15 érdekesség a 60 éves Lisa Kudrow-ról

A Jóbarátok enyhén Phoebe-je, vagyis Lisa Kudrow, aki majdnem kutatóorvos lett a színészet helyett a maga 154-es IQ-jával, a 60. születésnapját ünnepli.

1. Lisa Kudrow a California állambeli Encino városában született 1963. július 30-án középosztálybeli zsidó családba. Apukája, Lee pszichológus, míg anyukája, Nedra egy utazási irodában dolgozott. Gyerekkorában gitározni tanult, a középiskolában pedig profi szinten teniszezett. Poughkeepsie-ben, New York államban végzett a Vassar Főiskolán, ahol biológiából doktori fokozatot szerzett.

Kutatói karrierről álmodozott,

ezért visszatért Los Angelesbe és apjával kezdett dolgozni, aki világszerte elismert fejfájás-specialista volt.

Jóbarátok - Forrás: NBC

 

2. A színészet mintegy véletlenül jött. Bátyja jó barátja volt ugyanis a komikus Jon Lovitz, és ő ösztönözte, hogy próbálja ki magát a showbizniszben. Ezért jelentkezett a The Groundlings nevű népszerű Los Angeles-i társulatba, ahol az egyik tanára, Cynthia Szigeti vette a szárnyai alá.. Az első filmes szerepe az 1990-es A bűn vonzásában című filmben volt

– ha nem vágták volna ki a jelenetét.

A tévés áttörést Ursula szerepe hozta meg az 1992-es Megőrülök érted című sorozattal – nyilván nem véletlen lett később Phoebe undok ikertestvérének a neve pont Ursula.

3. Talán igaz, talán nem, de a készítők állítólag eredetileg Amerika egyik legnépszerűbb komikáját, Ellen DeGenerest kérték fel Phoebe Buffay szerepére, ő azonban nemet mondott.

4. Eredetileg csak négy jóbarát lett volna a Jóbarátokban, Phoebet és Chandlert mellékszereplőknek szánták, de a casting során a széria ötletgazdái, David Crane és Marta Kauffman találkoztak az őket megformáló Matthew Perry-vel és Lisa Kudrow-val, és megtetszett nekik az előbbi humora és az utóbbi különcsége.

Jóbarátok - Forrás: NBC

 

5. Kudrow volt a legokosabb, a lányok közül a legmagasabb és a legidősebb a hat főszereplő közül – 31 évesen kapta meg Phoebe Buffay szerepét.

6. Lisa Kudrow nem volt ám mindig annyira bolondos és fesztelen a forgatáson, mint a karaktere, sőt! Egy időben az imposztor-szindróma is kialakult nála, vagyis azt gondolta, nem alkalmas a feladatra, Phoebe szerepét csak a vakszerencsének köszönheti, és bármelyik pillanatban lebukhat azzal, hogy nem elég jó a sorozathoz. Kudrow így idézte fel, mennyire szorongott a Jóbarátok elején:

"Játszottam már [ezelőtt is] dilis lányokat, de úgy éreztem, ez most nem én vagyok. Az motoszkált bennem, hogy a p*csába, hát becsaptam őket a meghallgatáson azzal, hogy elhitettem mindenkivel, egyedül én leszek képes eljátszani ezt a szerepet, és végül csak ezért kaptam meg."

Végül Matt LeBlanc adott neki olyan tanácsot, ami meg tudta nyugtatni, mondván: „Te már ő vagy, megkaptad a szerepet. Az a baj, hogy túl keményen dolgozol, nem kell ennyire hajtanod!”  A harmadik évad után Lisa Kudrow saját bevallása szerint már elfogadta, hogy a sorozat részben miatta ilyen sikeres, és nem is görcsölt sokat a dolgokon a 10. évad végéig.

Jóbarátok - Forrás: NBC

 

7. Létezett egy merész ötlet, ami állítólag magától Lisa Kudrow-tól és Matt LeBlanctól származott, miszerint Phoebe és Joey között az egész cselekmény folyamán titkos viszony volt. Ezek alapján

lett volna egy mindezt leleplező epizód,

amelyben megmutatták volna, mikor kapták őket majdnem rajta a többiek szex közben. Az írók végül azért vetették el a pikáns ötletet, mert úgy érezték, nem passzol a sorozat hangvételéhez - egy rövid flörtöt azért megengedtek "Ursulával".

8. Van egy közös vonás Kudrow és LeBlanc között: mindketten tökéletesen beszélnek franciául - ami azért vicces, mert mém lett a Phoebe-tól franciául tanuló Joey-ból..

9. 1998. május 7-én megszületett fia Julian Murray. Terhességét beleírták a sorozatba, karaktere, Phoebe Buffay terhes volt öccse hármas ikreivel. Bár valóban nagy volt a hasa, ahhoz nem volt elég nagy, hogy ikrei legyenek, így ki kellett „tömni” a hasát. Lisa férje a francia származású, reklámügynökséget vezető Michael Stern, aki egy időben a színészettel is kacérkodott, és akivel úgy ismerkedett meg, hogy a férfi akkori szobatársával randizott – csak jóval később jöttek össze.

10. Phoebe az Amerikában hatályos törvények szerint igazából nem is lehetett volna béranya (az öccse és felesége hármas ikreit hozta ugye a világra), mivel csak az válhat azzá, akinek volt már legalább egy sikeres terhessége.

Jóbarátok - Forrás: HBO

 

11. 2005-ben bekerült Jennifer Anistonnal és Courteney Coxxal a Guinness rekordok könyvébe, mert a legnagyobb tv-s fizetést kapták egy rész alatt. 1 millió dollárt kerestek egy rész alatt a kilencedik és tizedik évadban. A hat főszereplő mindegyike epizódonként 22.500 dollárt (6.6 millió forint) keresett az első évadban. Az, hogy ekkora emelést értek el, az elsősorban David Schwimmer érdeme volt, aki ragaszkodott hozzá, hogy minden bértárgyalásban közösen vegyenek részt – pedig először neki ígértek külön emelést.

Forrás: Leon Bennett/Getty Images

 

12. Azokban a jelentekben ahol Phoebe és Ursula, Phoebe ikertestvére egymással beszélget, Lisa Kudrow “válldublőrjét” a saját testvére, Helene alakította.

13. A Büdös macska című slágert Lisa Kudrow és a legjobb barátja írták egy részeg éjszakán, és olyan vicces lett, hogy végül a sorozatba is bekerült. Amúgy kifejezetten utál mások előtt énekelni.

14. Mint említettük, Kudrow-nak doktori fokozata van 154-es IQ szintje, filmbeli partnere, Mira Sorvino pedig a rangos Harvardon szerzett diplomát ázsiai tanulmányokból – ehhez képest butuska csajokat kellett játszaniuk a Romy és Michele - Szőkébe nem üt a mennykőben (1997). Hogy önmaguknak kompenzáljanak, Smart és Smarternek nevezték magukat.

Romy és Michelle - Szőkébe nem üt a mennykő - Forrás: RTL Klub

 

15. A visszatérés című kiváló sorozatának különlegessége, hogy kilenc év telt el a két évad között. Míg az elsőt 2005-ben mutatták be, a másodikra egészen 2014-ig kellett várni. Bár az első évada nem lett nagy siker, Kudrow-nak azért mégis csak hozott egy Emmy-jelölést. Valerie Cherish, a 90-es évek sitcom színésznőjének gyakran szánalmas, lecsúszott figurája nem igazán nyerte el a közönség tetszését, ahogyan a műsor a műsorban formátum sem. Az évek során azonban a szájhagyománynak, a valóságshow-k tévés térhódításának és Kudrow karakterének mémmé válásának köszönhetően a sorozat kultikussá vált. Az HBO ezért adott egy második esélyt, és megvalósulhatott a zseniális második évad, Kudrow-t pedig ismét jelölték Emmy-re.

A visszatérés - Forrás: HBO