25 éves a Hasznos holmik

A '90-es évek nem bántak jól Stephen King regényeinek adaptációival, maroknyi remek film kivételével csupa elhibázott feldolgozás született. A Hasznos holmikból sem lett klasszikus, de azért jó szívvel emlékezünk rá.

Stephen King számos fiktív kisvárossal népesítette be otthonát, a New England-i Maine államot: ilyen például Jerusalem's Lot, azaz Salem's Lot (Borzalmak városa), Haven (Rémkoppantók), Derry (Az, Nem jön szememre álom, Álomcsapda), Chester's Mill (A búra alatt) és mindenekelőtt Castle Rock.

King '80-as évekbeli munkáinak egy része a mintegy 1500 fős városka krónikája - annyi borzalmas dolog történik itt, hogy talán csak Derry, a Krajcáros bohóc ténykedésének székhelye vacakabb hely nála. George Bannerman sheriff nyomozott a Holtsáv fojtogatója után, majd Cujo, a megveszett bernáthegyi végzett vele, utódja pedig, Alan Pangborn a Halálos árnyék eseményei után összecsapott magával a Sátánnal a Hasznos holmikban, ami King leghosszabb és legszerteágazóbb Castle Rockban játszódó regénye. (Egyébként Pangborn az egyik fontos szereplője J.J. Abrams most futó  nem túl jó sorozatának is.)

A '70-es évek végén és a '80-as évek elején King műveiből számos kiváló film született (Carrie, Christine, Ragyogás, Holtsáv, Állj mellém), majd a '90-es években néhány kivételtől eltekintve (Tortúra, A remény rabjai, Halálsoron) a feldolgozások jobbára tévéfilmek voltak, vagy olyanok, amelyeket már eleve a videotékák alsó polcaira pakoltak. Az 1993-as Hasznos holmikat vetítették ugyan a mozik, de hamar társaságra lelt azokon a bizonyos polcokon a Rémkoppantók és a többi félresikerült King-adaptáció között.

Fraser C. Heston (Charlton Heston szerény rendezői életművet létrehozott fia) filmjének erénye a jól sikerült színészválasztás: Pangbornt Ed Harris, a kellemes modorú, sátáni öregurat pedig Max von Sydow alakítja. (Érdekesség, hogy ugyanebben az évben, 1993-ban a sheriffet a Halálos árnyék című filmben is láthattuk Michael Rooker (A galaxis őrzői filmek Mary Poppinsa Yonduja) megformálásban.) A női főszerepet a főleg John McClane feleségének szerepéről ismert Bonnie Bedelia játssza.

A kétórás filmnek létezett egy egész órányival kibővített, tévére szánt változata is, de mert Heston nem adta rá áldását, így a sugárzás után soha nem került lakossági forgalmazásba.