töltötte be, ezért úgy döntöttek, hogy a színésznő születésnapját Budapesten ünneplik meg. 1972. február 27-én a budapesti Hotel Duna Intercontinentalban tartott ünnepségen megjelent Grace Kelly és férje, Rainier monacói herceg, Ringo Starr, valamint felesége, Maureen Cox, Victor Spinetti, Susannah York, továbbá Michael Caine és későbbi felesége, Shakira Baksh modell, illetve Raquel Welch színésznő, aki törött, begipszelt kézzel vett részt az eseményen. A házaspár a hotel teljes nyolcadik emeletét kibérelte, és

dunai homokot szórattak szét a lakosztályukban, hogy kutyáik otthonosan érezzék magukat.

Bő egy évtizeddel Burton nálunk forgatta a Wagner című életrajzi sorozatot.

Wagner - Forrás: Hungarofilm

 

13. A színész az 1984-ben bemutatott 1984-ben játszotta el utolsó szerepét. Burton már a forgatás ideje alatt is nagyon rossz egészségi állapotban volt a pár évvel korábban diagnosztizált májzsugorodása és veseelégtelensége miatt, a forgatási szünetekben pedig nyakmerevítőt kellett hordania. Csak nehezen emlékezett a betanult mondataira, néha több tucatszor is le kellett forgatni vele egy-egy jelenetet, mire sikerült jól elmondania a szövegét. Az általa megformált karakter, O'Brien lakásában játszódó jelenethez (amelyben O'Brien Winstonnal beszélget Goldstein könyvéről) összesen 41 felvételre volt szükség, hogy a nyersanyagból végül össze lehessen rakni a végső változatot, amelyben érthető Burton szövege. Még abban az évben hunyt el, agyvérzés következtében.

Forrás: CineMax