2017 legtöbbször újranézett filmjelenetei

Az elmúlt év filmtermése megannyi meghökkentő, izgalmas vagy szaftos jelenetet hozott nekünk, amelyeket újra és újra megnéztünk, persze nem mindig teljesen legálisan.

Atomszőke – A francia kapcsolat

Lorraine Broughtont, a brit titkosszolgálat legjobb embere nem igazán bízik a férfiakban, amire megvan minden oka, így nem csoda, ha a  szőke bombázó időnként nőkkel vigasztalódik, pláne akkor, ha ez egyben a szakmai kapcsolatok ápolását is jelenti. A veszélyes Berlinbe érkezve például egy francia kolléganővel kell találkoznia, és a találkozó az év egyik legperzselőbb filmes ágyjelenetével ér véget. Charlize Theron és a francia-algériai Sofia Boutella párosa körül tényleg sistereg a levegő, nem csoda, hogy annyian újranézték ezt a részt.

anyám! – A baba sorsa

Darren Aronofsky filmje szinte minden percével szokás szerint sokkolni próbálja a nézőt, és semmi sem sokkolhat minket jobban, mint az, amikor egy újszülött kerül végveszélybe. Az anyám! ráadásul egy kifacsart teremtéstörténet, így a kisbaba sorsa, amiről nem akarunk többet elárulni, különösen fontossá válik a Jennifer Lawrence által játszott, névtelen anya számára, akinek csak a férje van, a ház, amiben élnek és a születendő gyermek, és lassan mindhármat elveszíti a férfinek köszönhetően. A csodásan megkomponált képek lassan átváltanak a tökéletes zűrzavar .és káosz világába, ahol bármi megtörténhet, és meg is történik – nem csoda, ha a fejét vakaró néző tudni akarja, mit is látott az imént.

Az – A festmény a falon

Sok néző számára nem Pennywise, az őrült bohóc volt Andres Muschietti Stephen King feldolgozásának – vagy remake-jének, nézőpont kérdése – a legijesztőbb alakja, hanem egy ártatlannak tűnő festmény. A kép az egyik fiú, Stan apja irodájának falán lóg, és valahányszor a srác arra jár, megelevenedik, hogy kísértse és rátámadjon, ami természetesen AZ műve. Az alak, ami/aki a stáblistán csak Judith néven szerepel, már Muschietti előző munkájában, a Mamában is szerepelt, és első pillantásra is emlékeztet Amadeo Modigliani elnyújtott, kissé hullámzó nőalakjaira – és ezt a hullámzást hozza vissza a film, amikor a kép megelevenedik. Valóban elég ijesztő!

Alien: Covenant – Mi lett doktor Shaw-val?

Amikor kiderült, hogy, bár ő volt a Prometheus egyetlen ember túlélője, Noomi Rapace mégsem tér vissza a folytatatáshoz, azonnal megindult a találgatás, mi is történt vele. A választ természetesen az öntudatra tért android, David – a nagyszerű Michael Fassbender itt duplaszerepben - adja meg, igaz, először hazudik, azt mondja, nem élte túl, amikor űrhajójuk lezuhant a tervezők bolygóján. Aztán kiderül az igazság, és megtudjuk, hogy doktor Shaw az android beteges teremtésvágyának lett az áldozata, akárcsak a bolygó minden egyes alakja. Csak egy pillanatra láthatjuk az eredményt a boncasztalon, de az is elég dermesztő, és előrevetíti a Covenant még életben lévő legénységének sorsát is.

Dupla szerető – Az a nagy „szem”

A francia rendezők szeretik időnként sokkolni közönségüket, és ez alól François Ozon sem kivétel. Legutóbbi filmje, az erotikus thrillert különböző misztikus elemekkel megtűzdelő Dupla szerető különös képpel nyit, hogy nagyjából tudjuk, mire számítsunk. És most egy kicsit pironkodunk, mielőtt leírnánk, de hősnők, Marine Vacth nemi szervét látjuk nagyközeliben, ami aztán egy ügyes képi átmenettel egy szemmé változik. Mint kiderül, a lány épp a nőgyógyászánál esik át egy vizsgálaton, ez indokolta a képet – illetve dehogy indokolta, de mégis megmutatták nekünk. A film a továbbiakban sem szégyenlősködik, például abban a jelenetben, amikor a főhősnő férjét avatja be az anális szex örömeibe egy kellék segítségével.

Logan _ Farkas – Az a kis sárga figura

Ez Logan utolsó filmje, az ő búcsúja, tehát itt majdnem minden róla szól. Búcsúzik az élettől, várja a halhatatlanság, és lassan csak a legenda marad utána, és egy kislány, akinek pont olyan a génállománya és a karmai, mint az övé. Utolsó tette a kislány és társai megmentése, akik mind valamiféle szuperképességgel rendelkeznek, és akik érzékeny búcsút vesznek a Farkastól (aki persze valójában Rozsomák). A film korábban is elsütött egy képregényes poént, de ez itt most nem poén, hanem egy finom utalás, vagy inkább főhajtás, mert az egyik duci fekete srác, Bobby kezében ott van egy kis figura, az eredeti Logan, a képregényes, és nem a filmes verzió, sárga latexruhában, fekete sisakban.

Kong: Koponya-sziget – A képek a falon

Jordan Vogt-Roberts nagyszerű módon rebootolta a King Kong legendát, és nem csak látványos, okos és izgalmas kalandfilmet készített, hanem egy olyan mesét is egyben, amit könnyedén odafűzhetünk egy nagyobb filmes univerzumhoz például a 2014-es Godzilla remake-hez és minden lehetséges folytatáshoz, illetve crossover lehetőséghez. Amikre a film lezárása egyértelműen utal, hiszen a legvégén látott ábrák nem egyszerű falfestmények, hanem a japán szörnyfilmek klasszikus teremtményei, az úgy nevezett kaijuk. Ott van köztük nem csupán a híres-neves Godzilla, de jól ismert ellenfelei, Rodan, Mothra és King Ghidorah is. Ha ezek is olyan jól néznek majd ki, mint Kong és Godzilla az új filmekben, akkor nagyon fogunk örülni.

Lego Batman - A film – A Denevér ruhák

Az első egészestés LEGO film sikerét gyorsan meglovagolták, és tavaly tél végén már itt volt a Batman-verzió, ami cseppet sem volt gyengébb, mint az első rész, és ha már Batman, a sztori telis-teli volt pakolva Denevéremberes utalásokkal. Egyszerre kaptunk egy nagyon is elmés paródiát és egy tiszteletteljes főhajtást, és mindkettőt rendkívül profi kiszerelésben. A legjobb most is a részleteket figyelni, és ilyen a Denevérbarlang is, ahol rengeteg denevérjármű, kütyü és kosztüm látható. Nem csoda, hogy oly sokan akartak erre újabb és újabb pillantást vetni, így talán nem is annyira meglepő, hogy egy gyerekfilm is felkerült a listára. Hiába no, az emberek imádják a szuperhős kosztümöket, és a rengeteg vicces kamu denevérmez mellett, amit itt láthatunk, vannak „igaziak” is, mint Michael Keaton mezét, a Batman Beyond rajzfilmsorozatból ismert mezt és Robin saját Nightwing ruháját.

Pókember - Hazatérés – Spidy új ruhája

Bár teljes pompájában csak a Bosszúállók: Végtelen háborúban kerül majd elő, de Peter Parker vadonatúj pókruhája már ebben a filmben is megvillan, de megint csak figyelni kell. Mindez akkor történik, amikor Tony Stark a fináléban megpróbálja hősünket az újradizájnolt Bosszúállók csapatához csábítani, ám ő nemet mondott. Ekkor kaphatjuk el a rajongók által csak Iron Spider, vagyis Acélpók ruhának nevezett mezt, amitől rögtön elolvadt mindenki, aki rá van gyógyulva a Marvel minden csodájára. Azóta már tudjuk, hogy látni fogjuk eleget.

A múmia – A Holtak könyve

A mozikban jókorát bukó film nem csak egy film volt, ez volt a Universal stúdió tervezett szörnyes moziverzumának nyitó darabja. Mivel a stúdió korábban már három múmiás filmet is csinált Brendan Fraserrel, ezért gondolták, hogy kicsit kikacsintanak a történetből, visszautalva az előzményekre. Csakhogy nagyon kell figyelni, mikor történik mindez, de mi eláruljuk, mikor és hogyan. Amikor a Tom Cruise által játszott régész-kalandor, Nick Morton rájön, hogy a Prodigium vezetője, Dr Jekyll képes átváltozni a szörnyeteg Mr Hyde-dá, a biztos haláltól partnere, Annabelle Wallis jól mért csapása menti meg egy igencsak vaskos és veretes könyvvel. Aki nagyon figyel, az felismeri, hogy ez nem más, mint a legelső, 1999-es Múmia filmből ismert Holtak könyve.

Forrás: whatculture.com