25 érdekesség a Született gyilkosokról

1995. január 26-án mutatták be a magyar mozik Oliver Stone azóta kultfilmmé vált alkotását. Ennek örömére íme huszonöt érdekesség a filmről!

1. A forgatás során a Malloryt alakító Juliette Lewis tényleg betörte Tom Sizemore (Scagnetti) orrát, amikor beleverte a férfi fejét a falba.

2. Ehhez hasonlóan az a jelenet is valóban megtörtént, amikor Mickey a tornádó alatt megszökik a börtönből, és azt láthatjuk, hogy egy fogoly egy vágtató ló lábai alá esik. A kaszkadőr ugyanis valóban megbotlott, és szerencsétlen módon pont a ló lábai közé esett. De csodák csodájára a férfi megúszta komolyabb sérülés nélkül.

3. A Született gyilkosok egyik leghíresebb ellendrukkere Quentin Tarantino, akinek a forgatókönyvén a film alapul. Miután megírta a scriptet, a fiatal Tarantino maga akarta megvalósítani a projektet, egy barátjával a rendezői székben, de nem tudták összeszedni a büdzsét, így QT áruba bocsátotta a könyvet, amit Oliver Stone vett meg, és alaposan át is írta Richard Rutowski producerrel és David Veloz forgatókönyvíróval. Tarantino persze utálta az új verziót, és azt is, hogy az ő neve is szerepel rajta – csak akkor békélt meg a helyzettel, amikor engedélyt kapott rá, hogy megjelentesse a saját eredeti forgatókönyvét.

4. Amikor Oliver Stone megvásárolta Quentin Tarantino forgatókönyvét, először csak egy súlytalan, mainstream akciófilmet akart forgatni belőle: saját bevallása szerint „olyasmit, amire Arnold Schwarzenegger is büszke lenne”. Előző filmje, a vietnami háborúról és utóhatásairól szóló Ég és föld ugyanis eléggé megviselte (a forgatás is nehéz volt, és a mű sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a mozikasszáknál), és következő munkájával inkább lazítani akart egy kicsit. Ahogy azonban a projekt fejlődött, szerencsére egyre mélyebb és összetettebb lett az anyag.

5. A filmhez kiadott zenei album producere Trent Reznor (Nine Inch Nails) volt, aki több mint ötvenszer nézte meg a Született gyilkosokat, hogy megfelelő hangulatba kerüljön a zenék összeválogatásához.

6. Amikor Oliver Stone és Reznor zenéket válogattak a filmhez, be akarták választani Snopp Dogg egyik dalát is, de a Warner Brothers stúdió nem engedélyezte, mert épp akkoriban folyt a rapper gyilkossági ügyének a tárgyalása.

7. A forgatás alatt Oliver Stone végig afrikai törzsi zenét bömböltetett a helyszínen, hogy folyamatosan fenntartsa az őrült hangulatot.

8. Abban a jelenetben, amikor Mickey és Mallory átkelnek a kígyókkal teli sivatagon, több mint 150 csörgőkígyót használtak, igaziakat és műkígyókat egyaránt. Eleinte a stáb aggódott a színészek testi épségéért, hiszen mérges kígyókról van szó, de kiderült, hogy a képsort éjszaka veszik fel, amikor nagyon lehűl a levegő a sivatagban, és ez úgy belassította a kígyókat (lévén hidegvérű állatok), hogy nagy részük átaludta a forgatást.

9. Bemutatása után sokan kárhoztatták a film erőszakosságát, és tudni is néhány esetről, amikor erőszakos bűncselekmények elkövetői a Született gyilkosok megtekintése után indultak gyilkolni. Az egyik ilyen ügyből per is lett, amit Stone és a stúdió ellen indított az a Patsy Byers, akit meglőtt és ezzel súlyosan megsebesített (élete végéig kerekesszékbe kényszerített) annak a párnak a női tagja, amely 1995 márciusában LSD hatása alatt nézte meg a filmet (a férfi pedig meg is ölt egy italboltost). Az ügyet először – az alkotmány első kiegészítésére hivatkozva – ejtették, de később a fellebbviteli bíróságon mégis tovább tárgyalták. Hogy mi lett a per végkimenetele, és mégis mi köze volt ehhez az egészhez a híres írónak, John Grishamnek, arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

10. A Született gyilkosok olyan pörgős, hogy csaknem 3 ezer vágás található benne (összehasonlításképp: a legtöbb filmben 6-700 a vágások száma).

11. Nem túl meglepő módon így egy mindössze 56 napos forgatást követően a film vágása 11 hónapig tartott.

12. Mickey szerepére először Michael Madsent nézték ki, de a stúdió leszavazta: egy kevésbé fenyegető, kedvesebb kisugárzású figurát akartak, mert azt remélték, ez majd tompítja egy kicsit a filmben látható brutalitást (ha-ha). Mallory szerepére pedig esélyes volt Rosanna Arquette és az énekesnő, Tori Amos is – csak utóbbi durván összebalhézott Oliver Stone-nal a meghallgatáson (az incidensről itt tudhatunk meg részleteket).

13. A híradós, Wayne Gale megformálására John Cusacket, Steve Buscemit és Tim Roth-t is felkérték, de mindannyian visszautasították az ajánlatot – Buscemi és Roth a rossz nyelvek szerint azért, mert Tarantino (akinek a Született gyilkosokhoz való viszonyát fentebb már taglaltuk) megfenyegette őket, hogy ha elvállalják, nem hívja őket többé a filmjeibe.

14. Jack Scagnetti nyomozót majdnem Gary Oldman, James Woods és Chris Penn játszotta.

15. Végül Warden McClusky eljátszására Oliver Stone Jack Palance-t kérte fel, aki azért mondott nemet, mert túl erőszakosnak találta a forgatókönyvet.

16. A stúdió által elvárt, fent említett kedves kisugárzást Stone abban a Woody Harrelsonban találta meg, akinek saját bevallása szerinte azért adta oda Mickey szerepét, mert erőszakosságot látott a szemében.

17. Scagnetti figurája felbukkan Tarantino Kutyaszorítóban című filmjében is, legalábbis említés szintjén: ő Mr. Drapp (Mr. Szőke) nevelőtisztje. De ez persze csak annak meglepő, aki nem tudja, hogy QT univerzumában minden mindennel összefügg.

18. A Született gyilkosokban összesen 145 ember hal meg.

19. Ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen is beszámoltunk, Oliver Stone nem kapta meg a Warner Bros. stúdiótól a Született gyilkosok bemutatásának 25. évfordulós vetítésére az eredetinél erőszakosabb rendezői változat kópiáját, hogy levetíthesse. Ez egyébként a Joker premierjének táján történt, amit sokat támadtak a benne megjelenített erőszak miatt, és amit szintén ez a stúdió mutatott be. A Warner döntésével így minden bizonnyal az Egyesült Államokban brutálisan megszaporodott tömegmészárlások miatt túlérzékeny közhangulatot vette figyelembe az alkotói és szólásszabadság helyett.

20. A Mallory abuzív apját alakító Rodney Dangerfield (akinek pályája során ez volt az egyetlen drámai szerepe) nem kapott megírt szöveget: Stone mindössze annyit mondott neki, hogy játssza el „az apát a pokolból”. A rendező szerint egyébként a színész nem igazán értette meg, hogy miről szól a film, és azt, hogy ő egy lányát molesztáló apát alakít, ezért elég nehezen vergődött zöld ágra a szerepével. A végeredmény viszont, amelyben a direktor az ötvenes évek sitcomjainak stílusában tárta elő a szörnyűségeket, talán pont emiatt a feszültség miatt, a Született gyilkosok egyik legerőteljesebb része lett.

21. A börtön kantinjában játszódó jelenetben, amikor egy kopasz fehér férfi kihívóan bámul egy fekete rabot, hogy provokálja, majd amikor sikerrel jár, Warden McClusky lefogatja a támadót, a kopasz ember egy igazi fogoly volt, aki azért ült, mert egy vascsővel agyonverte a feleségét és a gyerekeit. Stone-ra nagy hatással volt az a megfélemlítő nyugalom, ami a rabból áradt, ezért egy statisztáénál nagyobb szerepet adott neki. A Született gyilkosok több jelenetében is használtak egyébként igazi foglyokat statisztaként, miután a börtönös részeket egy igazi büntetés-végrehajtási intézetben vették fel.

22. Oliver Stone azt akarta, hogy a Malloryt megformáló Juliette Lewis legyen nagyon kigyúrva, de Lewis vitába szállt vele. Szerinte nem egy női testépítő bajnokot kellett hoznia, hanem olyasvalakit, aki gyengének tűnik, így annál meglepőbb, amikor támad. A rendező belement a dologba, de ahhoz azért ragaszkodott, hogy a színésznő elmenjen pár kickboxórára, hogy hitelesebb legyen, amikor verekszik.

23. A Wayne Gale-t alakító Robert Downey Jr.-nak azért van ausztrál akcentusa a filmben, mert az ausztrál sokktévés, Steve Dunleavy oldalán készült fel a szerepre, és miután visszajött a terepmunkáról, maradt rajta egy kis ausztrál akcentus. A filmesek úgy döntöttek, megtartják, és átírták a figurát ausztrállá.

24. Mickey az után a Mickey Knox nevű színész után kapta a nevét, aki A Jó, a Rossz és a Csúf és a Volt egyszer egy vadnyugat angol nyelvű dialógusait írta. Ezek Tarantino kedvenc westernjei.

25. Abban a jelenetben, amikor Mickey és Mallory egy motelben szednek túszokat, a háttérben az Éjféli expressz és A sebhelyesarcú című filmek mennek a tévében. Mindkét film forgatókönyvét Oliver Stone írta.


(via IMDb)