2018 legnagyobb sikerei

Hollywoodban ott kezdődik a siker, ha az adott film képes megduplázni bevételként a gyártás költségeit, de ezek a filmek ennél sokkal többet hoztak a konyhára!

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

A számítás bejött, a Harry Potter könyveken és filmeken felnőtt nemzedéket nem szabad elengedni, csak most már jóval érettebb tartalmat kell eléjük tenni. Ennyi a recept, és ennek megfelelően a Legendás állatok filmek már nem egy iskolában, hanem egy munkahelyen játszódnak, illetve a nagyvilágban, ennyi a nagy ötlet, és a dolog működik. Az új darab azonban nem volt kockázatmentes, tekintettel a Johnny Depp körüli botrányokra, de mivel Depp pont egy negatív karakter, a címbéli Grindelwald, ez végső soron nem okozott zavart az erőben. És bár a kritikusok lehúzták, és ez lett a franchise legkevesebb pénzt hozó darabja, a film a maga 200 millió dolláros költségvetésével képes volt $627 milliót behozni, ami szép teljesítmény. Lesz is új folytatás.

Fekete Párduc

Ha úgy vesszük, hogy a korábban szinte teljesen ismeretlen képregény karakter története csak egy kis kitérő a nagy Marvel sztoriban is végső soron csak arra volt jó, hogy előkészítse a Végtelen háború nagy összecsapásának csataterét, akkor az eredmény meglepő. A 200 milliós gyártási költségvetésből és nagyjából száz milliós marketingköltés mellett az első igazi afrikai szuperhős ugyanis 1.3 milliárd dollárt hozott, ami elképesztő összeg – konkrétan a kilencedik a valaha készült legtöbb pénzt hozó filmek listáján, ráadásul úgy, hogy igazán nagy sztárok nem is szerepeltek benne. A kritikusok viszont imádták, még az Oscar-jelölést is pedzegetni kezdték, de ami még fontosabb, az afroamerikai közösség végre megkapta a maga hősfilmjét - és elképesztően hálásak voltak érte.

Mission: Impossible - Utóhatás

Hogy megfakult volna a film kedvéért a magát majdnem kinyíró Tom Cruise vonzereje? Egy nagy túrót. Az utóhatás a 2018-as év egyetlen olyan nagy kasszasikere, ami nem szuperhős film, már ha Cruise mint olyan, nem számít szuperhősnek, mert lehet, hogy az. A $178 millió dolláros produkció mindenesetre nem csak $791 millió bevételt hozott, hanem az év talán legjobb akciójelenetét produkálta, amikor Cruise és az élete legjobb alakítását nyújtó Henry Cavill egy szórakozóhely mosdójában csapnak össze egy ázsiai harcművésszel, és nem sok minden marad utánuk. És most már értjük, miért kellett Cavillnek mindenáron megtartania a bajuszát az Igazság Ligája utóforgatásán – és most már nem röhögjük ki miatta!

Bohém rapszódia

Sosem szabad lebecsülni a régi slágerek erejét, amiken generációk nőttek fel. És ne becsüljük le a régi szólógitárosok erejét sem, mert ez Brian May filmje, ő döntötte el, ki legyen a Queen-film rendezője és főszereplője, ő mondta meg, mit lehet benne elmondani és mit nem, és ő formálta a Freddie Mercuryról itt kialakított képet. Amiért sokan megszólták, pedig Ramei Malek remek választás volt. De a közönséget ez nem érdekelte, a lista legolcsóbb, „alig” 52 millió dollárból készült film összesen $702 milliót hozott, és ezzel a legtöbb pénzt termelő zenei életrajzi film lett, és eddig két Golden Globe-díjat is szerzett, és ez még csak az elismerések eleje.

Bosszúállók: Végtelen háború

A Marvelnél tudják, mit csinálnak, a film sikere abszolút tudatos, összesen tíz évnyi építkezés eredménye. Amely során számos történetszálat szőttek úgy, hogy azok végül találkozhassanak, egy középiskolai osztályra való szuperhőst neveltek fel és tettek elképesztően népszerűvé összesen 18 filmben, hogy azok egy nagy fináléban találkozzanak, és egy óriási meglepetést hozzanak el. Thanos, az őrült titán alakjában mindehhez egy remek negatív főhőst találtak, és egy olyan csavart kaptunk, amit nem sokan láttak előre. Nem is volt olcsó mulatság, $400 millióba került a film – a rossz nyelvek szerint ennek nagy részét Robert Downey Jr. gázsija tette ki -, de megérte. A film összesen 2 milliárd dollárt hozott, ráadásul úgy, hogy tulajdonképpen félbemaradt a története. A folytatás, a Bosszúállók: Végjáték idén áprilisban várható, és a nagy kérdés az, tudja-e ugyanezt produkálni!

A Hangya és a Darázs

És a Marvelnél megint tudták, mit csinálnak, mert az iszonyú sikeres, de nagyon sötét hangvételű Végtelen háborúra mintegy desszertként rápakolták a kifejezetten vidám és könnyed A Hangya és Darázst, ami ráadásul nem is került különösebben sokba, legalábbis a stúdió mércéjével, alig $162 millióba, és $622 milliót hozott, többet, mint az első Hangya film. Pedig elég sűrű nyár volt, sok volt a versenytárs, és a különben nagyon jópofa Paul Rudd nem a legnagyobb húzónév, ráadásul eléggé sok Marvel film készült idén, félő volt, hogy a nézők túltelítődnek velük, de nem ez történt.

Venom

Mert a Marvel sikereknek itt sincs még vége – és a szintén nagyon sikeres Deadpool 2 már fel sem fért a listánkra, a Venom pedig egyfajta kakukktojás volt. Merthogy az emberi testbe költöző idegen parazita története kifejezetten a Pókember legendárium része, ám maga a Pókember nem jelent meg a filmben, ahogy más Marvel szuperhős sem, pedig ez mostanra megszokottá vált, amit sokan szóvá is tettek. Ráadásul Tom Hardy az amúgy sötét tónusú sztoriból valami furcsa szatírát csinált, igaz, a humora is elég fekete lett -, de az is lehet, hogy az a szokatlan, eltérő hangvétel lett a film igazi vonzereje, mert a nézők értékelték az eltérést a bevált formulától. Akárhogy is, a Marvelnek újra bejött a kockáztatás, mert az alig 100 millióból készült Venom összesen $855 milliót hozott, és ennek 75 százalékát a nemzetközi piacon produkálta.

A hihetetlen család 2.

Kicsit furcsa, hogy a 2004-es első rész után 14 évet kellett várni a folytatásra, de megérte. Mert az első Hihetetlen-film hősei olyan kedvencek lettek, akiket nem felejtett el a közönség, a Pixar Stúdió pedig garantáltan képes hozni a minőséget, ráadásul a folytatáskészítés mostanra a specialitásuk lett – hogy ez jó vagy rossz, ki-ki döntse el maga. Rajzfilmes mértékkel a második rész irtó drága lett, hiszen 200 millió dollárba került, ráadásul rengeteget költöttek marketingre, de bőven behozta a Pixar következő nagy durranása, a Toy Story 4!

Aquaman

Eddig csak a Marvelt dicsértük, de most fejet hajtunk a konkurens képregény birodalom, a DC előtt is, mert ők is megdolgoztak érte. Például azzal, hogy jól megágyaztak Aquaman karakterének. Aki rajzolt formában a közröhej tárgya volt, egy bénácska szőke srác zöld-sárga dresszben, de újrafazonírozták, egy kigyúrt víz alatti rockert csináltak belőle, és megtalálták hozzá Jason Momoat, akit az Igazság Ligájában már szépen fel is vezettek. Aki elképesztően jó választás volt, mert ő viszi el kigyúrt vállain a filmet, nem a sztori, és nem a mutatós, de kissé üres látványvilág. És Momoa vicces meg szexi – nem úgy, mint a partnere, Amber Heard, jó eséllyel miatta mentek/mennek el a filmre a népek, akik eddig $751 milliót költöttek rá, ami nem rossz a $160 milliós büdzséhez képest, és ne felejtsük el, a film még fut a mozikban!