2016 legtöbbet kaszáló filmjei

A szuperhősök és rajzfilm figurák éve áll mögöttünk, bár az alábbi tizes lista kicsit csal, mivel egy decemberi bemutatható aligha szedhetett össze annyit, mint egy nyári kasszasiker!

1    Amerika Kapitány: Polgárháború

Ennyi szupersztárral aligha lehet nagyot hibázni: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chris Evans meg a többiek, ráadásul ők mind évtizedek óta bejáratott képregényhősöket keltenek életre, és a polgárháború nem is sikerült rosszra. Jó húzás például, hogy a hősök egymásnak esnek, és az még jobb, hogy a főgonosz (Daniel Brühl) semmiféle szuperképességgel nem rendelkezik. A film összesen 1.153 milliárdot hozott, amit javarészt a nagyvilágban szedett össze – az összbevétel 64.6%-át, vagyis $745 milliót a világforgalmazás adta, odahaza Amerikában „csak” 35.4% jött össze. Más kérdés, hogy a címszereplő Amerika Kapitány még mindig az egész társaság leggyengébb eleme.     

2    Szenilla nyomában

A Disney mozis részlege, a Buena Vista különösen jó évet tudhat maga mögött, a lista első négy helye az övé és tízből összesen öt az övé. A szerintem messze nem az év legjobb rajzfilmje, de jókor jött ki – június közepén - és nagyon sok pénzt szedett össze, világszerte $1,027 milliárdot, aminek kicsivel kevesebb mint a fele odahaza, a másik fele külföldön gyűlt össze. Klasszikus Disney-Pixar közös munkáról van szó, amiben csak az a furcsa, hogy az első rész – vagy előzményfilm? -, a Némó nyomában 13(!) évvel korábban készült, ami pont annyi idő, hogy felnőjön közben az akkori célközönség. Szóval volt némi kockázat a dologban, és nem is költöttek annyit a marketingre, mint a lista többi animációs filmje esetében, sőt, a kritikusok sem szerettük annyira, mégis ez a második legjobban kereső film az elmúlt évből!

3    Zootropolis - Állati nagy balhé              

A nehezen megjegyezhető című – eredetileg a jóval egyszerűbb Zootopia névre hallgatott, nem is értem a magyarítást! – film valószínűleg az év legjobban sikerült animációs filmje. Igaz, sűrű volt a mezőny, olyan jók sikerült darabok nem kerültek be a top 10-be, mint a nálunk szintén átnevezett Vaiana, az alacsony helyezését az év végi bemutatónak köszönhető Énekelj! vagy az inkább ínyenceknek szánt Kubo és a varázshúrok. A lényeg a lényeg: a Zootropolis, ami a maga 1.023 milliárd dolláros összbevételével jól átgondolt, izgalmas és szórakoztató darab, aminek a legfőbb erőssége maga az alapkoncepció, a város, ahol kicsi és nagy, hús- és növényevő együtt lakik, ráadásul elképesztő mennyiségű színes egyéniség van köztük.  

4    A dzsungel könyve

A Disney-nél okos emberek ülnek a megfelelő pozíciókban, és lehet, hogy nem túl szimpatikus elképzelés az az üzleti tervük, hogy minden korábbi rajzfilmes sikerükből élőszereplős megaprodukciót passzíroznak ki, a dolog bevált nekik. Kipling klasszikusának sokadik adaptációja ugyan lemaradt az egymilliárdos küszöbről - $966.6 milliót hozott, aminek zömét, 62.3%-ot a világforgalmazásban szedte össze. Persze a színészből lett rendező, Jon Favreau mindig is megbízható szakember volt, és a film mellett szól a nagyszerű animáció mellett az is, hogy, ha az állatok hangját adó sztárokat nem vesszük, nem szerepeltek benne nagyon nagy nevek.

5    A kis kedvencek titkos élete

Ha már marketingről van szó, a Universal egyetlen munkája a listán példaértékű. Nagyon messziről futottak neki, már az elején nagyon jó hangulatot csináltak hozzá, és persze most is roskadoznak a játékboltok polcai a Kis kedvencek állatfiguráktól. És le a kalappal a készítők előtt, hogy a csupa kisállat karakter nem lett csöpögősen cuki, és megtalálták az egyensúlyt a jók és a rosszak között a Hópehely névre hallgató ex-kisérleti nyuszi zakkant serege és a nagyvárosban elveszett naiv házikedvencek között – és persze a gonoszak nem is olyan gonoszak. A tetoválók által használt majd kidobott kivarrt malacért és a tolókocsis basset houndért külön plusz pontok járnak, nem is csoda, hogy a film $875.5 milliót hozott, és az sem csoda, hogy ezekkel a különc figurákkal végül nem lett a legtöbbet kereső rajzfilm.

6    Batman Superman ellen - Az igazság hajnala

A sokat szidott és lesajnált Batman vs. Superman azért jó volt a hatodik helyre $873.3 millióval, aminek majdnem kétharmadát külföldön szedte igaz, ettől nyilván ennél is többet vártak tőle. Ben Affleck gyomorgyörcsös Batmanje és Henry Cavill teljesen mimika nélküli Supermanje – ő ráadásul a felvezető sajtókampány során is egy marha volt - valóban minden idők leghumortalanabb filmes párosa, a feszültségoldásra szerződtetett Jesse Eisenberg pedig a filmtörténet legrosszabb Lex Luthorja, ráadásul ő amúgy is idegesítő tud lenni , viszont megkaptuk Gal Gadotot Wonder Womanként, és ez nem rossz dolog. Én speciel nem utáltam a filmet, lehetett volna jobb, könnyedebb, de megértem, Zack Snyder rendező miért választotta ezt a nagyon sötét tónust

7    Deadpool

A Fox nyilván jókora karácsonyi ajándékot küldött Ryan Reynoldsnak, hiszen a listán szereplő összes többi alkotásnál olcsóbban készült filmjük sikere csakis a színésznek köszönhető. Ő ugyanis beleszeretett a karakterbe, amikor a 2009-es, kevésbé sikerült X-Men kezdetek: Farkasban eljátszotta, és sok munkával, elszántsággal kigründolt magának egy saját Deadpool filmet, és azt is elérte, hogy ez korhatáros legyen. Merthogy a mocskos szájú elmebeteg zsoldos meséje csakis így volt elmondható, obszcén humorral, tiszteletlenül és teljesen saját hangnemben. Merthogy az X-Men univerzumhoz köthető, abból több alakot is kölcsönző történet lehetett volna a 140. tök sablonos szuperhős film is, de szerencsére nem lett az, ráadásul $783.1 milliót hozott a konyhára, biztosítva a folytatást is, és ezzel jó eséllyel egy új trendnek is sikerült megágyaznia.  

8    Legendás állatok és megfigyelésük

Azt azért lehetett tudni, hogy Harry Potter világára még több év kihagyás után is komoly igény van, ahogy az is sejthető volt, hogy ez a világ, ha egy az egyben nem is újrázható, de bőven kitágítható – például Amerika felé. Annyiban kockázatos dolog volt, hogy Göthe Salmander professzor, a bűvös fenevadak és bestiák szakemberének kalandjai nem egy konkrét J.K. Rowling könyvből születtek, hanem egy „állathatározóból”, amit az írónő jótékony célra dobott össze, és arra sem volt garancia, hogy Potter jellegzetesen brit világa New York-i környezetben is működni fog – de működött. És jól bevált az ennél rendszerint furcsább szerepeket játszó Eddie Redmayne is Salmanderként, és remek világot alkottak a sztori köré, ami egyszerre hozza a korábban ismert univerzum elemeit és saját lábon is megáll, például azért, mert nem pubertás előtt álló gyerekekre épül. A $750.2 milliós bevétel ez alapján jónak számít, és jöhet egy rakás folytatás – kérdés, azok mit hoznak majd.

9    Suicide Squad - Öngyilkos osztag     

Minden „Az év csalódásai” listán előkelő helyet foglal el az Öngyilkos osztag, ami persze azt is jelenti, hogy a filmet nagyon sokan nagyon várták. A beharangozó jó is volt, a karakterek ígéretesek és a film mellett szólt, hogy kevésbé ismert szuperhősökhöz nyúlt, akiknél mindig nagyobb  az alkotói szabadság – és akiket a hardcore képregényrajongók mindig imádnak. Sajnos David Ayer nem igazán jó rendező, Jared Leto pedig nem igazán jó Joker, és ha a Joker el van baltázva, sőt, mellékszereplő státuszra van degradálva, akkor már a többi rész sem működhet. Az összecsapott végeredményt rengetegen utálták, a kritikusok csúnyán lehúzták, mégis sokan nézték meg, és $745.6 millió összbevétellel nem számít rosszul teljesítő darabnak – hisz többet hozott például, mint a legújabb Star Wars film.

10  Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet

Egynek jó – ez a mondás mindenben fedi az első Star Wars „antológia” film összes aspektusát. Egy kerek, légmentesen lezárt sztorit hozott, ami tartalmazott minden elemet – és rengeteg karaktert -, ami miatt illik szeretni mindent, ami a Star Wars univerzumot, ugyanakkor készítői nem vállalkoztak arra, hogy saját mítoszt építsenek fel. Amit számonkérhető a filmtől, az mind a korai Csillagok háborúja filmek sajátossága – miért oly nehézkes mondjuk ebben a jövőben az adatátvitel és hányszor lehet kijátszani a Birodalom biztonsági rendszereit? -, ahogy a karaktereket is más Star Wars szereplőkből gyúrták össze. Gareth Edwards azonban remek rendező, feszes, látványos filmet rakott össze, többre szerintem nem is volt jogosultsága, és mivel még fut a mozikban, javítani fog a $706.1 milliós eredményen, hogy aztán udvariasan helyet adjon az esedékes„igazi” Star Wars filmnek.

Forrás: boxofficemojo.com