20 éve nem volt ilyen vacak karácsonyi szezonja a moziknak

Az extrém hideg időjárás és az ünnepi készülődés miatt sok amerikai otthon maradt inkább a hétvégén mozizás helyett. De év végéig valószínűleg így is összejön az Avatar 2, 1 milliárd dolláros álombevétel James Cameronnak.

Az Avatar: A víz útja természetesen a karácsonyi jegybevételi listát is magabiztosan uralja, ám három, direkt az év végére időzített blockbuster fogadtatása is elmaradt az előzetes várakozásoktól az Egyesült Államokban, mivel a szélsőségesen hideg időjárás és az ünnepi készülődés miatt a mozilátogatók inkább otthon maradtak a hétvégén.

Forrás: Fórum Hungary

 

A három nagy újdonság, a Paramount Babylonja, a Universal és a DreamWorks animációs filmje, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság és a Sony életrajzi filmje, I Wanna Dance With Somebody – Whitney Houston története ezen a héten próbálja meg behozni a lemaradását, karácsony és újév között ugyanis sok amerikai szabadságot vesz ki, így ez egy igen kedvelt időszak a családi mozizáshoz.

A mozitulajdonosok számára eddig eléggé kiábrándító a 2022-es év vége, mivel pont az ünnepi szezonra vártak rekordlátogatottságot. Csakhogy jelenleg Egyesült Államok-szerte erős széllel és hótakaróval küzdenek az emberek, ami a nem kedvez a mozilátogatottságnak, mint ahogy az sem, hogy a szenteste szombatra esett, a karácsony pedig vasárnapra. A rossz időjárás mellett a világméretű koronavírus-járvánnyal kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt is elmaradt a jegybevétel a várthoz képest. 20 éve az idei volt legalacsonyabb bevételt hozó ünnepi időszak (leszámítva 2020-at, amikor a legtöbb mozi a covid miatt zárva volt).

Az Avatar: A víz útja viszont még a fenti, kedvezőtlen körülmények ellenére is összekuporgatott a hétvégén 64 millió dollárt Amerikában, ami hétfőre már 90 millióra hízott. A Disney és a 20th Century Fox eredetileg 56 millió dolláros bevétellel számolt, a karácsonyi ünnepek végére pedig 82 millió dollárral. Ezek a jegyeladások azonban még így is 52 százalékos visszaesést jelentenek a debütálás hetéhez képest. Érdekesség, hogy az első Avatar 2009 decemberében hasonlóan zord időjárási körülményekkel nehezítve startolt, de végül Észak-Amerikában 760 millió dollárral zárt, az összbevételét tekintve pedig meg sem állt a következő évben 2,92 milliárd dollárig, amivel bevételi rekordot döntött.

A víz útja jelenleg 855,4 millió dolláros globális bevételnél jár, amivel máris 2022 ötödik legnagyobb bevételt hozó filmje lett - mindössze 10 nap alatt. Az év végére bizonyára összejön az 1 milliárd dolláros bevétel is, ami idén mindössze két másik filmnek, a Top Gun: Mavericknek a Jurassic World: Világuralomnak sikerült.

Közel sem ilyen rózsás a helyzete a Margot Robbie és Brad Pitt főszereplésével készült Babylon című filmnek ami csak 5,3 millió dollárt szedett össze hétfőig. Ez azért nagy probléma, mert az elkészítése nagyjából 80 millió dollárba került, a reklámja pedig további tízmilliókba, így a film hiába Oscar-esélyes, veszteséges lesz, hacsak az elkövetkező napokban nem élénkül meg iránta az érdeklődés valami csoda folytán.

A Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, ami egy spin off történet a Shrek-univerzumban, 20 millió dolláros jegyeladást produkált Amerikában. Világszerte már 57,2 millió dollár jött össze filmnek, és mivel a nagy konkurens, a Super Mario Bros. csak 2023 áprilisában jön, Csizmás, a kandúr még az új évben is bőven termelhet pénzt. (Összehasonlításképp: az első Csizmás kandúr rajzfilm 2011-ben 34 millió dollárral nyitott, és végül 554 millió dollárt kaszált világszerte, ami elég volt ahhoz, hogy elkészüljön a mostani a folytatást).

Az I Wanna Dance With Somebody – Whitney Houston története hétfőig pedig 6,8 millió dollár bevételt termelt, amúgy az előzetes becslésekhez képest és a rossz időjárást figyelembe véve is gyatra eredmény, mert az elemzők 12-15 millió dolláros hétvégi bevételt vártak az ünnepek alatt.

(via Variety)