25 év után otthagyja a Pixart a Toy Story 3 Oscar-díjas rendezője

Lee Unkrich a játékkatonákért és a Cocóért is díjat kapott, de most már inkább a családjával töltené az időt.

25 évnyi, sikerekben gazdag közös munka után elhagyja a Pixar Animation Studios kaliforniai irodáját Lee Unkrich, aki a Toy Story 3 és a Coco  rendezőjeként nyert Oscar-díjat 2011-ben és tavaly. Az 51 éves animációs guru nem valamelyik konkurens stúdióhoz igazol át: nem tervez semmiféle új projektben részt venni, egyszerűen csak szeretne több időt tölteni a családjával.

Lee Unkrich rendező és Darla K. Anderson producer a Cocóért kapták meg 2018-ban a legjobb animációs film díját a Los Angelesben megrendezett jubileumi, 90. Oscar-gálán (fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

 

Unkrich szinte a kezdetektől ott volt a Pixar nagyágyúi között, és tevékenyen részt vett abban, hogy a cég egy évtized leforgása alatt már népszerűbb animációkat gyártott, mint anyacége, a Disney. Mentorként tekintett a Pixar társalapítójára, John Lasetterre (aki a tavaly kirobbant szexuális zaklatási botránya miatt végül önként távozott a cég éléről), az ő keze alatt lett először a Toy Story és az Egy bogár élete vágója, majd szinkronhang, író, producer, a Toy Story 2, a Szörny Rt. valamint a Némó nyomában társrendezője, és végül a Tony Story 3 és a Coco Oscar-díjas rendezője. Kétszeres Oscar-díjas kollégája, Pete Docter (aki Lasetter távozása óta a Pixar kreatív igazgatója) így búcsúzott el tőle egy hivatalos közleményben:

Amikor Lee megérkezett Pixarhoz, mi már javában dolgoztunk a Toy Storyn. Mély benyomást gyakorolt mindannyiunkra, ahogy színpadtechnikáról, kompozícióról és vágásról mesélt nekünk, szó szerint tanított minket, kezdő, de lelkes filmkészítőket. Művészi érzékenysége, vágói szaktudása és társrendezői tehetsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a stúdiónk ma az, ami. És amikor úgy döntött, rendezni fog, kiváló humorérzékkel és igazi szeretettel állt neki az alkotási folyamatnak, létrehozva az utóbbi idők legerősebb animációs filmjeit.

(via The Hollywood Reporter)