18 érdekesség a 60 éves Johnny Deppről

Ma 60 éves Johnny Depp, aki már tiniként is sztár volt, aki imád különcöket játszani, és aki nemrég megjárta a poklot, majd újra felemelkedett. Íme egy rakás érdekesség róla, de Amber Heard most kimarad, mert róla már rengeteget cikkeztek.

1. A Kentuckyban született Johnny Depp Floridában nőtt fel, és nem színésznek készült. Tízévesen már gitározott, majd egy Kids nevű együtteshez csatlakozva szép helyi sikereket ért el, később Los Angelesbe is követte a zenekart, csakhogy az feloszlott. Később sem hagyott fel a zenéléssel, egy lemezt is készített az Oasis együttes gitárosaként, illetve Shane McGowannel, ezzel együtt a "P" együttesnek is tagja, most pedig Alice Cooperrel és Joe Perryvel, az Aerosmith gitárosával 2012-ben alapított

Hollywood Vampires nevű bandával turnézik.

Az együttes két lemezt is kiadott már, olyan vendégzenészekkel, mint Paul McCartney, Dave Grohl, Joe Walsh vagy Christopher Lee. Egy kicsit erről a zenei karrierről szól játéka Tom Petty Into the Great Wide Open című dalának klipjében.

 

2. Első zenekara feloszlása után Depp munka nélkül maradt, és barátja, Nicolas Cage sietett a segítségére, 

aki szerint a srác színésznek született, és beajánlotta az ügynökének.

Depp csak azért ment bele a dologba, hogy be tudja fizetni a számláit, Cage ügynöke azonban olyan hatékonynak bizonyult új ügyfele esetében is, hogy bejuttatta több film meghallgatására is, a többi pedig már (film)történelem.

3. Volt még valaki, aki sokat tett a kezdő színészért: Oliver Stone fontolóra vette, hogy Johnny Deppre ossza Chris Taylor közlegény szerepét A szakaszban (1986), de Depp túl fiatal volt a karakterhez, és ami fontosabb, akkor még teljesen ismeretlennek számított. Bár, mint tudjuk, a főszerepet Charlie Sheen kapta, Stone azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Deppből egy nap hatalmas sztár lesz, és egy kisebb szerepet kiharcolt neki az emberséges Lerner közlegényként - így az elsők között volt, aki bemutatta Johnny Deppet Hollywoodnak. A színész filmbeli sisakján a "Sherilyn" felirat olvasható, tisztelegve Sherilyn Fenn előtt, akivel éppen járt.

A szakasz - Forrás: MGM Home Entertainment

 

4. Mint oly sokan mások, Depp is egy horrorfilmben debütált, és bár nem ő volt a Rémálom az Elm utcában (1984) főszereplője, hanem Nancy, a főhősnő pasija, és a halála rendkívül látványos. Az ágyban fekszik fülhallgatóval a fején, egy tévével az ölében, amikor Freddy Krüger késes kezei felnyársalják, és magukkal rántják, a vére pedig az égbe szökik, és beteríti a plafont. A későbbiekben nyilván jól jött, hogy Wes Craven munkája egyrészt kultikussá vált, másrészt nagyon-nagyon sok pénzt hozott. 

Rémálom az Elm utcában - Forrás: New Line Cinema

 

5. Depp magától értetődő módszert választott Hunter S. Thompson alteregójának eljátszásához a Félelem és reszketés Las Vegasban esetében: becuccolt hozzá, hogy testközelből "tanulmányozhassa" az életmódját és a viselkedését. Olyan jól sikerült az azonosulás, hogy a forgatáson

a stáb azt hitte, Depp és Benicio del Toro végig LSD trippen vannak

- és Depp még egy évvel később is Thompson-üzemmódban pörgött. Az együttlakás során elég jól összehaverkodtak: első regényét, a Rumnaplót a színész találta meg a papírjai között turkálva, és ő ösztönözte a kiadását is (majd a filmváltozatban is természetesen eljátszotta a főszerepet). Az író-újságíró öngyilkossága után kifizette a három millió dolláros temetését is, amely során Thompson hamvait kilőtték egy ágyúból.

Félelem és részketés Las Vegasban - Forrás: Budapest Film

 

6. Johnny Depp a 2001-es Betépve legtöbb sorát rögtönözte, köztük azt a jelenetet is, amelyben rejtekhelyet próbálnak találni a kokaineladásból származó rengeteg pénznek, és azt mondja, hogy „ehhez egy nagyobb hajó kéne!”– ami idézet A cápából, és már ott is improvizáció volt. A filmben több utalás is történik Johnny Depp korábbi szerepeire. Amikor George-ot közös cellába csukják Diegóval, jól látható, hogy egy Hell’s Angels  című könyvet olvas: a szerző Hunter S. Thompson, akit Depp eljátszott a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben. Egy másik jelenetben George bőröndjéből előkerül néhány női fehérnemű, amire úgy reagál, hogy „a régi szokásoktól nehéz megszabadulni”, ami célzás Depp 1994-es, Ed Wood című filmjére, amelyben az általa megformált Wood gyakran hord női alsóneműt.

Betépve - Forrás: Kinowelt

 

7. Mint tudjuk, Christian Bale zseniális volt Patrick Bateman, a pszichopata gyilkos yuppie-ként az Amerikai pszichóban, de milyen lett volna a szerepben Johnny Depp? Sosem derül ki, pedig érdekes lett volna, merthogy ő kapta volna a felkérést eredetileg, ám a film alapjául szolgáló regény szerzője döntött.  Bret Easton Ellis egyszerűen nem bírta Deppet, „pehelysúlyú” színésznek tartotta, a végső érve pedig az volt, hogy túl öreg Bateman szerepére. Depp ekkor 37 éves volt, vagyis volt a dologban valami – Bale 11 évvel fiatalabb nála.

8. Depp egyszer egy interjúban azt mesélte, hogy a Charlie és a csokigyár (2005) Willy Wonka-alakítását arra alapozta, hogy elképzelte,

milyen lehet George W. Bush amerikai elnök beszívva.

De a figura megformálásához visszanyúlt híres kvíz-, illetve gyerekműsor-házigazdákhoz (például Fred Rogers alakjához), és egyszer azt is állította, hogy Wonka „részben Howard Hughes, részben egy hetvenes évekbeli glamrocksztár”. A karakter extravagáns öltözetéhez egyébként a színész a The Golden Age of Grotesque című Marilyn Manson-album borítójáról vette az ötletet.

Charlie és a csokigyár - Forrás: InterCom

 

9. A színészlegenda Christopher Lee  összesen öt Tim Burton filmben is játszott – bár a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélyából (2007) végül kivágták a jelenetét -, és ezek forgatása alatt került szoros barátságba Johnny Depp-pel. Úgy vélte, Depp is ugyanolyan túlélő, mint ő, és amikor fiatal kollégája 2013-ban vissza akart vonulni, ő beszélte rá, hogy ne tegye. Így mesélt erről: „Vannak frusztrációk – emberek, akik hazudnak neked, vagy akik nem tudják, mit csinálnak, olyan filmek, amelyek nem úgy sülnek el, ahogyan szeretted volna – szóval igen, megértem, Johnny miért fontolgatja a visszavonulást. Én mindig megkérdezem magamtól: „Mi mást csinálnék?"

Alice Tükörországban - Forrás: Fórum Hungary

 

10. Johnny Deppnek egészen furcsa fóbiája van, a bohócoktól fél. A jelenségnek neve is van, coulrofóbia. A bohócok mellesleg tényleg ijesztőek, de Depp esetében a dolog azért extrán furcsa, mert már jó ideje olyan karaktereket játszik, akik olyanok, mint egy bohóc – gondoljunk csak Willy Wonkára vagy Jack Sparrow kapitányra. A színésznek

már gyerekkora óta vannak rémálmai a bohócokról,

ami szerinte arra vezethető vissza, hogy sosem tudni, hogy a bohócok éppen mosolyognak vagy vicsorognak. A félelme legjobban az Alice Tükörországban forgatásánál jött ki, amikor nem csak tucatnyi kipingált karakter vette körül, de ő maga is pont úgy nézett ki, mint egy bohóc. Akárhogy is, de megérte a dolog: állítólag mindössze 661 szó hagyja el a száját a filmben, mégis sikerült 68 millió dollárt bezsebelnie. Depp a pókoktól is retteg, de olyan filmről nem tudunk, ahol ez külön problémát jelentett volna.

11. Majdnem A magányos lovas lett az utolsó filmje. Depp úgy döntött, maga végzi el az összes kaszkadőrmutatványát, aminek az lett a vége, hogy az egyik lovas jelenetben kicsúszott a nyeregből, és az állat kis híján halálra taposta. Csodával határos módon csak kisebb sérüléseket szenvedett, és egy orvosi vizsgálat után már folytatta is a munkát. 

 

12. Nem ez volt a színész első lovasbalesete. Depp kaszkadőr nélkül oldotta meg Az Álmosvölgy legendája utolsó jelenetét, amikor egy ló vonszolja a földön. Akkor óvatosabbak voltak, mert a színész egy golyóálló mellényt viselt a jelmeze alatt, és nem sérült meg, amikor a vágta a vártnál hosszabbra és vadabbra sikerült.

13. A Legendás állatok és megfigyelésük (2016) legvégén egy varázslatos alakváltás után kiderül, hogy a Colin Farrell által játszott Graves valójában Gellert Grindelwald: a retekfrizurájú, kissé albínó Johnny Depp, aki aztán a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei (2018) főgonosza lett. Aztán jött Amber Heard és a botrány, a Warner Bros. pedig „megkérte” Deppet, hogy adja vissza Grindelwald szerepét – bár egy jelenetet már felvettek vele a következő filmhez, a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkaihoz (2022). A stúdió ezek után Mads Mikkelsent kérte fel a szerepre, és ha teljesen objektíven vesszük az egészet, itt nem az a kérdés, hogy minőségi csere zajlott-e, hanem az, hogy ezzel a produkció sikeresen elkerülte a Depphez akkor társított negatív sajtót. Bár Mikkelsen remek lett Grindelwaldként, de az új film már kevésbé sikerült.

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei - Forrás: InterCom

 

14. Depp így is 16 millió dolláros gázsit markolhatott fel a Legendás állatok 3-ért úgy, hogy mindössze egyetlen jelenetet forgatott le. A sztár ugyanis olyan, úgynevezett pay-or-play  szerződést kötött a Warnerral, hogy a stúdió akkor is kifizeti, ha végül nincs film, vagy teljesen átírják a sztorit, és az eredeti megállapodásban nem szerepelt erkölcsi záradék, ami esetleg tartalmazta volna, hogy elmarasztaló bírósági ítélet esetén a stúdió mégsem fizet.

15. Depp jelenleg rendezőként dolgozik, és Modi címmel a híres festő és szobrász, Amedeo Modigliani életét dolgozza fel az olasz Riccardo Scamarcio (John Wick 2. fejezet), Pierre Niney (Yves Saint Laurent) és Al Pacino főszereplésével.  Ez a második nagyjátékfilmes rendezése az 1997-es A halál ára után, amelyben főszerepet is alakított Marlon Brando oldalán. A filmet 1997-ben mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon, és hatalmasat bukott, a kritikusok egyenesen kudarcnak nevezték - soha nem is került forgalmazásba.

Don Juan DeMarco - Forrás: Flamex

 

16. Brando és Depp persze korábban is játszottak együtt a Don Juan DeMarcóban (1995), és itt leste el a fiatal színész az idős legenda módszerét. Brando ugyanis képtelen – vagy lusta? – volt szöveget tanulni, korábban papírdarabokra írta a szövegét, amit a díszlet különböző pontjaira ragasztott fel, de több kamera használata esetén ez kész lebukás. Karrierje vége felé jött az ötlet, mi lenne, ha egy asszisztens végig a fülébe mondaná a szövegét – ezt „kölcsönözte” tőle Depp, aki a Karib-tenger kalózai filmek egy részét így csinálta végig. Ezt azzal magyarázta, hogy nem csak a szöveget, de az utómunkálatok során bekerülő, előre felvett zajokat is hallgatta, hogy bele tudjon rázódni az adott jelenetbe.

A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka - Forrás: InterCom

 

17. Tény és való, az elmúlt évek ripacskodásáért nem sok díj járna, de azt senki sem állítja, hogy Depp nem Oscar-kaliberű színész. Jelölést persze kapott már, a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya, az érzelgős Én, Pán Péter és az A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka főszerepéért, de messze nem ezek voltak a legjobb alakításai, hanem a Halott ember és az Ed Wood, ha hirtelen kell kettőt mondani, és persze imádtuk az Ollókezű Edwardban, de az se ma volt.

Ollókezű Edward - Forrás:  InterCom

 

18. A tetoválásait Johnny Depp nehezen rejthetné el, a kézfején látható hollót és az ujjtetoválásait még a díjátadós öltönyök sem takarják.

A Bodyart Guru című oldal összesen 31 tetoválást tart számon a színészen,

a holló mellett előfordul rajta varjú és a fecske, amit Jack Sparrow kapitányként viselt, az alkarjaira az édesapja és az édesanyja kerültek matrózegyenruhában és pincérnőként, de Wynona Rider is kapott egy tetoválást. Mikor szakítottak, a “Wynona forever”-t “Wino forever”-re, azaz “bor mindörökké”-re módosíttatta. Több tetoválása utal az amerikai indián felmenőire, és visszatérő elem a hármas szám, ami számára mágikus jelentőséggel bír. Magára tetováltatta Amber Heard becenevét is, amit aztán válásuk idején kétszer is megváltoztatott, legutóbb a “scam”, azaz átverés szó volt olvasható az öklén.