2018 legnagyobb felfedezettjei

Ők azok, akikre az elmúlt évben felfigyeltünk a mozivásznon, és nem csak azért, mert szépek és tehetségesek, hanem azért is, mert nagyot játszottak - és van, aki sok év után kapta meg erre az igazi lehetőséget!

Amandla Stenberg

Ő még kislányként játszott az első Az Éhezők viadala filmben – ő volt Rue, Jennifer Lawrence kis barátnője, aki csúnya véget ér -, de nem ezért szeretjük, és nem is legutóbbi munkája, a Minden, minden miatt, ahol egy, betegsége miatt mindentől elzárt tinilányt játszott. Sőt, még csak nem is Sötét elmék főszerepe miatt, mert az a film pocsékra sikerült, még akkor is, ha ő nagyon jó volt benne különleges képességekkel megvert és ezért üldözött mutánsként. Már ezért is felfigyeltünk rá, de a nagy alakítását A gyűlölet, amit adtál című drámában nyújtotta gazdag fekete lányként, aki válaszút elé kerül, amikor egy este egy rendőr lelövi az egyik barátját, neki pedig tanúskodnia kell.

 

John David Washington

Ha a név ismerős, az nem véletlen, Denzel Washington kisfiáról van szó, aki még kisgyerekként apuka több filmjében is szerepelt, majd idén megkapta az első igazi főszerepét. Ő az az afro frizurás, nem brilliánsan okos, de elég rátermett és tökös fekete zsaru, aki beépül a Ku Klux Klánba a Csuklyások - BlacKkKlansmanben, ami meglepő módon igaz történet alapján készült. És az 1984-es születésű ifjú Washingtonnak a nála sokkal rutinosabb Adam Driver mellett kellett helyt állnia, ami sikerült is, legközelebb pedig újra rendőrként láthatjuk majd a The Old Man & the Gun című Robert Redford filmben.

Herr Szilvia

Schwechtje Mihály internetes zaklatásról szóló filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) női főszereplőjéről keveset tudunk, azon túl, hogy nem a lila az eredeti hajszíne, hanem, ha minden igaz, a szőke, és nagyon ígéretes tehetség. Szilvia még csak 16 volt a forgatás idején, de már számos castingot megjárt (majdnem) rutinos versenyző némi színjátszói tapasztalattal, hiszen a Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatára jár. És Szilvia sok mindent bevállalt a filmért, köztük a vetkőzést is, ahol igazán indokolt volt. Nem tudjuk, mikor láthatjuk legközelebb, de reméljük, nem sokára.

Zazie Beetz

Sok minden volt menő a Deadpool 2-ben, kezdve Josh Brolin kábelétől, de semmi és senki nem volt olyan menő, mint az afro-frizurás, mélyen dekoltált Domino, akinek a szuperképessége a mázli, de tényleg, mert véletlenek egész sorát képes előidézni, mint egy Utolsó állomás paródia. Amihez persze kellett a Berlinben született, félig német, félig afro-amerikai színésznő, aki az Atlanta című sorozatból lehet ismerős Donald Glover a.k.a Childish Gambino oldaláról, és akit ezennel hivatalosan is felfedeztek. Előtte a jövő, ugyanis övé a női főszerepe a Joaquin Phoenix-féle Joker-filmben, ami azért elég nagy durranásnak ígérkezik.

Aneurin Barnard

A név elsőre franciásan hangzik, pedig egyáltalán nem az, hősünk ugyanis walesi, és egy lehetetlen nevű kis településen, Ogwrban született 1987-ben, és ezek szerint nem minden ottani névben szerepel egymás mellett a w és az y. És mivel az Egyesült Királyságban elképesztő mennyiségű tehetséges fiatal színészt képeznek, hősünk is színésznek állt, és fiatal kora ellenére már 2003 óta nyomja az ipart, de sokáig csak mellék- és sorozatszerepek jutottak neki, első díjait viszont a színpadon szerezte. Itt figyelt fel rá Christopher Nolan, aki gigászi háborús eposza, a Dunkirk (2017) egyik fontos karakterét játszatta el vele, idén pedig egy nagyon szerethető független vígjátékban, a Bérgyilkost fogadtamban kapta meg első főszerepét életunt fiatal íróként – és ő is nagyon szerethető.

Berényi Bianka

Az egy dolog, hogy a Virágvölgy gyerekrablásos, menekülős története nyilván teljesen fiktív, de két főszereplője akkor is egy az egyben önmagát alakítja. Mert nem véletlen, hogy a többszörös Speciális Olimpiai bajnok Réti Lászlót itt Lacinak hívják, az Instagram-sztár Berényi Biankát, aki „mellékállásban” az EU Cannibal frontembere és saját divatmárkát is visz, egy bizonyos Biankát játszik. Aki sokszor elviselhetetlen és idegesítő, de mindig figyelni kell rá, aki többnyire irracionális, de mégis jól jön ki mindenből, aki egyszerre felnőtt és gyerek, szép és csúnya, trendi és ordenáré. Ahogy mondtam, nem lehet rá nem figyelni.  

Jacob Cedergren

Érdekes, hogy svéd létére hősünknek egy dán film hozta meg a világhírt, és nyilván innentől kezdve a legtöbben dánnak hiszik majd. Pedig Cedergren a svédországi Lundban született 1973-ban, és aki szereti a skandináv filmeket, annak régóta ismerős az arca, hiszen rengeteg filmben és sorozatban szerepelt az évek során. És milyen ironikus, hogy a felfedezéséhez egy elsőfilmes rendező, Gustav Möller kellett, aki pont átlagosságát, frusztrációit és persze tapasztalatait használta fel A bűnösben, ahol egy lefokozott zsarut alakít, aki diszpécserként „ered” egy emberrablási ügy nyomába. A film olyan sikeres lett, hogy készül az amerikai remake, aminek Jake Gyllenhaal nemcsak főszereplője, hanem az egyik producere is lesz.

Elizabeth Debicki

A lengyel felmenőkkel rendelkező, Ausztráliában felnőtt színésznő már sok jó szerepet kapott az elmúlt években, de kiemelkedő alakítást csak most, a Nyughatatlan özvegyekben nyújtott. A nyakigláb színésznő egy jeleneten belül képes a naiv, már-már butuska szőkéből átmenni dörzsölt rókába, és ez egy pillanatra sem hiteltelen, ráadásul az ő korábban gyakran bántalmazott, a luxusprosti léttel kacérkodó karaktere a legárnyaltabb a filmben. Előtte A történet című „pszichojátékban” a fiatal Laura Dernt bűnbe vivő csábítót alakította, még rövid hajjal, tavaly pedig A galaxis őrzői vol. 2.-ben ő volt az aranyszínű Ayesha – és vissza is tér majd a 3. részre.

John Cho

Azt igazán nem mondhatjuk, hogy a Szöulban, Dél-Koreában született, 46 éves színész kezdő lenne, hiszen igazi veteránról van szó. Azt sem, hogy az idei év egyik legokosabb filmjének kikiáltott  Keresés az első főszerepe, mert már viszonylag korán osztottak rá ilyet a nálunk Kalandférgekre fordított Harold és Kumar filmekben. Csakhogy Chonak olyan vicces feje van, legalábbis a szereposztók szerint, hogy évtizedekre beleragadt a vicces ázsiai csóka szerepébe, de játszott orvosokat és high tech szakembereket is a sztereotípiáknak megfelelően. A Keresés azonban pályafutása legnagyobb kihívása lett, hiszen nagyrészt egyedül, egy képernyő előtt látjuk, ahogy eltűnt lánya nyomait kutatja – és ehhez a korábbi rutin nem volt elég, ehhez igazi tehetség kellett.

Claire Foy

2018 az amúgy is népszerű törékeny angol színésznő éve volt. Játszott Steven Soderbergh Tébolyult című, csak mobiltelefonnal felvett pszichohorrorában, majd Az első ember című életrajzi-történelmi filmben láthattuk a legendás űrhajós, Neil Armstrong feleségeként kisfiúsan rövid hajjal, amit a következő munkája miatt sem kellett megnövesztenie. Merthogy Lisbeth Salander bőrébe bújt Noomi Rapace és Rooney Mara után az Ami nem öl meg című amerikai, de közben mégis skandináv krimiben. Amiben messze ő a legjobb dolog: kemény, érzékeny, teli van energiával, ami látszólag teljesen felemészti. Sokat fogunk róla hallani.