20 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál a Skywalker koráról!

Mozifilm hosszúságú werkvideó jött ki a Star Wars 9 mellé a dvd kiadásban. Ebből szedtünk össze most egy rakás érdekességet!

Nemrég jött ki digitális HD, blu-ray és dvd formátumban a rajongókat leginkább megosztó Star Wars-epizód, a tavaly bemutatott Skywlaker kora. Míg a film egyesek számára a Disney-korszak legszörnyűbb alkotása, mások inkább annak örültek, hogy annyi viszontagság és rendezőcsere után végül ezt a filmet is J.J. Abrams forgatta le, aki korábban már bizonyított a Star Trekkel és Az ébredő Erővel.

Forrás: Fórum Hungary

 

Abrams és a társforgatókönyvíró Chris Terrio a dvd-kiadás extrái között egy egész estés mozifilm hosszúságú werkfilmben meséltek arról, milyen volt George Lucas nyomdokaiba lépni, és leforgatni az új Star Wars-trilógiát. Az alábbiakban kivonatolva közlünk 20 olyan kulisszatitkot, amelyekről valószínűleg eddig csak a fekete öves Csillagok háborúja-rajongóknak volt tudomása.

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

  1. A Skywalker kora legelső forgatási napjának legelőször felvett jelenete az volt, amikor Poe Dameron (Oscar Isaac) és Csubakka (Joonas Suotamo) a Millennium Falcon pilótafülkéjében ülnek.
  2. A legelső egyeztető beszélgetés Abrams és Chris Terrio között arról szólt, mit kezdjenek Leia karakterével, hiszen Carrie Fisher 2016-ban elhunyt. A VFX supervisorral konzultálva végül úgy döntöttek, hogy Az ébredő Erő idején a színésznővel felvett, de végül fel nem használt jeleneteket fogják újrahasznosítani, minimális számítógépes trükköt bevetve.
  3. Rey (Daisy Ridley) Jedi-tanonckodása alatt használt gyakorlógömbje a filmben kísértetiesen olyan, mint Luke gyakorlógömbje volt az 1977-es Csillagok háborújában.
  4. Adam Driver saját maga csinálta meg az összes akciójelenetét, mivel szerinte csak így volt képes megőrizni Kylo Ren agilis kinézetét.
  5. Chris Terrio kezdettől fogva azt szerette volna, hogy a film minél jobban hasonlítson Joseph Conrad klasszikusára, A sötétség mélyén című regényre, amely többek között az Apokalipszis most ihletője is volt.
  6. Terrio visszaemlékezése szerint nagyjából 30 percig beszélgettek arról Abramsszel, hogy visszahozzák-e Palpatine császárt. Ennyi idő alatt sikerült meggyőzniük egymást arról, hogy ez valóban ütős ötlet lesz.
  7. A régi trilógia Kenobiját alakító Sir Alec Guinness unokája, Sally Guinness színésznő is szerepelt a Skywalker korában: az Első Rend egyik tisztjét alakította.
  8. A Pasaana sivatagbolygón élő, törzsi berendezkedésű, egzotikus aki-aki faj tagjait a jordániai hadsereg tagjai alakították, hogy ne kelljen Abramséknak külön statisztacsapatot utaztatni a jordániai sivatagban zajló forgatásra.
  9. A kis aki-akik viszont mind bábuk voltak: a stáb gödröket ásott a földbe, ezekben bújtak el az aki-aki gyerekeket mozgató bábosok.
  10. A futóhomokos jelenetben fekete homok helyett valójában fekete babszemeket használt a stáb.
  11. Chris Terrio szerette volna jobban elmélyíteni ebben a filmben Poe és Finn karakterét, de lehetőleg úgy, hogy a karakterépítés ne akassza meg a lendületes cselekményt. Ezért került be a történetbe többek között a Kijimi, az Első Rend rémuralma alatt nyögő bolygó, annak a Zorii Bliss nevű fejvadásznak (Keri Russell) az otthona, akit valamikor gyengéd érzelmek fűztek Poe-hoz.
  12. A Kijimi bolygó egyébként egy japán szintetizátor márkáról kapta a nevét. Abrams ezt a helyszínt Kuroszava Rejtett erődje előtti főhajtásnak szánta.
  13. A kis vakarcs Babu Frik robotjavító műhelye direkt tele volt mindenféle rejtett utalással és kikacsintással. Többek között ott volt az egyik polcon az a kissé nőies C-3PO-fej is, amit eredetileg Ralph McQuarrie álmodott meg a '70-es években concept artként, hogy George Lucas könnyebben eladhassa a Star Wars ötletét a nagy hollywoodi stúdióknak.
  14. Babu Frik hangját Shirley Henderson kölcsönözte. Az 54 éves színésznő azonban nem utólag szinkronizálta a kis figurát: ő maga mondta el a szövegét és mozgatta a Babu Frik-bábot a forgatáson, ami azért elég ritka dolog.
  15. John Williams, a Star Wars-filmek állandó zeneszerzője egy apró szerepben is feltűnt a Skywalker korában: ő is ott volt a Kijimin, mint egy félszemű, kopasz, kacatok közt matató figura. Abrams összesen 51 utalást rejtett el a Williams jelenetében, amelyek mind a legendás komponista korábbi filmzenéire utaltak: az őt körbevevő tengernyi limlom közt ott volt többek között Indiana Jones ostora, A cápa felrobbantott hordója és a Ryan közlegény megmentése X alakú tankakadálya is.
  16. Abrams már Az ébredő Erő idején eltervezte, hogy a szereplők eljutnak majd a második Halálcsillag vízbe zuhant roncsaihoz (erről számos concept art készült anno, mi is bemutattunk jópárat itt a Port.hun).
  17. Oscar Isaac javaslatára került bele a filmbe az a jelenet, ahol Poe elbúcsúzik Leiától.
  18. Chris Terrio ötlete volt, hogy a IX. epizódban mutassák be azt, hogy Leia is vett Jedi-leckéket Luke-tól. Bár végül nem lett belőle olyan nagy tudású tanítómester, mint a testvéréből, néhány gyakorlatot azért ő is meg tudott mutatni később a forrófejű Rey-nek.
  19. A Skywalker kora vége a Tatooine sivatagában, a Luke-ék igluja mellett egy droiddal álló Rey-jel szándékosan lett szinte pont olyan, mint a Csillagok háborúja ikernapos jelenete, ezzel is keretbe foglalva az 1977 és 2019 között elmesélt, grandiózus történetet.
  20. Eunice Huthart, a Skywalker kora kaszkadőr-koordinátora szerint a filmhez leforgatott akciójelenetek 90 százaléka ténylegesen be is került a filmbe. Ez szerinte azért nagy szó, mert más hollywoodi produkciók esetében a kaszkadőrökkel felvett összes jelenetnek csak a 60-70 százaléka szokott ténylegesen visszaköszönni a vásznon (ez egyébként már nem a dvd-kiadás werkfilmjéből derült ki, hanem a veterán kaszkadőrnő Collider mozimagazinnak adott exkluzív interjújából).

(via Screenrant)