15 érdekesség Heath Ledgerről

Könnyed első szerepei után senki sem számított rá, hogy olyan magasságokig jut majd el, mint a Brokeback Mountain Ennise vagy A sötét lovag Jokere, de talán pont az elhivatottság okozta a vesztét. 15 éve hunyt el Heath Ledger.

1. Heath Ledger a nyugat-ausztráliai Perthben született egy skót, angol és ír felmenőkkel rendelkező családban, Sally Ledger Bell (született Ramshaw) franciatanárnő, és Kim Ledger autóversenyző és bányamérnök fiaként. Őt és testvérét, Kate-et Emily Brontë klasszikusának, az Üvöltő szeleknek két főszereplőjéről nevezték el (Heathcliff és Catherine).

2. Amikor Heath Ledger úgy döntött, hogy színészi karrierbe kezd Hollywoodban, nem volt hajlandó elvállalni semmilyen tévé vagy színpadi szerepet. Amikor már csak 150 dollárja volt, akkor ajánlották fel neki a 10 dolog, amit utálok benned (1999) benned szerepét.

Tíz dolog, amit utálok benned - Forrás: RTL 

 

3. A tinivígjáték nyitott kaput Heath Ledgernek és a film másik főszereplőjének, Julia Stiles-nak Hollywoodban. Maga a film egy Shakespeare-adaptáció, A makrancos hölgy története lett átültetve a kilencvenes évek Amerikájának gimis érájába. Ledger egy interjúban elmesélte, hogy Richard Burton Shakespeare: A makrancos hölgyben nyújtott alakításából és Jack Nicholson mosolyából "építkezett" a szerepre.

Tíz dolog, amit utálok benned Forrás: RTL

 

4. A szakmában inkább forgatókönyvírói erényei miatt elismert Brian Helgeland rendező - aki annak idején Oscar-díjat kapott a Szigorúan bizalmas forgatókönyvéért –, A hazafi forgatásán látta meg az Ausztráliában már komoly sztárnak számító, de Hollywoodban még nem jegyzett Heath Ledgert. Tetszett neki a srác vagánysága, karizmája, és úgy döntött, rábízza a Lovagregény főszerepét. Kérdés, hogy a rendező utólag mennyire látta jónak a döntést: Ledger ugyanis véletlenül kiverte az egyik metszőfogát bohóckodás közben egy seprűvel.

Lovagregény - Forrás: InterCom

 

5. A Karib-tenger kalózai (2003) című filmben Will Turner szerepére két jelölt is volt, Heath Ledger és Orlando Bloom. A rendező Gore Verbinski végül azért döntött Bloom mellett, mert úgy vélte, a Gyűrűk urában játszott szerepe miatt több nézőt fog majd bevonzani.

6. Heath Ledger híres volt kockázatvállalásáról: a Brokeback Mountain – Túl a barátságon (2005) Ennisének szerepét például Brad Pitt, Matt Damon és Leonardo DiCaprio is visszautasította, Ledger viszont olyan csodálatos volt benne, hogy Oscar-jelölést érdemelt. A színészeknek egy egyhónapos „cowboy tábort” szerveztek, hogy hitelesen játszhassák el szerepüket, de Ledger felmentést kapott, hiszen egy farmon nőtt fel Nyugat-Ausztráliában – a városi puhány Jake Gyllenhaalnak viszont el kellett mennie.

Brokeback Mountain - Túl a barátságon - Forrás: SPI

 

7. Ez Daniel Day-Lewis egyik kedvenc filmje, elsősorban Heath Ledger alakítása miatt. A színész halála után az ő emlékének ajánlotta azt a SAG-díjat, amit a Vérző olajért kapott. Külön kiemelte a film legutolsó jelenetét, amely Ennis lakókocsijában játszódik, mondván : "ennél megindítóbb jelenetet életemben nem láttam."

Brokeback Mountain - Túl a barátságon - Forrás: SPi

 

8. Két évvel a 2005-ös Túl a barátságon után pedig a színészt beválogatták Christopher Nolan Batman-trilógiája második részébe, A sötét lovagba, a pszichopata bűnözőzseniként, Jokerként. A gond csak az volt, hogy a rendezőn kívül senki más nem volt róla meggyőzve, hogy Ledger a legmegfelelőbb választás a szerepre. A stúdió nem értette a dolgot, a rajongók kiátkozták az alkotókat, szóval

ez tűnt minden idők legrosszabb casting döntésének

– kivéve, hogy valójában ez volt minden idők legjobb casting döntése. Vagy a legrosszabb, a színész szempontjából, akit felőrölt a szerep, de magát a filmet sosem láthatta. Mielőtt a filmet egyáltalán bemutatták volna, a mindössze 28 éves Ledger meghalt véletlen gyógyszer-túladagolásban, amit receptre felírt fájdalomcsillapítók, szorongásgátlók és altatók okoztak.

A sötét lovag - Forrás: InterCom

 

9. A szerepért posztumusz Oscar-díjat kapott férfi mellékszereplőként. Halála után összesen 32 díjat nyert posztumusz, köztük Golden Globe- és a BAFTA-díjat is.

10. Az ikonikus vallatós jelenet jórészt igazi volt: Ledger kérte meg Christian Bale-t, aki Batmant alakította, hogy valóban üsse meg őt. Bale egy régi interjúban azt is elmesélte, hogy Heath azt akarta, hogy a jelenet olyan valódinak tűnjön, amennyire csak lehetséges.

Folyamatosan noszogatta Bale-t, hogy üsse meg.

Azt mondtam neki „Tudod, egyáltalán nem kell, hogy tényleg megüsselek. Pont olyan jól fog kinézni, ha nem ütlek, csak úgy csinálok." - Ő pedig: "Gyerünk már, gyerünk már, gyerünk már!” Bale elmondása szerint Ledger összevissza csapkodta magát a szűk helyiségben a csempézett falakhoz, amik meg is repedtek emiatt.”

 

11. Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy valóban Joker szerepe ölte-e meg Ledgert, az viszont bizonyos, hogy a felkészülés és a Joker eljátszása során módszeresen alámerült saját elméjének legmélyebb bugyraiba, hogy felszínre hozza az ott rejlő vadállatot.

Felkészülésként bezárkózott és naplót vezetett, a nevezetes Joker naplót,

amibe a legszörnyűbb dolgokat jegyezte fel, mintha csak az őrült bohóc írta volna. Annyira belesodródott ebbe az elmeállapotba, hogy egy idő után már csak napi 2-3 órát tudott aludni, így altatót kezdett szedni. Halálát túladagolás okozta, ráadásul olyan gyógyszereket vett be egyszerre, amiket nem lett volna szabad kombinálni.

12. Ledger rengeteg dologhoz értett: kiváló sakkozó volt, 10 évesen részt vett egy bajnokságon is. Emellett verseket írt, imádott szörfözni, gyephokizott, ami Ausztráliában nagy dolog, és halála előtt azt tervezte, hogy megrendezi első nagyjátékfilmjét Walter Tevis Vezércsel című 1983-as regényéből - ebből készült aztán az A vezércsel  (2020)  című sorozat Anya Taylor-Joy főszereplésével. Sokan talán nem tudják, de több videóklipet rendezett barátjának, Ben Harpernek, akivel közös lemezkiadójuk is volt.

A gyávaság tollai - Forrás: Tv2

 

13. Ledger Michelle Williams színésznőt jegyezte el, akivel a Túl a barátságon forgatásán ismerkedett meg. Tőle 2005. október 28-án kislánya született, Matilda Rose. A kislány keresztszülei Jake Gyllenhaal és Busy Philipps. Az ikonikus jelenetben, ahol a Joker nővérkének öltözve felrobbant egy kórházat, a jelmezen lévő névkártyán a Matilda név áll.

14. Odaadó apa volt, 2006-ban egyáltalán nem vállalt szerepet, hogy csakis Matildával foglalkozzon és partnere, Michelle Williams dolgozhasson.

15. Utolsó bemutatott munkája egyébként nem A sötét lovag volt, hanem Doktor Parnassus és a képzelet birodalma (2009), amit ő már nem tudott befejezni. Halála hírére hónapokra leállt a forgatás, és Terry Gilliam rendező végül egy rendhagyó ötlettel állt elő:

Ledger szerepének le nem forgatott részeit három színészre, Johnny Deppre, Colin Farrellre és Jude Law-ra bízta.

Mindhárom színész a filmmel megkeresett pénzt Ledger lányának, Matildának adta.

Doktor Parnassus és a képzelet birodalma - Forrás: Budapest Film