15 dolog, amit talán már sejtettél Robert Downey Jr.-ról

A héten töltötte be 56. évét a világ legjobban fizetett, legnépszerűbb és legszórakoztatóbb színésze, így hát összeszedtük róla, amit tudni érdemes - és azt, mit nézhettek meg tőle.

Robert John Downey Jr. 1965. április 4-én született Manhattanben, New Yorkban a család legfiatalabb tagjaként. Van egy nővére Allyson. Édesapja Robert Downey, Sr. színész, író, operatőr, producer és underground filmrendező volt, édesanyja Elsie Ford pedig színésznő. Édesapja félig orosz- zsidó, félig ír katolikus származású, míg édesanyja skót, német és svájci felmenőkkel is büszkélkedhet – és ki nem találnák, de van magyar őse is.

A család egy ideig Greenwich Village-ben élt, mégse volt felhőtlen a gyerekkora. Édesapja független filmesként rengeteget utazott, így a család is gyakran költözködött, mire a kisfiú megszokott egy lakást és egy iskolát, már mentek is tovább. Ráadásul a papa kábítószerfüggő volt, és már gyerekként bevezette fiát ebbe a világba, például már hatévesen marihuánát adott neki, ami utólag sok mindent megmagyaráz.

5 évesen szerepelt először édesapja abszurd vígjátékában a Poundban, ahol egy beteg kiskutyát alakított, majd 7 évesen feltűnt a szürrealista Greaser's Palace-ben. 10 évesen egy ideig Angliában élt és tanult klasszikus balettet, majd 1978-ban szülei válása után édesapjával Kaliforniába költözött. Miután 1982-ben félbehagyta tanulmányait a főiskolán, úgy döntött, hogy visszaköltözik New Yorkba, hogy teljes idejében a színészi karrierjére koncentrálhasson.

Hollywoodba költözése után három évig Kiefer Sutherland szobatársa volt. Kezdetben színházakban játszott, majd 1985-ben, mindössze 20 évesen csatlakozott egy heti televíziós comedy show-hoz a Saturday Night Live-hoz, de egy évre rá az alacsony költségvetés miatt elbocsátották. A műsor hamarosan legendává vált, de a mai napig Downey az egyetlen stábtag, akit Oscarra jelöltek legjobb színészként.

Hősünk kicsiben kezdte, az 1985-ös Tuff Turfben James Spader haverját alakította, majd a Különös kísérlet (1985) című John Hughes filmben és az Álmodj rózsaszíntben (1986) kapott mellékszerepet. 1987-ben főszerepet kapott Molly Ringwald mellett A nővadász című filmben. Ugyanebben az évben egy kábítószerfüggő gazdag fiút alakított Bret Easton Ellis könyvének filmadaptációban, a Less Than Zeroban. A szerepnek köszönhetően Robertet egyre többet foglalkoztatták nagyobb költségvetésű filmekben, mint például az Az ég is tévedhet (1989), az Air America (1990) és a Folytatásos forgatás (1991).

1992-ben megkapta Charlie Chaplin szerepét a Chaplin című filmben. A film kedvéért tanult meg hegedülni, balkézzel teniszezni, és egy személyi edző segített elsajátítani Chaplin jellegzetes testtartását. Alakításáért Oscarra jelölték a Legjobb Színész kategóriájában, de nem ő nyert. Ezután olyan filmek következtek, mint a Lelkük rajta (1993), Only You (1994), Született gyilkosok (1994), Változások kora (1995) vagy a III. Richard (1995). És amikor már úgy tűnt, igazán nagy sztár lehet belőle, elkezdődtek a gondok.

Egyre többször tartóztatták le kábítószer birtoklásért és használatért. Számos alkalommal ítélték rehabilitációra, de mindig visszaesett. 1996 áprilisában letartóztatták heroin, kokain és tiltott lőfegyver birtoklásáért, illetve gyorshajtásért. Három év próbaidőt kapott, és kötelezően részt kellett vennie az előírt drogteszteken. 1997-ben elmulasztott egy bírósági kábítószer-vizsgálatot, ezért négy hónapot kellett leülnie a Los Angeles-i megyei börtönben. 1999-ben ismét egy elmulasztott drogteszt miatt tartóztatták le, és ekkor már komolyabb büntetést kapott.

Szabadulása után egy héttel szerepet kapott az Ally McBeal című sorozatban, ahol a címszereplő Calista Flockhart új szerelmét alakította. A sorozatban nyújtott kiváló alakításáért Emmy- és Golden Globe-díjra jelölték, az utóbbit meg is nyerte. A sorozatban énekesi tehetségét is megcsillogtathatta: duettet énekelt Stinggel, és a sorozat dalaiból válogatott albumra is írt egy számot. Az Ally McBeal első évadának befejezése előtt, egy névtelen bejelentés alapján ismét letartóztatták kokain és válium birtoklás vádjával, majd 2001 áprilisában a Los Angeles-i rendőrség ismét letartóztatta befolyásoltság alapos gyanújával, aminek eredményeképp kiírták a sorozatból.

Nagy port vert fel 2001-ben a hír, hogy a színészt egy napra kiengedték dolgozni a rehabról: Elton Johnnak forgatott egy videóklipet az "I Want Love" című számhoz. A klipben egy hatalmas üres házban – a Beverly Hills-ben található Greystone Manorban – mászkál, és ő tátogja el a dalt. A vágatlan, egyetlen kamerával felvett jelenetet összesen tizenhatszor vették fel, és a rendező, Sam Taylor-Wood végül a legutolsót használta fel, mert szerinte Downey ezen volt a legoldottabb.

Jött az új rehab, és kapott három év próbaidőt, hogy legyőzze szenvedélybetegségét. És innen újra vidám a mese: öt év sorozatos szerhasználat, letartóztatások, rehabilitációk és visszaesések után készen állt arra, hogy visszatérjen. Mel Gibson, akivel együtt szerepelt az Air America című filmben, és a színész közeli barátjává vált, főszerepet ajánlott neki Az éneklő detektívcímű filmben, majd újra főszerepet játszott a Gothika című sötét thrillerben Halle Berry oldalán. Ezután számos félig vagy egészen független produkcióban kapott szerepeket, olyanokban, mint az Őrangyallal, védtelenül (2006), Jó estét, jó szerencsét! (2005), Kamera által homályosan (2006), Durr, durr és csók (2005), Összekutyulva (2006).

2007-ben megkapta David Fincher A Zodiákus című filmjében, a San Francisco Chronicle újságírójának Paul Avery-nek a szerepét – amit eredetileg Brad Pittnek szántak, de nem ért rá. Csakhogy a színész nem volt felkészülve Fincher módszereire, aki mániákusan mindent ezerszer vett fel, és egy ponton nyíltan lázadni kezdett a rendező ellen. Úgy jelezte, hogy még vécére sincs ideje kimenni, hogy dunsztosüvegekbe pisilt, azokat pedig jól látható helyen hagyta. Később belerázódott a munkatempóba, de szívesen hasonlította a forgatást egy gulághoz.

Robert egész karrierje során még soha nem szerepelt igazi kasszasikerben, de ez 2008 nyarán megváltozott, mikor magára öltötte a A Vasember jelmezét, és ezzel egy csapásra igazi világsztárrá vált. Ezt követte Ben Stiller 2008-as nyári vígjátéka, a Trópusi vihar, ahol élete legbizarrabb karakterét játszotta el, Kirk Lazarust, az ausztrál színészt, aki annyira híve a method actingnek, hogy éppen feketévé operáltatta magát a karaktere kedvéért – Oscarra is jelölték érte. 2009-ben Jamie Foxx mellett játszott A szólista című filmben, majd Guy Ritchie filmjében a Sherlock Holmesban alakította a címszereplőt Jude Law mellett. Miután a 2008-as Iron Man film hatalmas siker lett, Jon Favreau és Robert megállapodott abban, hogy még két Iron Man valamint egy szuperhősökből álló film a The Avengers készül.

2010-ben megjelent a Vasember 2., amely világszerte a 7. legnagyobb bevételt hozó film lett abban az évben. Ugyanebben az évben megjelent egy komédiája a Terhes társaság, amelyben Zach Galifianakis volt a partnere. 2011-ben elkészült a Sherlock Holmes második része a Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték. 2012. április 11-én debütált a mozikban a várva várt Bosszúállók film Joss Whedon rendezésében, mely a nyitóhéten rekordot döntött, és innentől Downey Jr.-t elnyelte az MCU. Jött a Vasember 3., a Bosszúállók: Ultron kora, az Amerika Kapitány: Polgárháború, a Pókember - Hazatérés, a két részre bontott nagy finálé, a Bosszúállók: Végtelen háború és a Bosszúállók: Végjáték. Robert Downey Jr. pedig, aki a filmeknek köszönhetően a világ legjobban fizetett színésze lett, lassan átlényegült a fantasztikus Tony Starkká – és talán maga is megkönnyebbült, amikor a Marvel és az egész világ elbúcsúzott a karakterétől.

Deborah Falconer színésznőtől van egy már felnőtt fia, Indio, jelenlegi élettársától, Susan Levin – ma már Susan Downey - producertől, akivel a Gothika (2003) forgatásán jöttek össze, és aki egyben üzlettársa is, pedig született egy fia, Exton Elias és egy lánya, Avri Roel. Az esküvőjükön Sting és Billy Idol szórakoztatta az összegyűlteket.

Mit kezdjen egy iszonyatosan sok pénzt kereső ember magával? Hát nyilván gyűjt valami drága dolgot, és Downey esetében az órákra esett a választás. A gyűjteményben van egy rakás Breitling, Omega, Jaeger-LeCoultre, Rolex, De Bethune, Patek Philippe, Baume & Mercier – utóbbi a nagyapjáé volt -, és mivel barátai tudják, hogy ezt szereti, ma már vennie sem kell őket. Ben Stillertől egy narancsszínű kijelzős titánium Bell & Ross órát kapott a Trópusi vihar forgatása legvégén, de a gyártó cégek is szeretik meglepni. A kedvenc darabja egy „Hulk-zöld” Rolex Submariner. Az alábbi vicces videóban dicsekszik a kedvenc óráival, de nem kell minden szavát elhinni:

Nézz Robert Downey Jr. filmeket a hétvégén és azon is túl!

Only You - Csak veled  (1994) - Sony Movie Channel: hétfő (ápr. 12.) 06:40
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu